Τι αναφέρει η αμερικανική εταιρία αναλύσεων 

Την ώρα που η ρωσική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τις επιλογές που διαθέτουν προκειμένου να αυξήσουν την πίεσή τους στο Κρεμλίνο, ως μέρος μιας διττής προσέγγισης, η οποία από την μια θα απαγορεύει στους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών να αγοράζουν ρωσικό χρέος και από την άλλη θα στοχεύει τους Ρώσους ολιγάρχες. Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα σχεδιάσει την πρόταση, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Παρόλο που δεν είναι εξασφαλισμένη η εφαρμογή για καμιά από τις προτάσεις αυτές και πιθανότατα και οι δυο θα προκαλέσουν πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου DonaldTrumpκαι του Κογκρέσου, οι εν λόγω προτάσεις θα δώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο σημαντικές επιλογές, ώστε να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στην ήδη προβληματική οικονομία της Ρωσίας.

Τον Φεβρουάριο του 2018, το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα δημοσιεύσει έκθεση, η οποία θα περιγράφει λεπτομερώς τις συνέπειες που θα έχουν οι προτεινόμενες κυρώσεις στη Ρωσία και την παγκόσμια αγορά. Οι σημερινές κυρώσεις εμποδίζουν συγκεκριμένες ρωσικές εταιρείες, όπως τη Sberbankκαι τη Rosneft, να εκδίδουν ομόλογα σε επενδυτές από την Δύση, αλλά δεν εμποδίζουν τη ρωσική κυβέρνηση από το να εκδίδει ομόλογα. Για να παρακάμψει τα μέτρα εναντίον των ρωσικών επιχειρήσεων, το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει στην ανάληψη του κρατικού χρέους και εν συνεχεία στη μεταφορά του στις εταιρίες που έχουν υποστεί τις κυρώσεις. Ως αποτέλεσμα, φέτος, οι ξένοι αγόρασαν το 30% των ομολόγων συνολικού ύψους 25 δισ. δολαρίων που εξέδωσε η ρωσική κυβέρνηση, αυξημένο κατά 5% από την περσυνή χρονιά.

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να δανειστεί άλλα 18 δισεκατομμύρια δολάρια για να κλείσει τρύπες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2018. Καθώς η ρωσική οικονομία πηγαίνει από την ύφεση σε κατάσταση στασιμότητας, οι οικονομικοί πόροι της Μόσχας περιορίζονται ακόμα περισσότερο, όσο προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση κάποιων ανησυχητικών οικονομικών δυσκολιών το 2018. Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περιορισμοί στον δανεισμό θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο τη διατήρηση ενός σταθερού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα στηρίζουν τις κρατικές επιχειρήσεις της χώρας. Αλλά δεν θα καταστρέψουν εντελώς την εύθραυστη ρωσική οικονομία.

Μια δεύτερη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Φεβρουάριο, θα σκιαγραφεί το προφίλ των πιο σημαντικών Ρώσων ολιγαρχών,  και σιλοβαρχών* και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις οικογένειές τους, την καθαρή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, αποδείξεις για (ενδεχόμενη) διαφθορά, τις επιχειρηματικές σχέσεις τους με ξένους και τις πηγές του εισοδήματός τους. Όσοι κατονομάζονται στον εν λόγω κατάλογο θα θεωρηθούν υποψήφιοι για να δοθεί η εντολή, χωρίς ωστόσο να είναι αυτόματη η επιβολή κυρώσεων. Η συγκεκριμένη τακτική είναι παράξενη. Κατά το παρελθόν, οι κυρώσεις σε άτομα περιορίζονταν σε λίγους ολιγάρχες που συνδέονταν με το Κρεμλίνο, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν κάποια περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και ζούσαν στη Ρωσία. Αυτός ο κατάλογος θα περιλαμβάνει πολλά άτομα, τα οποία δεν επιδεικνύουν εξαιρετική πίστη προς το Κρεμλίνο και τα οποία έχουν να κάνουν ελάχιστα ή δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Αυτοί που φημολογούνται ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, έχουν τεράστιες περιουσίες στη Δύση και πολλοί από αυτούς ζουν στο εξωτερικό. Οι δεσμοί που έχουν αυτοί οι ολιγάρχες με το Κρεμλίνο έχουν δημιουργηθεί περισσότερο από αναγκαιότητα, παρά από πίστη (στο Κρεμλίνο). Το Κρεμλίνο βασίζεται στους επιχειρηματίες, προκειμένου να διατηρήσει μη κρατικές οντότητες, να παρέχει στήριξη στο χρηματοπιστωτικό τομέα και να διατηρήσει τα επίπεδα απασχόλησης. Η λήψη δραστικών μέτρων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον αυτής της ομάδας θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις μέσω της οικονομίας της Ρωσίας και της πολιτικής της, ενδεχομένως στρέφοντας πολλούς από την ελίτ της Ρωσίας ενάντια στο Κρεμλίνο.

Ενημέρωση της πρόβλεψης του Starfor

Hενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη του Stratforγια το τέταρτο τρίμηνο του 2017, στην οποία υπογραμμίζεται ότι το αδιέξοδο μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα τελειώσει σύντομα. Οι αυξημένοι έλεγχοι από το Κογκρέσο για τις εξουσίες του Αμερικανού προέδρου DonaldTrumpκαι τις εκτεταμένες κυρώσεις θα περιορίσουν τις επιλογές του Λευκού Οίκου για την άμβλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ομοίως, οι ρωσικές εκλογές το 2018 δεν θα αφήσουν τη Μόσχα να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Δύση.

*silovarch: Σύμφωνα με το Stratfor, αποτελεί νεόκοπο όρο που προκύπτει από τις λέξεις siloviki (ρωσική λέξη για πολιτικούς που προέρχονται από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας) και τη λέξη Ολιγάρχης (oligarch). Απαρτίζουν μέρος της ρωσικής ελίτ, καθώς συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια εταιριών της Ρωσίας, έχοντας παράλληλα τη στήριξη του Κρεμλίνου και την συνδρομή των siloviki(της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών, των εισαγγελέων και των δικαστικών αρχών, ακόμη και των ενόπλων δυνάμεων), προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι και τα περιουσιακά τους στοιχεία από ενοχλητικούς αντιπάλους.  

*Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 3/12