Ελληνοαμερικανοί επενδυτές
 

Τα θετικά μηνύματα για την προοπτική σταθεροποίησης και αποκατάστασης μιας σχετικής κανονικότητας στην ελληνική οικονομία ενισχύουν και το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα άλλαζε το σκηνικό ταχύτατα. Αλλωστε, «η οικονομία είναι ψυχολογία» και ειδικά η ελληνική είναι τόσο μικρή, που μια θετική εξέλιξη μπορεί γρήγορα να «γυρίσει» το κλίμα.

Εχει ήδη δημιουργηθεί μια αίσθηση αισιοδοξίας, η οποία αντανακλάται όχι μόνο στην αλματώδη άνοδο του χρηματιστηρίου και στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στην κινητικότητα από ξένους επενδυτές. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και Ελληνοαμερικανοί. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του αμερικανικού επενδυτικού σχήματος ΕΧΙΝ που αποτελείται κυρίως από ομογενείς, το οποίο έχει καταθέσει προσφορά για την «Εθνική Ασφαλιστική». Τα στελέχη του ελπίζουν ότι η τελική επιλογή, που αναμένεται άμεσα, θα γίνει με όρους επιχειρηματικότητας. Υπογραμμίζουν ότι, σε αντίθεση με άλλους, πρόθεσή τους είναι να έρθουν στην Ελλάδα για να μείνουν, να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα και να συμβάλουν στη βελτίωση του χώρου της ιδιωτικής ασφάλισης, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική λόγω και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι κρατικοί ασφαλιστικοί φορείς.

Τους μιλάς και έχεις την αίσθηση ότι έχουν όντως σοβαρά σχέδια, κάτι που δεν συνέβαινε με άλλες κινήσεις στο παρελθόν. Οτι βάζουν χρήματα, και –ίσως το σημαντικότερο σε ό,τι αφορά γενικότερα την ελληνική οικονομία– ότι βλέπουν την επένδυση όχι μόνο ως μια κίνηση που αποσκοπεί στην εξασφάλιση κερδών για τους ίδιους, αλλά και ως όχημα εκσυγχρονισμού της χώρας.

Η διείσδυσή τους στην ελληνική οικονομία θα εκπέμψει μηνύματα και προς άλλους ομογενείς που παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά παραμένουν διστακτικοί. Για πολλούς εξ αυτών η περίπτωση της «Εθνικής Ασφαλιστικής» θα λειτουργήσει ως πυξίδα για τα δικά τους επενδυτικά βήματα στη χώρα.

Τα στελέχη της EXIN διαβεβαιώνουν πως έχουν τη βούληση, την οικονομική επιφάνεια, αλλά και την τεχνογνωσία, για να οικοδομήσουν μια εταιρεία-πρότυπο και η δική τους δραστηριότητα να λειτουργήσει ως πόλος έλξης και για άλλες επενδύσεις από τις ΗΠΑ που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το βεβαρημένο από την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με σειρά αποτυχημένων επενδύσεων που κατέληξαν στην απώλεια σημαντικών ποσών, έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστοι σοβαροί επενδυτές από δυτικές χώρες να επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Υπό αυτό το πρίσμα, οι υποστηρικτές της εισόδου ομογενών επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ στην ελληνικά αγορά προτάσσουν όχι μόνο τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στα μάτια των Αμερικανών επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι η σχεδόν πλήρης εξάρτηση από κινεζικές επενδύσεις δεν είναι υγιής εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τη γεωπολιτική διάσταση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή και την προσδοκία τους για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Εκ των πραγμάτων, οι αμερικανικές επενδύσεις αποτελούν μείζονα πτυχή του συνολικού παζλ.

Εάν επιλεγούν οι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, οι προσδοκίες θα είναι μεγάλες. Οπως αυτοί περιμένουν από την Εθνική να τους δώσει την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, έτσι και η ελληνική κοινωνία θα περιμένει να συμβάλουν στην ανάταση της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα ελπίζει πως και άλλοι Αμερικανοί, όχι μόνο ελληνικής καταγωγής, θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα επενδύσουν στη χώρα.