Οι επόμενες κινήσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού

Η επιστροφή του Νίκου Παππά

Ειδικού Συνεργάτη

Ο Νίκος Παππάς επέστρεψε. Και όχι μόνο επέστρεψε αλλά έχει πάρει πάλι το πάνω χέρι. Το βράδυ της Δευτέρας του Eurogroup το κατάλαβαν ακόμη και όσοι διατηρούσαν κάποιες τελευταίες επιφυλάξεις. Από τότε η κυβερνητική προπαγάνδα γνωρίζει νέες ημέρες δόξας.

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί, όμως, αναταραχή και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα συνοχής στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς αντιλαμβάνεται τη συμφωνία το Μαξίμου, αλλιώς οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης. Ο Τσακαλώτος και ο Δραγασάκης έστειλαν πρώτοι τα μηνύματά τους. Ο πρώτος δια της ηχηρής σιωπής, ο δεύτερος δια της αμφισβήτησης της κυβερνητικής θριαμβολογίας όταν μίλησε για «σύγκρουση» με τους δανειστές.

Στο παρασκήνιο πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές είναι εξίσου δυσαρεστημένοι με τα τεχνάσματα που βλέπουν και καλούνται να υποστηρίξουν. Δεν χρειάζεται να πουν και πολλά για να δείξουν ότι διαφωνούν με το επικοινωνιακό σερβίρισμα της συμφωνίας που επιχειρεί το Μαξίμου. Η εντύπωση που δίνουν είναι πως βρίσκονται αυτοί από τη μια πλευρά και ο Νίκος Παππάς από την άλλη.

Ποιος είναι άλλωστε διατεθειμένος να θυσιαστεί λέγοντας ψέματα στους πολίτες για αυτά που έρχονται, όταν πια κανείς δεν χρειάζεται να δώσει τη μάχη για να μπει στη λίστα αλλά θα πρέπει να εκλεγεί με σταυρό;

Η επιστροφή του Νίκου Παππά δεν έγινε φυσικά τη Δευτέρα. Τότε επισημοποιήθηκε.

Ο στενός φίλος του Αλέξη είχε μπει στο «ψυγείο» ως μια κίνηση κατευνασμού των σφοδρών εσωκομματικών αντιδράσεων και περιορισμού της ζημιάς που προκάλεσαν οι χειρισμοί του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Έκτοτε αναζητούσε την ευκαιρία να επανακάμψει.

Τη βρήκε στην αγωνία του Πρωθυπουργού από την πίεση της ραγδαίας δημοσκοπικής φθοράς και της ανάγκης να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ήττα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Έπεισε το Μαξίμου πως αν παρουσιάσει τη συμφωνία ως θρίαμβο, υπάρχουν περιθώρια να κερδηθεί χρόνος και να γυρίσει το παιχνίδι.

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ζητά και πάλι τη βοήθειά του ακόμη και αν αυτό ενέχει τον κίνδυνο να προκληθούν βαθύτερα ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ή πολύ χειρότερα να γίνουν επιλογές που θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές αποτυχίες.

Το πεδίο που γνωρίζει και ελέγχει πολύ καλά μέσω του μηχανισμού του ο Νίκος Παππάς είναι αυτό της επικοινωνίας. Το βάρος θα πέσει εκεί, και κυρίως στον τρόπο που θα αποτυπωθούν στις μετρήσεις της κοινής γνώμης οι επικοινωνιακοί χειρισμοί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Δεν αποκλείεται πράγματι κάποιες δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν, να δικαιώσουν τη στρατηγική του Νίκου Παππά και να αποτυπώσουν κλίμα «γενικευμένης αντεπίθεσης» της κυβέρνησης εφόσον προχωρήσει η αξιολόγηση. Το έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να ξανασυμβεί.

Μια πληροφορία που ίσως αποκαλύπτει πολλά για τους στόχους της επικοινωνιακής καταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η εξής: σε δημοσκόπηση που πολύ πρόσφατα παρουσίασε σε ομάδα επιχειρηματιών γνωστός δημοσκόπος, ο οποίος έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με το Μαξίμου, το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, έχουν δυνατότητες δυναμικού come back αν κλείσει η αξιολόγηση.

Το αφήγημα του success story θα το πουλήσουν όσο δεν πάει. Είναι, όμως πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θυμούνται το χάος που δημιούργησαν οι επιλογές Παππά στον παρελθόν και ανησυχούν ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο άσχημα στο μέλλον.

Πηγή