Στα ψιλά των εφημερίδων πέρασε η επιλογή του Κ. Παπαδόπουλου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας και της Μ. Λογοθέτη στη θέση της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για τους γνωρίζοντες δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Την ίδια ώρα που οι φήμες οργιάζουν για «προαγωγή» του Δ. Δρούτσα στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε δύο άτομα , σε πόστα-κλειδιά, με συμβολική και όχι μόνο σημασία.

Ο Κ. Παπαδόπουλος, θα μοιράζει πλέον την «πίτα της ΥΔΑΣ», που κατά κύριο λόγο κατευθύνεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με προφανείς σκοπούς. Ένα τέτοιο ίδρυμα είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής Εξωτερικής Πολιτικής, (ΕΛΙΑΜΕΠ), το οποίο ως γνωστόν το 2004 είχε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών (βλ. Ντόρα) για την προώθηση-επιβολή του Σχεδίου Ανάν.

Ο Κ. Παπαδόπουλος βέβαια, και για 11 συναπτά έτη (από το 1998) διετέλεσε Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα και πολιτικός και οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας Eurobank, με αντικείμενο τόσο την Ελλάδα, όσο και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο καθένας προφανώς έχει δικαίωμα να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Απλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα μέλος του «συστήματος Λάτση» στη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Πρόκειται επίσης για μία κρίσιμη θέση σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς όρους, που θα καθορίζει εν πολλοίς σε ποιες χώρες (βλ. Κόσσοβο) θα τοποθετείτε το «ελληνικό χρήμα», στο πλαίσιο της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας.

Η πολύπειρη Μ. Λογοθέτη είναι ένα γενικά αποδεκτό πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό, μιας και από το 1983 είναι Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει διατελέσει, στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Εθνική Εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εθνική Εκπρόσωπος στο G-24 για την προώθηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

Πρόκειται για μια «πολιτική θέση, την οποία κατέλαβε ένα μη πολιτικό στέλεχος», όπως τονίζουν ήδη οι δυσαρεστημένοι του βαθέως ΠΑΣΟΚ, μιας και η Μ. Λογοθέτη δεν είναι μέλος του Κινήματος.

Είναι όμως σύζυγος του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη. Ενός think Tank , που όπως αναφέραμε και προηγουμένως, είχε μια συγκεκριμένη θέση και ένα καθορισμένο ρόλο σε κρίσιμα και ζωτικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής: Σχέδιο Ανάν, Σκοπιανό, Αναγνώριση του Κοσσόβου, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, Μετανάστες.

Ένα δικομματικό κέντρο ιδεολογικής και πολιτικής προπαγάνδας, που βρέθηκε να λαμβάνει χρήματα και από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ επί Ντόρας Μπακογιάννη.

Μάλιστα προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προσέθεσε μέσα στα αρχικά του τη λέξη «ευρωπαϊκής». Η λέξη ΕΛΙΑΜΕΠ, διαβάζεται ως Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαικής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση τίθεται για μια ακόμη φορά ένα θέμα «νόμιμου και ηθικού».

Δικαιούται η γυναίκα του προέδρου ενός think tank που χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΞ, να καταλαμβάνει κομβική και πολιτική θέση, μέσα στο Υπουργείο;

Δε ζητάμε προφανώς από κανέναν να παραιτηθεί. Εμείς απλά σημειώνουμε τις διαδρομές.

Εξάλλου ακόμα και αν παραιτηθεί ο κ. Τσούκαλης, γνωρίζουμε ήδη τον επόμενο πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, που δε θα αφήσει ένα τέτοιο «κόκκαλο», ύστερα και από την αποτυχία του να ξαναβγεί βουλευτής. Επειδή η επιστροφή στα πανεπιστημιακά έδρανα του έπεσε λίγο απότομη.

antinews.gr