ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ!

Νέο βίντεο με την επίθεση της φρουράς του Ερντογάν εναντίον των διαδηλωτών έξω από την Τουρκική πρεσβεία στην Αμερικανική πρωτεύουσα έφερε στο φως η «Φωνή της Αμερικής». Στο νέο αυτό βίντεο ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να παρακολουθεί μέσα από το αυτοκίνητο την επίθεση της φρουράς τους εναντίον των διαδηλωτών, το ίδιο και όταν βρήκε πριν προχωρήσει και χαθεί από το πλάνο.

Το χθεσινό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν είναι το μοναδικό που κυκλοφόρησε από την επίθεση. Ωστόσο είναι αυτό που δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο να παρακολουθεί απαθής τη φρουρά του να επιτίθεται στους διαδηλωτές, με τους Αμερικανούς Αστυνομικούς να προσπαθούν να την (φρουρά) σταματήσουν. Σύμφωνα με το ABCδύο μέλη της προεδρικής φρουράς συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν στην συνέχεια ελεύθερα.

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν άμεσα την αντίδραση του StateDepartmentμε την εκπρόσωπο Heather Nauert, με γραπτή δήλωσή της να εκφράζει την ανησυχία των ΗΠΑ «για τα βίαια γεγονότα μεταξύ των διαδηλωτών και του τουρκικού προσωπικού ασφαλείας», υπογραμμίζοντας ότι «η βία ποτέ δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στην ελευθερία του λόγου, και στηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων για ελεύθερη έκφραση και ειρηνική διαμαρτυρία. Μεταφέρουμε την ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση με κάθε δυνατό τρόπο».

Σύμφωνα με την Φωνή της Αμερικής, αξιωματούχος του StateDepartmentανέφερε ότι ο Τούρκος Πρέσβης στην Washington Serdar Kilic είχε συνάντηση την επομένη των επεισοδίων με τον Αμερικανών υφυπουργό εξωτερικών Thomas Shannon.

Μετά το State Department, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, επικεφαλής της επιτροπής των Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, Τζον ΜακΚέιν ζητά με παρέμβασή του στην χθεσινή πρωινή εκπομπή του στο MSNBC να υπάρξει σκληρότερη απάντηση εναντίον της Τουρκίας, με την απέλαση του Τούρκου επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ. «Να πετάξουμε τον πρέσβης τους από τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μαζί με την γερουσιαστή του Δημοκρατικού κόμματος DianneFeinsteinσε επιστολή τους προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ζητούν να αναλάβει την ευθύνη για τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της φρουράς του Τούρκου προέδρου.

 

Την Τετάρτη επίσης ο ρεπουμπλικάνος Βουλευτής Ed Royce, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων έστειλε επιστολή στον Υπουργό των Εξωτερικών Rex Tillerson και στον Γενικό Εισαγγελέα, Jeff Sessions, με την οποία ζητά «αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη επίθεση εναντίον των διαδηλωτών που ήταν κατά του Ερντογάν στην Washingtonνα τους απαγγελθούν κατηγορίες πριν φύγουν από τη χώρα».

Από την πλευρά της η Τουρκική πρεσβεία σε δήλωσή τηςεπέρριψε την ευθύνη για τα βίαια γεγονότα σε ομάδες που συνδέονται με το ΡΚΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προκαλούσαν τους Τουρκο-Αμερικανούς πολίτες» που είχαν συγκεντρωθεί να χαιρετίσουν τον Ερντογάν.  

«Ομάδες που συνδέονται με το PKK, το οποίο Τουρκία και ΗΠΑ το χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση, συγκεντρώθηκαν χθες, χωρίς να έχουν άδεια στην πλατεία Sheridan, κοντά στην πρεσβευτική κατοικία την ώρα που την επισκεπτόταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν επιθετικά να προκαλούν τους Τουρκο-Αμερικανούς πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί να χαιρετίσουν τον πρόεδρο. Οι Τουρκο-Αμερικανοί απάντησαν, όντες σε αυτοάμυνα και ένας εξ αυτών τραυματίστηκε σοβαρά. Η βία και οι τραυματισμοί ήταν το αποτέλεσμα αυτής της μη επιτρεπόμενης, προκλητικής διαδήλωσης. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι παρόμοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα ξανασυμβούν».

Στα βίντεο φαίνεται ότι οι σωματοφύλακες του Ενρτογάν επιτίθονται με κλωτσιές εναντίον των διαδηλωτών, με τους Αμερικανούς αστυνομικούς να προσπαθούν να τους σταματήσουν. Ωστόσο υποστηρικτές του προέδρου αναφέρουν, σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής ότι προκλήθηκαν από τα μέλη του κουρδικού κόμματος YPG, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ότι συνδέεται με το PKK.  Στο ίδιο ρεπορτάζ, φιλοξενούνται οι περιγραφές αρμένιων-Αμερικανών ακτιβιστών που συμμετείχαν στην διαδήλωση. «Είμαστε οι πρώτοι που φτάσαμε στο χώρο της διαδήλωσης. Είμαστε λίγοι και δεν θέλαμε να προκαλέσουμε τους υποστηρικτές του Ενρτογάν, καθώς είχαμε εμπειρία. Ξεκινήσαμε να τραγουδάμε το «Long live U.S.A., long live Kurdistan and Armenia,και ξαφνικά μας επιτέθηκαν, μας χτύπησαν άσχημα και η αστυνομία δεν ήταν αρκετή για να μας προστατεύσει». Από την πλευρά των διαδηλωτών που υποστήριζαν τον Ερντογάν, -πάντα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει «η Φωνή της Αμερικής», φιλοξενείται η άποψη ανθρώπου που βρισκόταν εκεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τους υποστηρικτές του κουρδικού YPG.

Για τα επεισόδια, ανακοίνωση έβγαλε και η Δήμαρχος της Washington, Muriel Bowser, στην οποία καταδίκασε τη βία. Αναλυτικά στη δήλωσή της αναφέρονται τα εξής: «Η βίαιη επίθεση εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης αποτελεί προσβολή για τις αξίες της Washingtonκαι τα δικαιώματά μας ως Αμερικανών. Η Μητροπολιτική Αστυνομία θα συνεχίσει τη διερεύνηση του συμβάντος και θα συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς συναδέλφους τους για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη “.