Αυξάνει τις πιέσεις το κόμμα των Τσάμηδων-Τι ζητησε από το αλβανικό κοινοβούλιο η βουλευτής του PDIU Mesila Doda

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΤΟΥ PDIU  Mesila Doda

Συνέντευξη  στον δημοσιογράφο Redjon Shtylla

 

       Σε μία συνέντευξή της σε Αλβανικό ΜΜΕ και στον δημοσιογράφο Redjon Shtylla, η Mesila Doda,Γενική Γραμματέας του PDIU (Κόμμα για την Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα) δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι το μονοπώλιο των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων. Ζήτησε να καταργηθεί το σημερινό ‘’σταλινικό’’ σύστημα καταμέτρησης ψήφων, να γίνει εκλογική μεταρρύθμιση και να υπάρχει εκπρόσωπος του κόμματος της στην διαδικασία της ψηφοφορίας, πράγμα που θα είναι προϋπόθεση για συνεργασία με το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

.    Εκτός από τα κύρια σημεία του προγράμματος του PDIU, που είναι το θέμα των Τσάμηδων (Cham) και η ενοποίηση των Αλβανών, υπάρχει η δημιουργία «συνθηκών μη -νόθευσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η συμμετοχή Επιτρόπου του κόμματός της στη διαδικασία των εκλογών, χωρίς τα οποία δεν θα υπάρχει καμία αξιοπιστία και, συνεπώς, ούτε ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ PDIU και PS».

       Η Μ. Doda επίσης σχολίασε την στάση του συγκυβερνώντος κόμματος LSI, ειδικά τoυ Υπουργού Δικαιοσύνης  IllyManjani, ο οποίος βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές τοPS και να εκλεγεί ο σοσιαλιστής Ben Blushin, αντί του Προέδρου του PDIU,  Shpëtim Idrizin.

  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (Τα κυριότερα σημεία)

 

– Κυρία Doda, κατά την τελευταία σας συνάντηση με την Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Vllahutin Romana, υπήρξε συζήτηση για μια αποπολιτικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Θεωρείτε ότι το πρόβλημα των εκλογών είναι μόνο να μετρήσει και τις προμήθειες διαχείρισης των εκλογών ;

      Κατά τη συνάντηση με την Πρέσβη συζητήθηκαν τα θέματα της διαφάνειας των οικονομικών προβλημάτων, της πίεσης προς τους ψηφοφόρους, οι τηλεοπτικές δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης, κατά την προεκλογική περίοδο και αυτών που ασχολούνται με τις προμήθειες διαχείρισης των εκλογών και καταμέτρησης των ψήφων. Η διαχείριση αυτών των θεμάτων σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία των δύο μεγάλων κομμάτων, και ο τρόπος που χειρίζονται το σύστημα δεν είναι ούτε διαφανής ούτε έντιμος, ούτε δημοκρατικός. Ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις  αποτελούν μέρος της εκλογικής διαδικασίας, το σύστημα μετατρέπει την διαδικασία σε δικομματική. Η καταμέτρηση γίνεται με την Σταλινική αρχή ότι οι άνθρωποι μετράνε ως ψήφοι και το κόμμα διανέμει δύο βαθμολογίες που πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.

 

– Η θέση σας εκφράστηκε σε ένα σταλινικό σύστημα των δύο μερών. Μήπως αυτό είναι έλλειψη εμπιστοσύνης και αποτελεί εμποδιο για να μείνετε κύριος σύμμαχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος(PS).;

      Η στάση αυτή εκφράζει την έλλειψη πίστης στο σημερινό σύστημα της εκλογικής διοίκησης. Το PDIU είναι ένα σημαντικά αυξανόμενο κόμμα. Φυσικά, αυτό δεν είναι σαν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, και οι άνθρωποί του δεν θα υποστηρίξουν το κυβερνόν  κόμμα, χωρίς συμφωνία και χωρίς συγκεκριμένο αριθμό εδρών στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η ουσία! Θα είμαστε μέρος του συστήματος ελέγχου και της εκλογικής διοίκησης! Όλα τα άλλα είναι  συναισθηματική ρητορική, ακατάλληλη για αυτό το βήμα της πολιτικής ζωής της χώρας.

 

-Στις εκθέσεις των ΑΣ, σημειώθηκε ότι οι εκλογές απειλούνται από τα χρήματα των ναρκωτικών και της απάτης. Ως κόμμα της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας, ποια είναι η απόδειξη και διαβεβαίωσή σας ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι ελεύθερες και οι ψήφοι των ψηφοφόρων θα είναι δημοκρατικές;

 

Σίγουρα δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Το PDIU συνήψε συμμαχία με το PS στις τοπικές εκλογές του 2015,  αλλά η συμφωνία  κινείται προς τα εμπρός με την ταχύτητα της ύφανσης του υφάσματος της Πηνελόπης, το οποίο θα θυμάστε από τη μυθολογία Εν τω μεταξύ, πρέπει να υπομείνουν και όλοι τις ζήλιες και τις ίντριγκες στο παλάτι του Οδυσσέα. Υπάρχει μια ψήφος μας για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας  άνευ όρων.και η επείγουσα υλοποίηση της παρέχει εγγύηση για την τρέχουσα κατάσταση. Αυτό που εννοώ είναι ότι η βελτίωση του συστήματος είναι η λύση, όχι οι προσωπικές επιθυμίες. Το σύστημα θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει δικαστήρια, εισαγγελείς, αστυνομία, υπηρεσίες πληροφοριών και όλοι θα πρέπει να εξεταστούν με βάση το συμφέρον της πατρίδας, όχι το τι νομίζει ο πρόεδρος ή ο πρώην πρόεδρος, ο πρωθυπουργός ή ο πρώην πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήο πρόεδρος της αντιπολίτευσης.

 

-Οι εκλογές πλησιάζουν και γίνονται πολλές συζητήσεις για συνασπισμούς. Ποια θα είναι η στάση του PDIU σχετικά με μια συμμαχία και τις προϋποθέσεις της μαζι με το PS;

 

Το PDIU έχει πολιτικό φόρουμ, το οποίο είναι πολύ δραστήριο και αυτό παίρνει τις  αποφάσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένες αρχές στις οποίες εμείς δεν θα τις σπάσουμε. Πρώτον, το ζήτημα Cham είναι αναπόσπαστο τμήμα του σκυροδέματος του PDIU και η λύση του θεωρείται μέρος της κυβέρνησης. Το θέμα της ενοποίησης των Αλβανών ως το μόνο μέλλον για μας ως έθνος και ως συγκεκριμένη εργασία, πρέπει να γίνονται από λίγο κάθε μέρα, με το σεβασμό και την υποστήριξη της οικογένειας και αποχωρισμό από το παρελθόν. Αυτά είναι μέρος ενός συνόλου αρχών που είναι πυλώνες του PDIU και η ένταξή τους στο μελλοντικό πρόγραμμα του συνασπισμού είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Η δημιουργία συνθηκών για τη μη στρέβλωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, και η ύπαρξη Επιτρόπο του PDIU  είναι τεχνικές προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία και δεν δίνει ευκαιρία να υπάρξει συνεργασία..

 

-Εκτός από τις σχέσεις  PS-PDIU υπήρξαν συχνά τεταμένεςσχέσεις μεταξύ PDIU και SMI. Στην εκπομπή “Top Story”, ο υπουργός Μανιάνι είπε ότι ο συνασπισμός PS – SMI  κέρδισε τις εκλογές, και όχι η συμμετοχή του Idris, προέδρου του PDIU.Τελικά, ο συνασπισμός σας με το SP εξαρτάται από την εξαίρεση των άλλων συμμάχων;

 

 Όπως είπα παραπάνω, είναι σαφές ότι είναι σύσκολο να υπάρξει συντονισμός των διαφορετικών προγραμμάτων των συνασπισμών. Η επιλογή, αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά των Cham και της ενίσχυσης του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή, είναι ένα ποτάμι που μας χωρίζει από τον κάθε ένα. Υπήρξαν ανάλογες περιπτώσεις στην Αθήνα,, όπου υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ζητώ από τον πρόεδρο του SMI, Ιλίρ Μέτα, αν συμφωνεί με αυτή τη δήλωση του υπουργού του; Απ ‘όσο γνωρίζω δεν υπήρξε κάποια πρόσκληση από τον κ Μέτα, ούτε από τον κ Ράμα, για να έχουν πλήρη συνεργασία με τοPDIU.Θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του Προέδρου της SMI και στη, συνέχεια να σκεφτούμε τη στάση θα κρατήσουμε…

 

-Το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, εξ αιτίας της εκλογικής μεταρρύθμισης, της εκλογής του Προέδρου, των εκλογών και ούτω καθεξής. Κατά τη γνώμη σας, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την πλειοψηφία, ή να είναι το αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού με την αντιπολίτευση;

 

Ελπίζω να είναι ένας άξιο όνομα και να φέρει την καινοτομία, τη σταθερότητα και την όμορφη εικόνα μιας αξιοπρεπούς Αλβανίας. Προσωπικά συνεχίζω να πιστεύω ότι μια γυναίκα στην προεδρία θα ήταν μια ωραία καινοτομία. Αν γίνει αποδεκτή από όλα τα μέρη, θα είναι ακόμα καλύτερα. Ωστόσο, η διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται βήμα προς βήμα και στη λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις που θα προκύψουν.

 

-Ποιοι χειρισμοί θα πρέπει να γίνουν, κατά την γνώμη σας, σχετικά με το θέμα των Cham?  

   

   Υπέβαλα, ήδη, μία αίτηση στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, για την δημιουργία Ειδικής Επιτροπής, σε σχέση με την τραγωδία Cham. Η Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, θα έχει ως στόχο την κατάρτιση ενός πλήρους φακέλου, με όλα όσα συνέβησαν πριν και μετά την εκδίωξη των Cham, και το ρόλο της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θέλουμε να έχουμε παρόντες όλους τους εμπειρογνώμονες στο διεθνές δίκαιο και τους ιστορικούς να απαιτούν όλα τα αρχεία των γειτονικών χωρών από εκείνη την εποχή. Η Αλβανία πρέπει να έχει άφθονο υλικό και να καταλήξουμε σε αποφάσεις, προκειμένου όλες οι κυβερνήσεις να έρθουν για να παρακολουθήσουν. Πρέπει να αναφέρουν όλες τις περιπτώσεις, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση που επηρεάζεται από μία τέτοια πράξη γενοκτονίας.

ΠΗΓΗ:Top Channel

                         

                                           Επιμέλεια Κειμένου ΄ ΘΩΜΑΊΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ