Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις η έλευση του τούρκου Προέδρου να καθυστερήσει

Γράφει ο Άγγελος Αθανασόπουλος

Η κυβέρνηση εργάζεται με σκοπό την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου, υπάρχουν όμως πλέον ισχυρές ενδείξεις η έλευση του τούρκου Προέδρου να καθυστερήσει. Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η επίσκεψη να λάβει χώρα ακόμη και εντός του 2018. Οι λόγοι για αυτό πρέπει να αναζητηθούν στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Θράκη.
Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η προσπάθεια της Αθήνας είναι η εντατικοποίηση των επαφών ώστε εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν οι σχέσεις να αναβαθμιστούν. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την απάντηση του Νίκου Κοτζιά στην ιδιαίτερη αναλυτική ερώτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου (ο οποίος κατέθεσε και άλλη ερώτηση σε ο,τι αφορά στις τουρκικές πρακτικές στη Θράκη), η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο εμφανίζεται πολύ αυξημένη. 

Η Άγκυρα «κλείνει» διαρκώς μεγάλες περιοχές για ασκήσεις, προβαίνει σε κινήσεις όπως η πρόσφατη στα Ίμια αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και προβάλλοντας έντονα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ έχει προβεί σε συνεχείς παρενοχλήσεις του ερευνητικού σκάφους Odin Finder που έχει ναυλωθεί από τις εταιρείες ΔΕΠΑ και Edison ώστε να χαρτογραφήσει την περιοχή από την οποία θα περάσει καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα όμως που έχει ενοχλήσει πολύ τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα ήταν η επίσκεψη-σόου του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη. Το πρόγραμμά του και ως αποκορύφωμα η επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης φέρονται να ενόχλησαν αρκετά τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μειονότητα συνιστούν δεσμεύσεις του ιδίου προς όλο τον πληθυσμό της περιοχής. Εντάσσονται δε στο πλαίσιο αναβάθμισης της περιοχής μέσω της οικοδόμησης και αναβάθμισης ενεργειακών και μεταφορικών δικτύων. 

Δεν αποκλείεται πάντως ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει στην ανακοίνωση κάποιων μέτρων για την περιοχή κατά την επίσκεψή του στη Θράκη την προσεχή Τρίτη 14 Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τη Θράκη σε μια κίνηση που θα έφερε πολύ βαρύ πολιτικό συμβολισμό.

ΒΗΜΑ