George Sifakis: Ο άνθρωπος, ο επιχειρηματίας, ο Έλληνας
Ποιος είναι ο άνθρωπος που στέκεται στο πλευρό του Τραμπ; Οι δεσμοί με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και το επικοινωνιακό πλαίσιο που έθεσε για την εκδήλωση της Ελληνική Ανεξαρτησίας.

ΤΖΩΡΤΖ ΣΙΦΑΚΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Στις 6 Μαρτίου το γραφείο του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τράμπ εκδίδει επίσημη ανακοίνωση για τα πρώτα ονόματα από τον συνολικό κατάλογο της ομάδος των στενών προσωπικών συνεργατών που απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας του γραφείου του Λευκού Οίκου και προεοιμασίας των επί μέρους θεμάτων καθώς και τις αρμοδιότητες τους. Μεταξύ των πέντε ονομάτων είναι και αυτό του Γεωργίου Σιφάκη(George Sifakis) ένα όνομα που ενώ δεν είχε μέχρι σήμερα «ακουστεί» πουθενά, όπως αυτό που παρουσιάζαν επίμονα –και εμμονικά από διαρροές του Πάνου Καμένου και εντελώς λανθασμένα αρκετά (και μόνον ελληνικά) ΜΜΕ με λάθος όμως τρόπο με αποτέλεσμα να το «κάψουν» – αναφέρονταν στο νεαρό George Papdopoulos, εφεξής το όνομα Γιώργος Σιφάκης θα το συναντάμε αρκετές φορές κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Ντ. Τράμπ.
Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πηγή του Λευκού Οίκου, εκμυστηρεύονταν στα Ε ότι το πρόσωπο κλειδί είναι επίσης Έλληνας, μετά τους George Gigikos και Ράινς Πρίμπους (Reince Priebus) και λέγεται George Papadopoulos. Είναι μάλιστα αυτός που έχει αναλάβει όλη την διοργάνωση της εκδήλωσης για τον εορτασμό της ημέρας εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 24 Μαρτίου στο Λευκό Οίκο. Το πρόσωπο που έχει ετοιμάσει τα πάντα! Αυτός ήταν που έκανε και την σχετική εισήγηση στον Αμερικανό πρόδρο για την συγκεκριμένη ημερομηνία-παραμονες της 25ς Μαρτίου- υπολογίζοντας ως άριστος γνώστης της επικοινωνίας και των στρατηγικών πο επιβάλλονται ανά περίπτωση και ζήτημα, η εκδήλωση τιμής για την Ελληνική Κοινότητα των ΗΠΑ σε αυτή την κυρφαία στιγμή να συμπέσει με την παραμονή ώστε την επομένη ημέρα –του επίσημου μεγάλου εορτασμού στην Ελλάδα- να προβληθεί ο Αμερικανός πρόεδρος και όσα θα πει –και προς τον Ελληνικό Λαό. Μάλιστα ο γνωστός πανίσχυρος κληρικός της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου father Alex Karlutsos συμφώνησε και αυτός με την πηγή μας ως προς το πρόσωπο του Γιώργου Σιφάκη και είχε μόνον καλά λόγια να πει μιλώντας για αυτόν. Ο Γ. Σιφάκης, με καταγωγή φυσικά από την λεβεντογένα Κρήτη, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Low profile. Χωρίς να διακατέχεται από το σύνδρομο της ελληνικής φυλής –αυτός της αυτοκαταστροφής – και η σταθερή, αλλά προφανώς με σχέδιο και στατηγική, τον οδήγησε στο στενό κύκλο των άμεσων και εκ των στενότατων σνεργατών του νέου Αμερικανού Προέδρου. Η μέχρι σήμερα προσωπική και επαγγελματκή πορεία του δείχνει, αν μη τι άλλο την ανθεκτικότητα, την επιμονή αλλά και τα βάθος στους στόχους που κάθε φορά θέτει με μια μόνο επιλογή: την επιτυχία. Στην Ουάσιγκτον και στις συζητήσεις στο παρασκήνιο το όνομα του είναι συνδεδεμένο και ταυτισμένο με την ουσιαστική –και με αποτέλεσμα – έννοια του lobby. Ας δούμε την πορεία του σε αδρές γραμμές. Αφήνοντας κάποια στοιχεία για την περίοδο που τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν και θα επικεντρωθούν πάνω του. Ως τότε η πορεία του αναμαίνεται –αργά αλλά σε σταθερή τροχιά- ανοδική. Ποιος είναι όμως ο Γιωργος Σηφάκης που απρόσμενα και απροσδόκητα «εισβάλει», ήπια, και χωρίς στημένα ρεπορτάζ, πορτραία και αφιερώματα, και στην ελληνική ειδησεογραφία μετά την θέση που τον διόρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τράμπ.
Ο GeorgeSifakisείναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Suffolk, του κολλεγίου του RhodeIsland, του πανεπιστημίου Northeastern και της σχολής διακυβέρνησης του πανεπιστημίου στης σχολής Κένεντι του πανεπιστημίου Harvard.
Επί κυβερνήσεως του GeorgeW. Bush, ο Σηφάκης διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός υπουργού για τις σχέσεις με το Κογκρέσο (2002-2004) στο υπουργείο οικιστικής και αστικής Ανάπτυξης.Κάποιες άλλες πληροφορίες τον θέλουν (Bloomberg) να είναι διευθυντής πρωτοβουλιών για οικονομική ανάπτυξη στnν εκτελεστική εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπου ήταν υπεύθυνος για την διαχείριση και εποπτεία για πάνω από 3 δις, ενώ συνεργαζόταν στενά σε διακομματικό επίπεδο με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας και αντίστοιχα με επιτροπές και των δύο σωμάτων. Νωρίτερα –πάντασύμφωναμετοBloomberg- υπηρέτησε στη Γερουσία στην επιτροπή μικρών επιχειρήσεων, στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Βοστώνη, και στο δικαστήριο του RhodeIsland. Τέλος, διετέλεσεεκπρόσωποςτηςΠρώτηςΚύριαςσταεπίσηματαξίδιατηςεντόςτωνΗνωμένωνΠολιτειών.
Ο Τζορτζ Σηφάκης το 2004 ιδρύει την AxelaGovernmentRelations, μια εταιρία lobbying στην Ουάσιγκτον, η σημαντική δράση της οποίας έχει καταγραφεί στα ομοσπονδιακά αρχεία, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, στρατηγικού χαρακτήρα με εξειδίκευση στις δημόσιες υποθέσεις, τις κυβερνητικές σχέσεις, τη στρατηγική επικοινωνίας, τηστρατηγική ανάπτυξη. Εκπροσωπεί οργανισμούς του δημοσίου τομέα, εταιρίες και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμούς για την προώθηση των θεμάτων και συμφερόντων τους στην Washington.Ένας από τους πελάτες της εταιρίας είναι και η ΑΧΕΠΑ. Βάσει των στοιχείων από το Κογκρέσο, η AXELAως εταιρία lobbyingαπό το 2005 μέχρι το 2010 είχε απολαβές ύψους 1,875 εκ δολάρια.
Μια δεκαετία αργότερα, το 2014, ο Τζορτζ Σηφάκης ιδρύει την Idea-gen, ως συνέχεια της Axela Government Relations LLC, με βασικό σύνθημα-στόχο «Να αλλάξουμε τον κόσμο». Σκοπός της η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη συνεργασία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμών, δημοσίων οργανισμών και μεγάλων ιδιωτικών εταιριών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας, στόχος της Ideagen είναι η δημιουργία και η ενίσχυση των σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των οργανισμών που είναι σε θέση από κοινού να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Η Ideagen αποτελεί μια πλατφόρμα για υψηλού επιπέδου για μια «δια-τομεακή συνεργασία», με τη συμμετοχή ανθρώπων με μεγάλη επιρροή από τον δημόσιο, ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τομέα. Το κυρίαρχο σκεπτικό της Ideagen είναι να αξιοποιηθούν οι καλύτερες πρακτικές που κατατίθενται, προκειμένου να υπάρξουν και οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Για την Ideagen, ο πρώην Έλληνας πρέσβης στην αμερικανική πρωτεύουσα, Χρίστος Παναγόπουλος είχε πει: Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, τα πιο σύνθετα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με τη συνεργασία και συν-δημιουργία μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων, των κοινωνικών επιχειρηματιών, της κοινωνίας των πολιτών και του δημόσιου τομέα. Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση μας έδειξε ότι μόνο αν εργαστούν μαζί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, η επιχειρηματική κοινότητα και άλλοι, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για τόνωση της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης και την προετοιμασία των νέων.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Idea-gen, εντάσσεται και η διοργάνωση συνεδρίων. Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2017, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στον 21ο αιώνα. Επίσης η εταιρία κυκλοφορεί και ένα διαδικτυακό περιοδικό, όπου στο πρώτο τεύχος ο τότε ιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος της Idea-genλέει «σήκωσε τα μανίκια και συζήτησε τα προβλήματα».
Ο ίδιος ο Τζορτζ Σηφάκης από το 2014, περίπου την περίοδο που ξεκινά και την idea-gen ξεκινά να αρθρογραφεί στηναμερικανική έκδοση της HuffingtonPost, αρχικά παρουσιάζοντας το εγχείρημά του και στη συνέχεια κάνοντας συνεντεύξεις σε πρόσωπα του επιχειρηματικού χώρου, οργανισμών, συνεντεύξεις που παρουσιάζονται και στο διαδικτυακό περιοδικό της Idea-gen.
Έντονη είναι και η φιλανθρωπική δράση του νέου επικεφαλής του γραφείου Διασύνδεσης του Λευκού Οίκου, από την ενίσχυση συλλόγων για την εκμάθηση γκολφ σε μικρά παιδιά (FirstTee), μέχρι το AspenHealthStewardCoalition, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (St. GeorgeMonastery), το WashingtonLiteraryCouncil. Μαζί με την σύζυγό του Ανδριάνα έχουν γράψει το μυθιστόρημα Swak.

Ο Τζορτζ Σηφάκης είναι παντρεμένος με την Ανδριάνα και τρία παιδιά, τον George, την Alexaκαι την Eva. Μιλάει άπταιστα ελληνικά και του αρέσει να παίζει γκολφ.

ΒΟΧ
Στην Ελλάδα το όνομα του Γ. Σιφάκη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και ουδείς γνώριζε κάτι ούτε και ποτέ είχε ακουστεί ή γραφτεί κάτι σε αντίθεση με όλα αυτά που ιδιοτελώς κάποιοι έστηναν στην Ελλάδα για τον GeorgePapadopoulos. Κρατείστε μόνον αυτό: Ότι τα Επίκαιρα, εις πείσμα των καιρών της μόδας και ενάντια στο «ρεύμα» που συχνά παρασύρει σε γκάφες και ολισθηρές διαδρομές αλλά κυρίως γιατί σέβονται την ιστορία του περιοδικού και τις έγκυρες και αξιόπιστες πηγές τους ούτε μια –μα ούτε μια φορά – αναφέρθηκαν στον Γιώργο Παπαδόπουλο καθ οιονδήποτε τρόπο.. Για έναν λόγο: για να μην κάψουν το όνομα του όντως πολλά υποσχόμενου νεαρού Παπαδόπυλου που κάποιοι άλλοι στην Αθήνα απερίσκεπτα έσπρωχναν σε μάλλον δομικά επικοινωνιακά λάθη… Τέτοια και τόσα που ενώ στην Ουάσιγκτον στο στενό επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου έπαιρναν την αποδελτίωση του Τύπου από την Αθήνα στην αρχή απλά μειδιούσαν μέχρι που κάποιοι ενοχλήθηκαν στα αλήθεια όχι τόσο με τον νεαρό Παπαδόπουλο που πρόβαλε ως φαβορί για μια υψηλή θέση στην νέα αμερικανική υπό τον Ντ. Τραμπ διοίκηση, όσο με τους κύκλους σε Αθήνα και Νέα Υόρκη που έπαιξαν με το μέλλον ενός πράγματι δεύτερης γενιάς νέου Ελληνικής καταγωγής νέου γεμάτο προσόντα που καποτε ίσως του δοθεί δυνατότητα να προσφέρει όταν και αν διδαχθεί από τα λάθη του που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016 όταν μόνος και χωρίς ειδοποίηση εμφανίστηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως εκπρόσωπος του υποψηφίου Ντόναλτ Τράμπ…

Πηγή