Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Ελλάδα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις προσφυγικές ροές, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στη μίνι Σύνοδο οχτώ χωρών της Ε.Ε , με τη συμμετοχή σε αυτήν της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες.

 

Ο κ.Ιβάνοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για το θέμα αυτό.

«Είχαμε μια συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία τονίσαμε την αναγκαιότητα της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών τις οποίες δεν διαθέτουμε. Κυρίως για το πόσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά της Ελλάδα και πόσοι από αυτούς μετακινούνται προς τη Μακεδονία. Κάποιες φορές ακόμη και 10.000 πρόσφυγες μέσα σε μία ημέρα εισέρχονται απροειδοποίητα στη χώρα μας. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ελλιπής και απαιτεί ανταλλαγές μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Εμείς ανταλλάσσουμε πληροφορίες με τη Σερβία και την Κροατία μέσω των αστυνομιών των χωρών μας και τέτοιου είδους πληροφορίες χρειαζόμαστε και από την ελληνική πλευρά. Ο κ.Τσίπρας μου υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει για να λαμβάνουμε τέτοιες πληροφορίες και να μας ανακοινώνεται πόσοι πρόσφυγες κατευθύνονται προς εμάς», δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, στη χθεσινή μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, εξέφρασε αντιρρήσεις στην πρόταση για την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο κ.Ιβάνοφ σημείωσε ότι οι δυνατότητες της ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι περιορισμένες και πρόσθεσε ότι η χώρα του μπορεί να υποδεχτεί μέχρι 2000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία), από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν περίπου 180.000 που εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και μαζικών εισροών προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, πολλοί απ’ αυτούς δεν καταγραφονται και συνεχίζουν τη διαδρομή τους προς τη Σερβία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, μόνο 70 πρόσφυγες έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα.

Πηγή: Ημερησία