ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Το Ελληνικό ζήτημα, κεντρικό θεμα  του μηνιαίου  (εσωτερικού δελτίου -Bulletin πληροφόρησης κυβερνήσεων, think tank και πολυεθνικών) της αμερικανικής εταιρίας πληροφοριών Stratfor.

 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ {GR } 

 

  Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό «θα ανοίξει την πόρτα σε πολιτικές διαφωνίες και κοινωνική αναταραχή», η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών φαίνεται πιθανή, δεδομένης της προεκλογικής περιόδου στην Γερμανία, η οποία –με τους άλλους εταίρους στην ευρωζώνη- δεν θα ήθελε την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, και τέλος το ερώτημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το αν θα προχωρήσει η απομείωση του ελληνικού χρέους –ακόμα και αν η Ελλάδα δεν χρεωκοπήσει στα μέσα του 2017- θα συνεχίσουν να απειλούν την κυβέρνηση για την παραμονή της στην εξουσία, αποτελούν τα τρία βασικά σημεία στο μηνιαίο Bulletin του Stratfor, το Compass, για το μήνα Μάρτιο. Το Compass αποτελεί έκδοση της εταιρίας πληροφοριών, η οποία περιέχει τέσσερις αναλύσεις με τα βασικότερα θέματα που οι συντάκτες του Compass/αναλυτές του Stratfor κρίνουν ότι έχουν μείζονα σημασία. Το ελληνικό ζήτημα για ακόμη μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο, υπογραμμίζοντας ότι Αθήνα και πιστωτές θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις μέχρις ότου σφραγίσουν τη συμφωνία.

Λένε πως «Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις». Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για την περίπτωση του εξωφύλλου του Compass. Μια σκισμένη ελληνική σημαία, που λίγο απέχει από το να εξαφανιστεί και να μείνει μόνο το κοντάρι απεικονίζεται στο πρωτοσέλιδο, «λέει» πολύ περισσότερα από την τετρασέλιδη ανάλυση που εμπεριέχεται στην μηνιαία έκδοση, ενώ τιτλοφορείται «Διορθώνοντας την ελληνική κρίση χρέους».      

Η υπόσχεση της κυβέρνησης να προχωρήσεις τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Compass, από τα τέλη του 2016, όταν τριβές μεταξύ Αθήνας και δανειστών προκάλεσαν την διακοπή των συζητήσεων. Από την πλευρά των δανειστών, Βερολίνο και Χάγη πιέζουν την Αθήνα για εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και μετά τη λήξη του προγράμματος, την ίδια στιγμή που απεύχονται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίση, όσο είναι σε εξέλιξη η προεκλογική τους περίοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το ΔΝΤ, το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένως πει ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν είναι ρεαλιστικοί και το χρέος δεν είναι βιώσιμο, μετά την συνάντηση Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ, φαίνεται να τείνει να συμπλέει με τα γερμανικά συμφέροντα, καθυστερώντας τις συζητήσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ως προς το εσωτερικό της χώρας μας, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλειας στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να παρουσιάζει την συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών με τους δανειστές ως επιτυχία για την χώρα.

Η υπόσχεση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του Stratfor, δυο ζητήματα πολύ ευαίσθητα που είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με την κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα, με την υποσημείωση ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθενται στις απαιτήσεις αυτές των δανειστών. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα δαπανά το 17% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σημαντικά χρηματοδοτικά ελλείμματα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει κάποια βήματα αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μειώνοντας σταδιακά τις υψηλές συντάξεις, παρόλα αυτά οι δανειστές θεωρούν ότι ο ρυθμός μεταρρύθμισης είναι αργός. Πέρα από τις απαιτήσεις των δανειστών, η πραγματικότητα για τους συντάκτες του Compass είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν ένα -από τα λίγα- κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που δίνεται ότι σε πολλά νοικοκυριά, από μια σύνταξη εξαρτώνται τρεις γενιές. Συνεπώς, ανεξάρτητα με το ποιο πολιτικό κόμμα είναι στην εξουσία, οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν απειλή για την κοινωνική σταθερότητα, γεγονός που δικαιολογεί την απροθυμία της κυβέρνησης για προώθηση της εν λόγω μεταρρύθμισης. Από την άλλη, στα εργασιακά, η αύξηση του ορίου για τις μαζικές απολύσεις αποτελεί άλλο έναν πολιτικό κίνδυνο για την κυβέρνηση, πέρα από την ιδεολογική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το Startfor επισημαίνει την ισχνή πλειοψηφία του, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και μια μικρή ομάδα διαφωνούντων μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση της κυβέρνησης, αν και μέχρι τώρα ο Τσίπρας έχει καταφέρει να κρατήσει τους διαφωνούντες σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Τέλος σημειώνεται η ύπαρξη ομάδας εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι θα ήταν προτιμότερο να βρίσκεται στην αντιπολίτευση ότι θα γίνουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, ομάδα που είναι τώρα μικρή, αλλά «μπορεί να μεγαλώσει όσο περνάει ο καιρός, πιέζοντας την κυβέρνηση σε παραίτηση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ανεξαρτήτως της απόφασης για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει τον Ιούλιο να καταβάλει 6 δις ευρώ, ποσό που είναι πιθανό να δοθεί από τους ευρωπαίους πιστωτές προκειμένου να μην χρεοκοπήσει. «Το ερώτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα συνεχίσουν να απειλούν την συνέχεια του ελληνικού προγράμματος, ακόμα και αν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει τον Ιούλιο» αναφέρει το Compass.

«Σήμερα», καταλήγουν οι συντάκτες του κειμένου, «η μεγαλύτερη ανησυχία της Ένωσης ως προς την Ελλάδα είναι αν η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μεταδοθεί και στους αδύναμους κρίκους της ένωσης, Ισπανία και Ιταλία. Επίσης, ένα Grexit θα δείξει επίσης ότι η ευρωζώνη δεν είναι μη αναστρέψιμη, όπως έχουν πει κάποιοι ηγέτες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μετά το Brexit, η ήδη εύθραυστη ΕΕ θα υποφέρει από ένα ακόμα χτύπημα».

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ GREEKAMERICANNEWSAGENCY.COM