Νεκρός είναι ο σέρβος πολιτικός Oliver Ivanovic, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Nebojsa Vlajic, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ ενάντια στον Ο. Ivanovic μπροστά στα γραφεία του Κόμματός του, «Πρωτοβουλία Πολιτών».

«Δυστυχώς, εύχομαι να μην ήταν αλήθεια, αλλά οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Oliver πέθανε στις 9:30 σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Vlajic, δικηγόρος του Ivanovic στο Associated Press.

Έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξαιτίας της δολοφονίας στο Κόσοβο του Σέρβου πολιτικού. Με εντολή του προέδρου της Σερβίας αποχώρησε και η σερβική αντιπροσωπεία από τον διάλογο με την Πρίστινα που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, έπειτα από διακοπή δεκατριών μηνών.

Ο Alexander Vucic στη μία το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδος) θα δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα τοποθετηθεί για την δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς και θα ανακοινώσει τη στάση της χώρας του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την κυβέρνηση του Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Marco Juric χαρακτήρισε την δολοφονία τρομοκρατική πράξη. « Η δολοφονία του Oliver Ivanovic αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο. […] Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» αναφέρει στη δήλωση του ο Marco Juric.

Όξυνση της έντασης

Ο 64χρονος πολιτικός εκπροσωπούσε τους Σέρβους του Κοσόβου και ήταν πρόσωπο-κλειδί στις επαφές με το NATO, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είχε καλλιεργήσει το προφίλ του μετριοπαθούς πολιτικού που υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς στο Κόσοβο.

Το Κόσοβο ήταν τμήμα της Σερβίας έως το 2008, όταν και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, και η δολοφονία Ivanovic αναμένεται να οξύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο εθνοτικές κοινότητες.

Το 2016, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης εννέα χρόνων στον Oliver Ivanovic. Ο θεωρούμενος ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου είχε καταδικαστεί από το διεθνές δικαστήριο της EULEX στην Μίτροβιτσα, για εγκλήματα πολέμου.

Το δικαστήριο, μετά από δίκη που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, έκρινε ένοχο τον O. Ivanovic για τον θάνατο τεσσάρων πολιτών αλβανικής εθνότητας τον Απρίλιο του 1999, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών. Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο O. Ivanovic ως αρχηγός παραστρατιωτικής ομάδας συμμετείχε σε εθνικές εκκαθαρίσεις στην νότια Μιτρόβιτσα και άμεσα ευθύνεται για την εκτέλεση τεσσάρων αμάχων Αλβανών σε οδόφραγμα που είχε στήσει στην πόλη. Ο Oliver Ivanovic συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014 μαζί με άλλα τέσσερα άτομα για συμμετοχή σε εθνικές εκκαθαρίσεις και εγκλήματα πολέμου.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Marko Juric είχε χαρακτηρίσει σκανδαλώδη την καταδίκη του O. Ivanovic, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε με πολιτικά κριτήρια και όχι νομικά.

Liberal.gr