Επιεικώς προκλητική, προσβλητική και άκαιρη η δήλωση Ντάισελμπλουμ

 

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ

 

          Η δήλωση του επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη FrankfurterAllgemeineZeitung  ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ”σπατάλησαν τα χρήματα σε αλκοόλ και σε γυναίκες” μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς ως προκλητική, προσβλητική και άκαιρη. Συνεχίζοντας μάλιστα την προκλητική του στάση αρνήθηκε αρχικά να ζητήσει συγγνώμη, στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου για τη συγκεκριμένη δήλωσή του. Ο Ντάισελμπλουμ, αμέσως βρέθηκε στο στόχαστρο, καθώς, πέραν των άλλων, τα συγκεκριμένα σχόλιά του χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους, ως ρατσιστικά και σεξιστικά, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις από τις χώρες του Νότου. Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Πορτογαλίας καθώς επίσης ευρωβουλευτές και άλλοι πολιτικοί των χωρών αυτών και της Ισπανίας, άσκησαν έντονη κριτική και ζήτησαν  την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Εurogroup. Καθυστερημένη, ως συνήθως, ήταν και η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως ακραίες και απαράδεκτες.

          Στον απόηχο των αντιδράσεων και σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει της εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής του Eurogroupδεν αναφερόταν σε συγκεκριμένη χώρα ή ομάδα χωρών. Όμως, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τήρησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. Εν τέλει, υπό το βάρος και την πίεση των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε συγγνώμη ενώ ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Το θέμα δεν έχει λήξει καθώς αριθμός ευρωβουλευτών, έχει αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Ντάισελμπλουμ, ζητώντας την απολογία και την  παραίτησή του.

          Επί της ουσίας, βεβαίως, τα όσα είπε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την εφαρμογή μίας από τις δέκα αρχές της χειραγωγήσεως της κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία ο λαός πρέπει να αισθάνεται ότι είναι υπεύθυνος για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, προκειμένου να μην αντιδρά και να αποδέχεται, ότι δικαίως υποφέρει.

          Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να επιτείνει το ούτως ή άλλως δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τον Ντάισελμπλουμ μετά και τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές. Παρ΄ όλα αυτά όμως, εκτιμώ πως δεν τίθεται θέμα απομακρύνσεώς του από την θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

          Σε μία εποχή κατά την οποία η οικονομική πολιτική της λιτότητος που έχει εφαρμόσει η ΕΕ έχει αποτύχει παταγωδώς, ένας αποδομημένος  πρόεδρος του Eurogroup, είναι ο ιδανικότερος «αποδιοπομπαίος τράγος» στον οποίο θα φορτωθούν τα λάθη της παραπάνω πολιτικής καί θα γίνει αποδέκτης των οργισμένων αντιδράσεων των ηγετών καί των λαών του Νότου της Ευρώπης. Άλλωστε αυτό ακριβώς είναι το τίμημα της ευκαιριακής και πρόσκαιρης δόξας που πληρώνουν όσοι εμφανίζονται ως διάττοντες αστέρες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Να είναι δηλαδή αναλώσιμοι. Ειδικότερα τώρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στις Γαλλία και Γερμανία και οποιαδήποτε αστοχία της ΕΕ θα δημιουργήσει παρενέργειες θα έχει επιπτώσεις για τα κόμματα της παγκοσμιοποιήσεως, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης έχει βρει, στο πρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, ένα εξαιρετικό εκφραστή. 

          Τέλος, σε ότι αφορά την πατρίδα μας, η οποία είναι το κατ΄ εξοχήν θύμα της πολιτικής των μνημονίων, λίγη σημασία έχει το εάν και κατά πόσον θα αποδοθούν στον Ντάισελμπλουμ ευθύνες μεγαλύτερες εκείνων που του αναλογούν, ή εάν θα παραιτηθεί, τελικά, ή όχι. Το μείζον είναι να αποτινάξει τον ζυγό της οικονομικής δουλείας που της έχει επιβληθεί, ώστε να αντιδρά πάντοτε, με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα, στις υποτιμητικές δηλώσεις των υπαλλήλων του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Τα προαναφερθέντα μπορεί να υλοποιήσει μία κυβέρνηση η οποία, θα θέσει υπεράνω όλων το συμφέρον του έθνους, θα εξυψώσει το ηθικό των Ελλήνων, θα εξαλείψει από την συνείδηση του λαού το συναίσθημα της ενοχής και της ηττοπάθειας που του έχουν επιβάλει και θα οδηγήσει την πατρίδα στην οικονομική και πνευματική απελευθέρωση, ώστε να γίνει εφικτή η επιθυμητή και αναγκαία για την επιβίωση του έθνους ανάπτυξη. Με τα ισχύοντα πολιτικά δεδομένα, μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι μόνον η κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής.

Γεώργιος Επιτήδειος

Αντιστράτηγος ε.α

Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου

Χρυσή Αυγή