Εκτύπωση

Ζάεφ: Δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούμε με τον Αλέξη Τσίπρα

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Σκόπια-Βαρδάσκα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα κρίσιμο ραντεβού με τον Ελληνα ομόλογό του.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων, ο Ζάεφ εκτίμησε ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος στις επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, την προηγούμενη εβδομάδα στην Αχρίδα και για αυτό τον λόγο δεν υπάρχει βάση να αναβαθμιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντήσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις συζητήσεις με την Αθήνα.

Οσο για τις δηλώσεις που έκανε το σαββατοκύριακο- και οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα- ότι η ΠΓΔΜ δεν αποδέχεται ονομασία erga omnes και αλλαγή του συντάγματος, ο Ζάεφ διευκρίνισε ότι πρόκειται για χρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, που υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι το σαββατοκύριακο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι αν υπάρξει συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα αυτό θα σημαίνει πιθανότατα ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και των δύο χωρών.

Κοτζιας: «Δεν γίνεται διαπραγμάτευση μέσω δηλώσεων»

Την ανάγκη επίδειξης «σοβαρότητας» στη διαπραγμάτευση από τους ηγέτες της ΠΓΔΜ μέσω της αποχής από τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. «Εξήγησα πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μας με την Αλβανία και με τη FYROM και επίσης υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της τελευταίας να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων», δήλωσε μετά το τέλος του συμβουλίου ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχθούν μία μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά ήλθαν λίγα 24ωρα μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί αδυναμίας της χώρας του να αποδεχθεί το «erga omnes». Ο κ. Ζάεφ επέμεινε ότι η νέα ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση, ως εκ τούτου, δεν απαιτείται όπως είπε αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη γειτονική χώρα, ο κ. Ζάεφ εκτίμησε, γενικά, ότι «υπάρχει πρόοδος», ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα όπου υπάρχει σύγκλιση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θεωρεί πιθανή τη λύση της ονοματολογικής διαφοράς ακόμη και μέσα στον Μάιο. Ο κ. Ζάεφ, βέβαια, αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα από το οποίο πρέπει να περάσει η λύση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη γίνει ξεκάθαρο αν αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά μια πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα. Ως προς τη διαδικασία που ενδεχομένως να οδηγήσει τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ επισήμανε ότι αυτή θα είναι «αυτόματη εφόσον βρεθεί λύση». Οπως είπε, «δεν χρειαζόμαστε καν τη Σύνοδο Κορυφής που θα κάνει η Συμμαχία τον Ιούλιο. Ομως, θα ήταν καλό αν μπορέσουμε να έχουμε λύση. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο, οπότε η “Μακεδονία”, εάν συνεχίσει να κινείται στην ίδια πορεία, έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Ως προς το ονοματολογικό, ο κ. Ζάεφ απέφυγε να εστιάσει σε ένα όνομα, περιορίζοντας το εύρος απλά σε αυτά με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Δεν υπάρχει απόφαση αν ο προσδιορισμός θα είναι Ανω (Gorna), Βόρεια (Severna) ή του Βαρδάρη (Vardarska). Αλλά θα είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, όχι χρονικός», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι με τον χρονικό προσδιορισμό δεν διαφωνεί μόνον η ΠΓΔΜ αλλά και η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες συναντήσεις του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις στις αρχές και στα μέσα Μαΐου.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σύνδεση