Τι προβλέπει η αμερικανική εταιρία για την συμμετοχή της Τεχεράνης σε μια ενδεχόμενη επίθεση

Οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια σημαντική επιχείρηση, αλλά ο σημαντικότερος σύμμαχός τους, το Ιράν, ενδεχομένως να μην μπορεί να συμμετάσχει. Για τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για επίθεση στη νοτιοδυτική Συρία, όπου οι αντάρτες δραστηριοποιούνται στις επαρχίες Daraaκαι Quneitra. Ωστόσο, η περιοχή που πρόκειται να αποτελέσει το σημείο για την εν λόγω επίθεση είναι σε τεχνικό επίπεδο μέρος μιας ζώνης αποκλιμάκωσης που συμφωνήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Είναι επίσης κοντά στο Ισραήλ, το οποία ανησυχεί περισσότερο από το ενδεχόμενο να βρεθούν οι ιρανικές δυνάμεις στο κατώφλι του.

Η Συρία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει κάνει στην επικείμενη επίθεση και η Ρωσία έχει επιταχύνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αποφύγει μια ευρύτερη κλιμάκωση. Η Ρωσία υποστηρίζει έντονα την κυβέρνηση της Συρίας και στις δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτή (την κυβέρνηση), το Κρεμλίνο όμως ανησυχεί επίσης μήπως προκαλέσει την αντεπίθεση από το Ισραήλ ή τον υποστηρικτή του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια αντεπίθεση που θα μπορούσε να συμβεί, στην περίπτωση που εμπλακεί το Ιράν. Στις 28 Μαΐου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι μόνο τα συριακά στρατεύματα πρέπει να βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία. Και σύμφωνα με δημοσιεύματα των Ισραηλινών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Ρωσία προσφέρθηκε ακόμη να πείσει το Ιράν να αποτραβηχτεί από την επίθεση, στην περίπτωση που το Ισραήλ συμφωνήσει να μην το ενοχλήσει.

Γιατί το Ιράν δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση

Το Ιράν μπορεί να υποκύψει στην ιδέα να μην συμμετάσχει στην επίθεση για τρεις λόγους. Πρώτον, το Ιράν θέλει να διατηρήσει τη σχέση του με τη Ρωσία τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί από τη συμφωνία των πυρηνικών όπλων του Ιράν, που είναι επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA). Το Ιράν συμμετέχει ήδη σε αψιμαχίες με το Ισραήλ στη Συρία και εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία, οπότε αναμφίβολα θα ελπίζει ότι θα στηριχθεί στη Ρωσία κατά τη δύσκολη περίοδο που θα ακολουθήσει. Επιπλέον, το Ιράν είναι πρόθυμο να δει την κυβέρνηση της Συρίας να επανακτά τον έλεγχο την νοτιοδυτική περιοχή, που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Επειδή η συμμετοχή του Ιράν στην επίθεση κινδυνεύει να υπονομεύσει την επιτυχία της, προκαλώντας μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ, έχει νόημα ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να μην συμμετάσχει και να επιτρέψει στη Συρία, έναν βασικό σύμμαχο του Ιράν, να κερδίσει πιο σταθερά στο έλεγχο στην επικράτειά του. Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη πιθανή παραβίαση της ζώνης αποκλιμάκωσης. Το Ιράν υφίσταται σημαντική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμετοχή στην επίθεση αυξάνει μόνο τον κίνδυνο περαιτέρω αντιποίνων από τις ΗΠΑ.

Πώς θα συνεχίσει να συμμετέχει το Ιράν στη Συρία

Το Ιράν πιθανότατα θα επιδιώξει λιγότερο σημαντικό ρόλο στην επερχόμενη επιχείρηση. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει πλήρως τις φιλοδοξίες του στην περιοχή. Η Τεχεράνη έχει δεσμούς με μια σειρά από ομάδες μαχητών στη Συρία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει την επιρροή της εκεί χωρίς να δεσμεύσει τα δικά της στρατεύματα. Η Χεζμπολάχ, για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην περιοχή πολύ καιρό μετά την επικείμενη επίθεση, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετέχει ή όχι. Οι δεσμοί του Ιράν με τη Ρωσία και το ενδιαφέρον του για την επιτυχία των καθεστωτικών δυνάμεων θα το ωθήσουν μόνο να αποφύγει τη συμμετοχή του βραχυπρόθεσμα στη νοτιοδυτική Συρία. Η ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσει και το Ισραήλ πιθανότατα θα συνεχίσει να στοχοποιεί τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία όσο το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει τις δυνάμεις και την παρουσία του εκεί.

** Η αμερικανική εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων stratfor είχε παλιότερα προβλέψει ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή στη Συρία, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητές του. Πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιθυμία να στηριχθεί στη Ρωσία θα κρατήσει πιθανώς το Ιράν από την φανερή εμπλοκή του στην επικείμενη επίθεση στη νοτιοδυτική Συρία, αλλά δεν θα αλλάξουν τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του Ιράν στη Συρία.