Μετά την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, την Αυστραλία και άλλες πόλεις του κόσμου σκυτάλη τώρα στον Ελληνισμό της ΗΠΑ

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 18 Μαρτίου με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, Έλληνες της Αμερικής, και πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες της μείζονος περιοχής της Νέας Υόρκης θα βρίσκονται μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη, διαδηλώνοντας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Μετά τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, την σκυτάλη πήρε –μετά από αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε Αυστραλία και Ευρώπη- η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για τη διοργάνωση μιας συγκέντρωσης μπροστά στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, του οργανισμού που έχει την διαμεσολάβηση –με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς- για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ των δύο χωρών.  Τον τεχνικό συντονισμό και την διοργάνωση της όλης προσπάθειας έχουν αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής.

Η συγκέντρωση της Κυριακής είναι η πρώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα δυναμικά και πολυπληθή συλλαλητήρια του 1992 σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, όπου πολλές χιλιάδες Ελλήνων είχαν δώσει το παρών και τότε υπό τον Αρχ. Αμερικής Κυρό Ιάκωβο(Κουκούζη).

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στα τέλη Φεβρουαρίου, επισκεπτόμενος το Ύπατο Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών, ανακοίνωσε την πλήρη στήριξή του στην κινητοποίηση για τη διοργάνωση, ανέφερε ότι και ο ίδιος θα απευθύνει χαιρετισμό από εξέδρας και επίσης ότι Αρχιεπισκοπή θα εκδώσει εγκύκλιο, όπως και έκανε την 1η Μαρτίου.

Στην εγκύκλιο, ο Έλληνας ποιμενάρχης, απευθυνόμενος προς όλους τους Έλληνες της Αμερικής (από Ιερείς, διακόνους, μοναχούς μέχρι και μαθητές και δασκάλους) μεταξύ άλλων αναφέρει: Σᾶς καλῶ νὰ κινητοποιηθεῖτε καὶ νὰ συμμετάσχετε μαζί μου στὸ Συλλαλητήριο ποὺ διοργανώνει ἡ Παμμακεδονικὴ Ἕνωση Ἀμερικῆς, ἡ Ὁμοσπονδία Ἑλληνικῶν Σωματείων Μείζονος Νέας Ὑόρκης καὶ τὸ Ἑλληνοαμερικανικό Κογκρέσο, τὴν Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 12-3 μ.μ., στὸ πάρκο παραπλεύρως τοῦ κτιρίου τοῦ Ο.Η.Ε. στὴ Νέα Υόρκη, γιὰ νὰ διαδηλώσουμε πρὸς τὴν ἡγεσία καὶ τὴν κοινωνία τῶν Η.Π.Α., ἀλλά καὶ πρὸς τὰ κράτη μέλη τοῦ Ο.Η.Ε., τὴν ἑλληνικότητα τῆς Μακεδονίας μας. Νὰ ἐκφράσουμε μὲ τρόπο εἰρηνικὸ ἀλλά καὶ ἀποφασιστικὸ τὴν ἀντίθεσή μας στὴν ἀπαράδεκτη χρήση τοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας ἀπὸ τὴν FYROM, τὸν σφετερισμὸ τῆς ἱστορίας της, τοῦ πολιτισμοῦ καὶ τῶν συμβόλων της, καὶ τῶν ἐκφράσεων ἀλυτρωτισμοῦ.

Την περασμένη Πέμπτη στο Σταθάκειο Πολιτιστικό κέντρο στην  Αστόρια της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε η πανομογενειακή συγκέντρωση για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την συνάντηση της Κυριακής μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση εκ μέρους των διοργανωτών “Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε! Κανείς να μην λείψει από το προσκλητήριο για την πατρίδα μας! Καμιά χρήση του όρου Μακεδονία από τα ΣΚΟΠΙΑ”.

Επίσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν θα υπάρξουν ομιλίες, μόνο χαιρετισμοί, ενώ πολλές  «γκρίνιες» εκφράστηκαν και για την ανάμειξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, καθώς πολύ γρήγορα μαθεύτηκε ότι και στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Πλατεία Συντάγματος στην  Αθήνα, ενώ η συμφωνία με τους διοργανωτές ήταν να απευθύνει και εκείνος ένα απλό μονόλεπτο χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ ο κ. Πατούλης δεν τήρησε τα συμπεφωνημένα και και εκφώνησε 8λεπτη πολιτική ομιλία ενώ δυο 24ωρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας ανακοίνωση και την υποψηφίοτητα του για το δήμος της Αθήνας.

Στην Νέα Υόρκη αυτές τις ημέρες ο κ. Πατούλης  βρίσκεται  υπό την ιδιότητα του ως  δήμαρχος Αμαρουσίου,  και πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ  θα παρευρίσκεται στις 22 Μαρτίου στην καθιερωμένη εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Απεκδυόμενος, όπως λένε οι διοργανωτές τον πολιτικό του ρόλο, είναι πιθανόν να τον δούμε να απευθύνει και αυτός χαιρετισμό, μπροστά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως η όλη διοργάνωση έχει πολύ παρασκήνιο, με κόντρες, εκατέρωθεν εγκλήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ προσώπων που ανήκουν στην ομάδα των διοργανωτών και επεδίωκαν κάποιον πιο προβεβλημένο ρόλο στην εξέδρα μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη…