Εκτύπωση

Τα νέα δεδομένα & η αδυναμία προσαρμογής της Άγκυρας

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Τουρκία

Tου Γιώργου Κακλίκη 

Ελάχιστος χρόνος πέρασε από την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία και στις 15 Φεβρουαρίου 2018 η κάτω Βουλή της Ολλανδίας προχώρησε στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Εκτύπωση

Αναγαία η γεωπολιτική ωρίμανση της Ελλάδας

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Τουρκία

Του Κώστα Γρίβα 

Επανειλημμένως ο γράφων έχει υποστηρίξει την άποψη ότι οι ΗΠΑ επ’ ουδενί δεν επιθυμούν μια σύγκρουση με την Τουρκία, ότι έχουν επιλέξει μια «αναγκαστική φιλία» με αυτήν, έτσι ώστε να τη διατηρήσουν, έστω και στα χαρτιά, στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Άρα, πολύ δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε κάποιας μορφής στήριξη από την Ουάσιγκτον έναντι της ολοένα και εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Εκτύπωση

Gatestone Institute: Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Τουρκία

"Οι Τούρκοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για την επιθετικότητα & τα εγκλήματά τους, γι αυτό και συνεχίζουν να απειλούν την ασφάλεια των γειτόνων τους" γράφει η τουρκάλα δημοσιογράφος. 

Από την Uzay Bulut, Gatestone Institute

Εκτύπωση

Το δύσκολο παζάρι Δύσης-Ερντογάν

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Τουρκία

του Αλέξανδρου Τάρκα  – 

Η κλιμάκωση των επιθετικών δηλώσεων και της χρήσης αεροναυτικών μέσων εκ μέρους της Τουρκίας, ταυτόχρονα στα Ίμια και στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί μόνον την αρχή μιας πολύ δύσκολης περιόδου.

Εκτύπωση

Ο απρόβλεπτος & επικίνδυνος Ερντογάν

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Τουρκία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η χθεσινή, ήταν η χειρότερη ημέρα για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας από το 1996, όταν γκριζαρίστηκαν τα Ίμια, αφού με υπαιτιότητα του κ. Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να φτάσουν σε πολεμική σύρραξη.

Εκτύπωση

Κλείνει η παρένθεση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Τουρκίας

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Μιχαηλίδης

Η γειτονική κοινωνία της Τουρκίας και οι πολίτες της για δεκαετίες βίωσαν τις αυταρχικές πολιτικές των κεμαλιστών που την καθήλωναν στην οικονομική υπανάπτυξη και στις αβυσσαλέες ανισότητες.

Εκτύπωση

Ίμια 2018: Λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβησαν την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Τουρκία

Η παραλίγο φονική επίθεση του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής TCSG703 "UMUT" στο σκάφος του ΛΣ090 "ΓΑΥΔΟΣ"

του Νίκου Τριάντη
 
Τό βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη σαράντα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής TCSG 703 εκμεταλλευόμενο την κάλυψη της νύχτας επιχείρησε μία δολοφονική επίθεση η οποία λίγο έλειψε να στείλει στο βυθό του Αιγαίου το σκάφος ανοικτής θαλάσσης ΛΣ090 με το όνομα "ΓΑΥΔΟΣ".
Η ανάλυση των στοιχείων της κίνησης του τουρκικού σκάφους πριν και μετά την σύγκρουση με το Ελληνικό σκάφος μας επιτρέπουν να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Tο τουρκικό σκάφος βρισκόταν στη περιοχή με μερικά ακόμη σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ένα περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Ναυτικού συνεχίζοντας για μια ακόμη ημέρα το άτυπο αποκλεισμό των βραχονησίδων των Ιμίων ο οποίος πρακτικά έχει ξεκινήσει από την επίθεση στην Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στα μέσα του Ιανουαρίου.

Όπως φαίνεται και από το video που χθες ανάρτησαν τούρκοι spotters διακρίνεται το TCSG703 την ημέρα της επίθεσης να έχει πάρει θέση ΝΑ των Ιμίων από το απόγευμα. 
το TCSG703 το απόγευμα της επίθεσης στο ΛΣ090


Το ίδιο σκάφος σε μια προκλητική κίνηση όταν είχε πέσει για τα καλά το σκοτάδι βρέθηκε στο ένα ναυτικό μίλι από τις ακτές της Καλύμνου εντελώς μέσα στα χωρικά μας ύδατα.
 

Το TCSG703 στο 1 ν.μ. από τις ακτές της Καλύμνου

Στη συνέχεια και ενώ έκανε συνεχείς κινήσεις αποκλεισμού γύρω από τα Ίμια στις 23:40 (21:40 UTC) πραγματοποίησε την επιθετική του ενέργεια.

Το σημείο της επίθεσης κόκκινος κύκλος

Η επίθεση έγινε με ύπουλο τρόπο καθώς με την επίσκεψη του στην Κάλυμνο επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα νότια των Ιμίων. Από εκεί στις 23:30 (21:30 UTC) το TCSG703 άρχισε την κίνησή του σχεδόν παράλληλα με την οριογραμμή. 


Στις 23:40 και αφού έχει φτάσει ΝΑ των Ιμίων αλλάζει ξαφνικά πορεία και εμβολίζει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος 090 στο πρωραίο τμήμα του εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.Στη συνέχεια στρέφει περνά κοντά από  το σημείο επίθεσης χωρίς να σταματήσει και σταματά ξανά στα νότια των Ιμίων οριακά εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Το έγκλημά τους είχε ολοκληρωθεί και έκαναν τη τακτική του ψόφιου κοριού.
 

 

 

 

Οι προθέσεις των Τούρκων

Τρία στοιχεία δείχνουν ότι οι Τούρκοι είχαν τη πρόθεση να βυθίσουν το ΓΑΥΔΟΣ.
 
1. To TCSG703 επιταχύνει από 0-13,5 Κόμβους σε 5 λεπτά κατευθυνόμενο προς τη θέση του ΓΑΥΔΟΣ(πρώτη κίνηση αιφνιδιασμού) σύμφωνα με τα στοιχεία ταχυτήτων του σκάφος που δίνει ο δικός του πομπός AIS.
Η ταχύτητα του TCSG 703 δείχνει τη κίνηση του τουρκικού σκάφους να ενεργοποιείται
μετά τις 21:00 (19:00UTC)
 
2. Η πορεία του TCSG703 
 
 23:35 με πορεία στις 70 μοίρες ταχύτητα 13,6 κόμβοι 
 23:36 πορεία 49 μοίρες ταχύτητα 13,2 κόμβοι 
 23:37 πορεία 47 μοίρες ταχύτητα 11,2 κόμβοι
 23:38 πορεία 44 μοίρες ταχύτητα 11,4 κόμβοι
 23:39 πορεία 39 μοίρες ταχύτητα   8,0 κόμβοι
 23:41 πορεία 21 μοίρες ταχύτητα   3,6 κόμβοι (στροφή εμβολισμός ΓΑΥΔΟΣ)

Τα δεδομένα δείχνουν ότι μέχρι και το τελευταίο λεπτό το τουρκικό σκάφος TCSG703 κινήθηκε παράλληλα με την οριογραμμή ώστε να μην τεθεί σε συναγερμό το πλήρωμα του ΓΑΥΔΟΣ και ξαφνικά στο λεπτό της επίθεσης στρέφει κάθετα προς το ΓΑΥΔΟΣ.
 

 

 

Με ποιά γωνία χτυπήθηκε το ΓΑΥΔΟΣ φαίνεται από τη μοναδική φωτογραφία που δόθηκε ανεπίσημα στη δημοσιότητα από τις ζημιές του ΓΑΥΔΟΣ
 

 
 
 
 
3. Το σημείο που χτυπήθηκε το ΓΑΥΔΟΣ είναι σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το σημείο που προσφέρει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει τέτοια διάρρηξη το κήτος του ΓΑΥΔΟΣ ώστε να βρεθεί μέσα σε λίγη ώρα στο βυθό.
Αυτά ελπίζουμε να φωτίζουν τους αρμόδιους διπλωμάτες, στρατιωτικούς και το Λιμενικό ώστε να μπορούν να απαντήσουν στα λεγόμενα του τούρκου ΥΠΕΞ ότι το περιστατικό ήταν τυχαίο και ατύχημα. 
 
Μόνο αυτό δεν ήταν. Ήταν καθαρά ξαφνική και προσχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας.
 
minytor.blogspot.gr

Σύνδεση