Συνελήφθη στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου

ΟΗΕ: Απαιτεί την απελευθέρωση Τούρκου δικαστή

Την άμεση απελευθέρωση του τούρκου δικαστή και διπλωμάτη, Αϊντίν Σέφαν απαιτεί από την Τουρκία δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιστρέψει στην θέση του και να συνεχιστεί η δίκη ενός υπόπτου για τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Ο δικαστής συνελήφθη στα πλαίσια των εκκαθαρίσεων που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού.

Ο Μηχανισμός του ΟΗΕ για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια ανέφερε σε απόφαση που εξέδωσε σήμερα πως, ως δικαστής του ΟΗΕ, ο Ακάι απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας και η φυλάκισή του παραβιάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Το δικαστήριο, νομικός διάδοχος των δικαστηρίων που δίκασαν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία και της γενοκτονίας στη Ρουάντα, αναμένεται να ακούσει την απολογία του Αουγκούστιν Νγκιραμπατουέαρ, ενός πολιτικού από τη Ρουάντα ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 30 χρόνων για υποκίνηση σε γενοκτονία. Οι συνήγοροί του έχουν πει ότι βρήκαν στοιχεία που τον αθωώνουν.

Πηγή