Ανακοίνωσαν κοινές πρωτοβουλίες για τη αποκατάσταση της συριακής κρίσης

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων του με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Σότσι δήλωσε ότι “η δυνατότητα που έχουμε να συναντιόμαστε και να να συζητούμε απευθείας για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, για τις διμερείς μας σχέσεις και για την συριακή κρίση επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αποκαθίστανται πλήρως”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι οι κοινές πρωτοβουλίες της Μόσχας και της Άγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχουμε επωμισθεί ένα σοβαρό έργο, μια μεγάλη ευθύνη” και “πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απο κοινού θα αλλάξουν το μέλλον όλοκληρης της περιοχής”.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι κατα την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία, ενώ προγραμμάτιζαν να συζητήσουν και το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων στην επαρχία Χαν Σεϊχουν και την μεταξύ τους συνεργασία στην καταπόλεμηση της τρομοκρατίας.

Σήμαντική θέση στην ατζέντα των συνομιλιών κατέχουν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η κάθε χώρα στον εμπορικό τομέα και συγκεκριμένα στις εισαγωγές ορισμένων αγροτικών προϊόντων.

Γιά “πολύ θετική και ουσιαστική” τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ, μιλούν οι Ρώσοι

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, σχολιάζοντας την συνομιλία που είχε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ήταν “πολύ θετική και ουσιαστική, πραγματικά”.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές, όσον αφορά την συντονισμένη δράση τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Αμβούργο.

Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματιστεί η βία», στην Συρία και συζήτησαν την συνεργασία των δύο χωρών στην μάχη ενάντια σε ισλαμιστές μαχητές σε όλη την Μέση Ανατολή.

«Η συνομιλία ήταν πολύ καλή και περιλάμβανε την συζήτηση για δημιουργία ζωνών ασφαλείας και αποκλιμάκωσης για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους», τόνισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα στείλει την Τετάρτη ή την Πέμπτη εκπρόσωπό της στις συνομιλίες που διεξάγονται για την Συρία στην Αστάνα.

Αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην Βόρεια Κορέα», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση και μείωση των εντάσεων».  

Πηγή