Του Γιάννη Δαραβίγκα

 Δεν είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη κατά καιρούς. Τι ενδιαφέρει τους ανθρώπους είναι γνωστό. Γεγονότα και καταστάσεις που πιθανόν έχουν επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή τους. Τι φοβούνται οι άνθρωποι είναι και αυτό γνωστό. Τον θάνατο, τις ασθένειες, τις φυσικές καταστροφές και το άγνωστο. Τώρα τι ευχαριστεί τους ανθρώπους δεν είναι δεδομένο ούτε αυτονόητο, αλλά ο υλικός πλουτισμός και η ευτυχία των αγαπημένων προσώπων είναι χωρίς αμφιβολία οι συνηθέστερες ικανοποιήσεις.

 Η απλή αυτή συνταγή καθοδηγεί τους εμπόρους και διακινητές των ειδήσεων που προβάλλουν καθημερινά οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τα τελευταία χρόνια διάφορες ιστοσελίδες στο ιντερνέτ. Τους τελευταίους μήνες, δύο ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό χρόνο που διατέθηκε και το εύρος της περιπτωσιολογίας αναπτύχθηκε. Η περίφημη γρίπη Η1Ν1 και οι αποδείξεις για την εφορία.

Η ΓΡΙΠΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η γρίπη πριν από πολλούς μήνες, αρχικά εμφανίστηκε ως μία επιδημία κινδυνολογίας για να μετατραπεί λίγο αργότερα σε πανδημία διασποράς πανικού από τα Μ.Μ.Ε. Σήμερα απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, δεν υπήρξε πανδημία αλλά ούτε καν επιδημία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε ερώτηση από μεγάλο αριθμό βουλευτών, για τον τρόπο που ορισμένες κυβερνήσεις, μέσω των Μ.Μ.Ε. δημιούργησαν κλίμα πανικού στον πληθυσμό. Αλλά υπήρξε από την «φούσκα» της γρίπης ένα πολύ χρήσιμο αλλά και ενθαρρυντικό δίδαγμα. Οι πολίτες σε όλα τα κράτη, αγνόησαν τις «δραματικές εκκλήσεις» αρμοδίων και μη, στρέφοντας με επιδεικτικό τρόπο την πλάτη τους στον εμβολιασμό, παρά την πλύση εγκεφάλου που υπέστησαν από τηλεοράσεις, εφημερίδες και ραδιόφωνα. Αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια εμβολίων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς να μείνουν «απούλητα» και οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν τρόπο να τα ξεφορτωθούν. Αναγκαστικά λοιπόν οι δημοσιογράφοι έβγαλαν τις χειρουργικές μάσκες, άφησαν στην άκρη τα στηθοσκόπια που φορούσαν, αναγκαία σύνεργα για το ρόλο του γιατρού που έπαιζαν, και πήραν μολύβια, γομολάστιχες, κομπιουτεράκια και ότι άλλο ήταν απαραίτητο για νέα τους καθήκοντα ως λογιστές ή φοροτεχνικοί.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Έτσι ήρθαν στην επικαιρότητα οι αποδείξεις για την εφορία. Πανικός από τα Μ.Μ.Ε. για την συλλογή αποδείξεων. Πανδημία συλλογής αποδείξεων. Να τις φυλάμε, είπαν, σε ειδικό σκουρόχρωμο φάκελο για να μην ξεθωριάσουν από την πολυκαιρία. Να έχουμε ένα τεφτέρι, όπως εκείνο που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τηρεί τους λογαριασμούς του εκατομμυρίων Ευρώ, και να γράφουμε κάθε μέρα τις αποδείξεις που θα παίρνουμε. Εγώ έχω μαζέψει ήδη πολλές αποδείξεις. Ψωμί 0.50 Ευρώ έχω τουλάχιστον 70 κομμάτια. Κάθομαι έξω από τον φούρνο και μαζεύω αυτές που πετάνε ή πέφτουν από τις νοικοκυρές. Έχω βρει άκρη με το περιπτερά μου και μου δίνει αποδείξεις από τσιγάρα, επειδή δεν καπνίζω, και από τις τσίχλες και τις σοκολάτες που αγοράζουν τα παιδιά. Πίνω 20 καφέδες την ημέρα σε διάφορα μέρη για να μαζεύω αποδείξεις, με αποτέλεσμα να τρέμω από τα νεύρα μου. Τι άλλο να κάνω; Αφού για τα μεγαλύτερα ποσά που αντιπροσωπεύουν οι δαπάνες του σούπερ-μάρκετ, οι λογαριασμοί για νερό, φως, τηλέφωνο δεν τους δέχεται η εφορία. Επί 20 ημέρες, κυρίως τα κανάλια, έχουν καταληφθεί από υστερία για το θέμα των αποδείξεων, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς μας πιπιλίζουν το μυαλό, αλλά δεν μας έχουν πει ακόμη τι ποσό θα εκπέσουμε από τον φόρο, ποιές αποδείξεις ισχύουν και το σπουδαιότερο: αυτοί που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο σε τι θα τους είναι χρήσιμες οι αποδείξεις; Μήπως για να τις πουλάνε;

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Ενώ λοιπόν από τα Μ.Μ.Ε. μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ο υπουργός οικονομικών κυνηγάει το Ευρώ με το τουφέκι, η συνομωσία της σιωπής δεν βρήκε ούτε ένα δευτερόλεπτο να αφιερώσει στις αναδρομικές αυξήσεις μισθών που δίνει η κυβέρνηση διά του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κυρίου Γεωργίου Κουτρουμάνη. Έτσι στο ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 2531 της 29ης Δεκεμβρίου 2009, τεύχος Β΄, ο Υφυπουργός, με απόφασή του, χορηγεί μισθολογικές αυξήσεις στους παλαιούς εν υπηρεσία συναδέλφους του στην “ΗΔΙΚΑ Α.Ε.” (κρατική ανώνυμη εταιρεία, της οποίας το ανάπτυγμα της συντομογραφίας μεθερμηνεύεται: “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης”).

*Ποιές είναι αυτές οι αυξήσεις;

*Καλύπτουν τον πληθωρισμό;

*Είναι ισάξιες με τις αυξήσεις που χορηγήθηκαν, κατά το 2009, σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ή συνταξιούχων; Προσοχή λοιπόν. “Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων όλων των κατηγοριών των υπαλλήλων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31-12-2008 αυξάνονται κατά 3,5% από 01-01-2009 και κατά 1,5% από 01-10-2009”. Επομένως, οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. λαμβάνουν αύξηση 5% στους βασικούς μισθούς τους (που αναγκαστικά συμπαρασύρουν σε ανάλογες αυξήσεις και επιδόματα, οδηγώντας έτσι τις συνολικές αποδοχές σε ακόμη σημαντικότερες αυξήσεις. “Παλιά καραβάνα” στα ασφαλιστικά και στα συνδικαλιστικά ο κύριος Υφυπουργός “το κατέχει το άθλημα”…). Εκτός από τις αυξήσεις σε περίοδο που από άλλους εργαζομένους ζητείται η μείωση των μισθών, εντύπωση προκαλεί α) η αναδρομικότητα. Η μεγάλη αύξηση αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της ΗΔΙΚΑ στις 26-10-2009, εγκρίθηκε από τον Υφυπουργό στις 16-12-2009, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ κυριολεκτικά στην εκπνοή (29-12-2009) του έτους, χορηγείται όμως από 1-1-2009, άρα χορηγείται αναδρομικά και άρα ανεξάρτητα από τις όποιες νέες αυξήσεις που θα αποφασιστούν για όλους τους εργαζομένους. β) το άλλο ενδιαφέρον σημείο έγκειται στο “γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται ετήσια {σ.σ.: προσοχή: ετήσια, όχι εφ’ άπαξ} δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ύψους τετρακοσίων τριάντα εννέα χιλιάδων (439.000) ευρώ περίπου και {σ.σ.: προσοχή-προσοχή!} θα καλυφθεί ύστερα από αύξηση των εσόδων με κατανομή της δαπάνης στους εξυπηρετούμενους από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, κλπ)”. Δηλαδή, άλλος χορηγεί αυξήσεις και άλλος πληρώνει! Άλλος περιποιείται με γενναιοδωρία τους παλαιούς συναδέλφους του, κι άλλοι στενάζουν και αναστενάζουν για να συνεισφέρουν τις δαπάνες που τους “αναλογούν”!! Άλλοι αποζητούν με απόγνωση ένα σπυρί σιτάρι, κι άλλος τους το παίρνει για να κάνει μ’ αυτό αναδρομικά κόλλυβα!!! Και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, προϊστάμενος του «χουβαρντά» κ. Κουτρουμάνη, έχει το θράσος να λέει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ευρώ για να πληρώσει το επίδομα ανεργίας. Τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας.