Τι σημειώνει η αμερικανική εταιρία αναλύσεων για τις εξελίξεις στη Γερμανία

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, τα κύρια πολιτικά κόμματα της Γερμανίας κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για να κυβερνήσουν μαζί. Στις 7 Φεβρουαρίου, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η συμφωνία επικεντρώνεται κυρίως σε εσωτερικές πολιτικές, αλλά στέλνει παράλληλα και ανάμικτα μηνύματα ως προς τις θέσεις της Γερμανίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδεικνύοντας μια σειρά συμβιβασμών μεταξύ του SPD, το οποίο υποστηρίζει μεγαλύτερες δαπάνες και καταμερισμό των κινδύνων στην Ένωση, του CDUκαι του CSU, τα οποία με τη σειρά τους επιδεικνύουν μια επιφυλακτικότητα για μέτρα που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα ταμεία της Γερμανίας.

Το έγγραφο εκφράζει τη δέσμευση της Γερμανίας σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, καθώς και την επιθυμία της να συνεργαστεί με τη Γαλλία για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα συνδικάτα, κάτι που υποδεικνύει τη σαφή επίδραση του SPD. Επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία στηρίζει την προστασία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή και το ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να αυξήσει τη συνεισφορά του στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το Brexitτου Ηνωμένου Βασιλείου. Εκφράζει επίσης την επιθυμία για περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία, ωστόσο, για το σχηματισμό συνασπισμού περιλαμβάνει επίσης παραχωρήσεις προς το δημοσιονομικά συντηρητικό CDUκαι CSU, όπως για παράδειγμα τη δέσμευση για υπεράσπιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, το οποίο επιβάλλει τη δημοσιονομική ευθύνη. Αναφέρει ότι «ο κίνδυνος και η ευθύνη συνδέονται», στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα εναντιωθεί στις μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον καταμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων στην ευρωζώνη, εκτός εάν αυτές συνδέονται επίσης με μέτρα μείωσης των εν λόγω κινδύνων. Αυτές οι προσθήκες υποδεικνύουν ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να είναι επιφυλακτικό ως προς τα γαλλικά σχέδια για την εισαγωγή μιας κοινής ασφάλισης καταθέσεων για τις τράπεζες στην ευρωζώνη.

Οι θέσεις της συμφωνίας που μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερες διαφωνίες σε επίπεδο Ένωσης περιλαμβάνουν τη στήριξη της Γερμανίας στη “δικαιότερη φορολογία” για κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως η Amazon, η Apple, η Googleκαι το Facebook, καθώς και την επιθυμία της κυβέρνησης να εισάγει ένα ενιαίο -για ολόκληρη την Ένωση- σύνολο κανόνων για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών των εταιρειών. Ενώ η Γαλλία συμφωνεί με τη Γερμανία σε αυτό το θέμα, τα εν λόγω σχέδια είναι λιγότερο δημοφιλή σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν χαμηλή φορολογία για τις πολυεθνικές. Η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα απειλήσουν το οικονομικό τους μοντέλο. Το έγγραφο εξετάζει επίσης τη στήριξη της Γερμανίας στην εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ένωση, μια ιδέα που τα κράτη μέλη επεξεργάζονται εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Την ώρα που τα κόμματα που συμμετέχουν έχουν δώσει την μεγαλύτερη ώθηση για τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών της συμφωνίας, το επόμενο βήμα για το SPDείναι να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία μεταξύ των περίπου 440.000 μελών του, κάτι που, όπως έχει ειπωθεί από το εν λόγω κόμμα, θα γίνει εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Και παρόλο που το SPDστη διάρκεια διαπραγματεύσεων εξασφάλισε ορισμένες σημαντικές θέσεις στην επόμενη κυβέρνηση, όπως τα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Εξάλλου, πολλά μέλη του κόμματος έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους σε οποιονδήποτε συνασπισμό με τους συντηρητικούς.

Στην περίπτωση που τα μέλη του SPDαπορρίψουν τη συμφωνία, οι συντηρητικοί ίσως να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της διαμόρφωσης μειοψηφικής κυβέρνησης χωρίς το SPDή της διεξαγωγής νέων γενικών εκλογών. Ακόμη και αν υπάρξει αρκετή στήριξη από το SPDγια τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μια ομαλή πορεία για το Βερολίνο στο μέλλον. Πολλά μέλη του CDUκαι του CSUεξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένα με τη συμφωνία για τον συνασπισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η καγκελάριος AngelaMerkelθα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιστάσεις στο κοινοβούλιο από μέλη του κόμματός της, στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τις πολιτικές υποσχέσεις που έδωσε.

Ετήσιες προβλέψεις Stratfor για το 2018

Στις ετήσιες προβλέψεις του Stratforγια το 2018, η αμερικανική εταιρία αναλύσεων ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τον γερμανικό συνασπισμό θα διαρκέσουν τους πρώτους μήνες του 2018 και ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταρρυθμίσεις θα παγώσουν μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο. Η ανακοίνωση της συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ των κυριότερων κομμάτων της Γερμανίας φέρνει την χώρα πιο κοντά στο ενδεχόμενο ύπαρξης κυβέρνησης, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.