Ποιοι έδωσαν στην Ελλάδα τις Fremm και γιατί τις πήραν πίσω, αυτό ναι, δεν το ξέρει ο Φώτης Κουβέλης

 

Στην έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμιά συμφωνία για ενοικίαση Γαλλικών φρεγατών ΄και ότι η κουβέντα ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μακρόν αφορούσε την παραγωγή φρεγατών στην Ελλάδα από χρήματα των 8 δις, διαφορά των ομολόγων που οφείλουν οι Ευρωπαϊκές χώρες στην χώρα μας

Αυτό θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή και δεν πρόκειται να είναι ποτέ δυνατή. Υπάρχει απόφαση του Eurogroup του Μαϊου του 2017 που αναφέρει ότι τα κέρδη από τα ομόλογα αυτά που έχουν στην κατοχή τους η Κεντρική Τράπεζα και οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα επιστραφούν στην Ελλάδα για να αποπληρώνει τις δανειακές της ανάγκες (και όχι να φτιάχνει φρεγάτες) μόνο στην περίπτωση που το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, τελεία!

Γιατί άργησε να διαψεύσει η κυβέρνηση το δημοσίευμα της Καθημερινής και τον Φώτη Κουβέλη.

Το θέμα των Fremm δεν είναι κάτι καινούριο. Συζητείται από το 2017 και τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχε έντονη φημολογία με την κουβέντα να επικεντρώνεται κυρίως στο εξοπλισμό.

Το δημοσίευμα της Καθημερινής τις προηγούμενες ημέρες για την άμεση ενοικίαση των φρεγατών δεν έπεσε σαν «βόμβα». Για πολλούς ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Σε στρατιωτικό οι δύο φρεγάτες ενισχύουν σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και σε πολιτικό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκιά αλλά κυρίως προς την Ελλάδα ότι η Ευρώπη της δίνει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ επέκταση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν εκεί.

Ο Αμερικανός παράγοντας στην υπόθεση

Αυτό όμως που έκανε πολλούς να αναρωτηθούν για την ενοικίαση των Freem ήταν, αν αυτή η απόφαση ήταν καθαρά Ευρωπαϊκή, μετά και τις δηλώσεις στήριξης Μακρόν στην Ελλάδα η είχαν και την έγκριση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Στο viadiplomacy.gr αναφερθήκαμε σε αυτό το ενδεχόμενο και σε άρθρο με τίτλο «Οι Αμερικανοί στέλνουν τις FREMM στην Ελλάδα» σημειώσαμε πως αν τελικά οι Freem στον εξοπλισμό τους περιελάμβαναν και τον SCALP-Naval, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει εμπλοκή και ο Αμερικανικός παράγοντας.Ο SCALP-Naval είναι ένας πύραυλος κρουζ και τέτοια όπλα έχουν μόνο συγκεκριμένες χώρες και όποιες επιπλέον τον προμηθευτούν θα πρέπει να έχουν την έγκριση των ΗΠΑ.

Ένα τέτοιο όπλο στον Αιγαίο δεν θα εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα και τις στρατηγικές της Ελλάδας, αλλά και του ΝΑΤΟ και κατ επέκταση των ΗΠΑ.

Αν οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι οι Fremm φορτωμένες με SCALP-Naval θα έπρεπε να έρθουν στην Ελλάδα, αυτόματα την έβαλαν σε γεωπολιτικές εξελίξεις πέραν του Αιγαίου και αυτόματα η ενοικίαση αυτή έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Μην ξεχνάμε ότι μια ακριβώς ίδια περίπτωση υπάρχει αυτή την στιγμή στην Μέση Ανατολή και τους S-300. Οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί ασκούν πιέσεις εδώ και 12 χρόνια Ιραν και Συρία να μην προμηθευτούν το συγκεκριμένο όπλο.

Ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι ένας πολιτικός αφελής, δεν βεβαίωνε για την ενοικίαση των φρεγατών αν δεν του το είχε διαβεβαιώσει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας. Και αυτή η διαβεβαίωση θα πρέπει να ήταν τόσο σοβαρή, όσο σοβαρός είναι και ο λόγος που κάποιοι πήραν πίσω την απόφαση η Ελλάδα να ενισχύσει κατακόρυφα το πολεμικό της ναυτικό και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, νότια και βόρεια συγκεκριμένα

viadiplomacy.gr