Αρχίζουν τα… όργανα

Αν δικαιωθεί ο Ρουσόπουλος για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019…

Γράφει ο Λάζαρος Καλλιανιώτης

Η πολιτική, ειδικά στην εποχή των Μνημονίων, έγινε ακόμη πιο δύσκολη ως προς την προσπάθεια κάποιου να προβλέψει τις εξελίξεις σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό και ελάχιστοι το αποτολμούν, στη σκιά της ανησυχίας να μην εκτεθούν.

Σπανίζουν λοιπόν δημόσιες παρεμβάσεις σαν και αυτή του Θόδωρου Ρουσόπουλου, που στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξής του, διατύπωσε την εκτίμηση ότι, είναι εξαιρετικά πιθανό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει να στήσει τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019. Δηλαδή, να διεξάγει τις βουλευτικές εκλογές, από κοινού με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το σενάριο μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί ή όχι. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει στο να σταθεί κανείς στο… τι θα συμβεί, αν τελικά δικαιωθεί η πρόβλεψη του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι στρατηγικά είναι εύλογο για κάθε Πρωθυπουργό ο οποίος αισθάνεται ότι το κόμμα του υποχωρεί πολιτικά, να επιχειρήσει να… μπερδέψει την οργή της κάλπης. Καλύτερα, να τη διοχετεύσει σε διαφορετικές κάλπες, πολύ περισσότερο σε τρεις, όπως θα ήταν οι βουλευτικές εκλογές, οι ευρωεκλογές, και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση που πράγματι οδηγηθούμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι η πρώτη στα χρόνια των Μνημονίων, η οποία θα απειλείται πραγματικά να εξελιχθεί σε “παρένθεση”. Κι αυτό διότι μετά από μερικούς μήνες, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στις αρχές του 2020, θα πρέπει να έχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είτε ο Προκόπης Παυλόπουλος, είτε κάποιος άλλος. Αν λοιπόν δεν υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Μόνο που οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής. Και εκεί θα αρχίσουν τα… όργανα.

Πηγή