Του Βασίλη Σ. Κανέλλη, in.gr

Ο σοφός λαός λέει «όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Είναι ίσως η πιο εύστοχη αναφορά στα όσα θα μπορούσαν να συμβούν στην Ελλάδα αν δεν προσέξει τα εξαιρετικά σοβαρά και επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Παιχνίδια που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία, με τον έλεγχο του Αιγαίου και βεβαίως με τη μοιρασιά των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η γιορτή της Ανάστασης του Θεανθρώπου μπορεί να ήταν μια μικρή ανάσα στο αποπνικτικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, έρχονται όμως εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό στη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση ενός νέου «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενός πολέμου που ενισχύεται από την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σκριπάλ αλλά κυρίως από τις αποκαλύψεις για τον ρωσικό δάκτυλο στις αμερικανικές εκλογές.

Και βεβαίως από τα όσα συμβαίνουν στη Συρία…

Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα καλείται να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν (προς το παρόν τουλάχιστον) τον παραδοσιακό τους σύμμαχο, την Τουρκία, αφού δείχνουν ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν.

Η απόφαση του τελευταίου να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τον Βλ. Πούτιν για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, είναι ένα δείγμα της απομάκρυνσης της Αγκυρας από τον αμερικανικό άξονα. Λάδι στη φωτιά έβαλε και η απόφαση για αγορά των S-400 παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να μην το κάνει ως χώρα – μέλος της ατλαντικής συμμαχίας.

Κίνηση με υψηλά νοήματα είναι και η απόφαση των ΗΠΑ να προστατέψουν τα συμφέροντα της ExxonMobill που διενεργεί έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά τώρα που η Τουρκία αποφάσισε να βγάλει το «Μπαρμπαρός» για έρευνες αλλά και να στήσει πλωτή πλατφόρμα για τη διενέργεια γεώτρησης στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της Ουάσιγκτον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και του Ισραήλ που επίσης ενδιαφέρεται για την περιοχή. Θα έχει ενδιαφέρον αν θα υποχωρήσουν και θα βάλουν στο τραπέζι και την Αγκυρα για το μοίρασμα των κοιτασμάτων, και μάλιστα χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό.

 

Η παρουσία του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιου για θέματα ΝΑΤΟ και Ευρώπης, Τόμας Γκόφφους στην Αθήνα και τη Λευκωσία, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι μια κίνηση που μπορεί να σημάνει πολλά για το αν οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Τουρκία και προσεγγίζουν σταδιακά την Ελλάδα. Αν οι Αμερικανοί θέσουν θέμα τουρκικής προκλητικότητας και πάρουν σαφή θέση τόσο για τα συμβαίνοντα στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και για τους δύο Ελληνες φυλακισμένους στην Αδριανούπολη, τότε θα έχουμε μια ξεκάθαρη στροφή της Ουάσιγκτον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Από την άλλη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της Ρωσίας στα τελευταία γεγονότα. Ο Πούτιν κάνει μπίζνες με τον Ερντογάν, δε λέει κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα και για τους φυλακισμένους στρατιωτικούς, δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τον παραδοσιακό της σύμμαχο, την Ελλάδα. Και μάλιστα τώρα που η Αθήνα δεν προχώρησε σε απελάσεις όπως έκαναν άλλες χώρες για την υπόθεση Σκριπάλ.

Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Μόσχα είναι διαρκείς και πολυετείς, όμως, τα τελευταία γεγονότα ενδεχομένως να αλλάξουν πολλά στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ της αντιπαλότητας των ΗΠΑ και της Ρωσίας και πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί.

Ξεχωριστή συζήτηση θα πρέπει να γίνει και εντός της κυβέρνησης για τους λεγόμενους «ρωσόφιλους» αλλά κυρίως για την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική που πολλές φορές εκφράζεται από τον Πάνο Καμμένο. Οι επαφές του τελευταίου με τη Μόσχα ήταν και είναι συνεχείς με αποτέλεσμα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ να τον θεωρούν άνθρωπο του Πούτιν στην Ελλάδα. Μαζί του και κάποιοι πολιτικοί κι επιχειρηματίες που «σπέρνουν» σπόρο για τη δημιουργία κομμάτων και συμμαχιών με τον ρωσικό παράγοντα, παραβλέποντας ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο η Μόσχα έχει επιλέξει τη στενή συνεργασία με την Αγκυρα και το «σιωπητήριο» παρά τις εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.