Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να το αντιληφθούν.

Γράφει ο Μένιος Τασιόπουλος*

Η Κύπρος εισέρχεται σε νέα φάση της ιστορίας της. Και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα.

Η στρατιωτική ήττα του 1974, με τον Αττίλα 1 και 2, υπήρξε συντριπτική ως προς τα αποτελέσματα της.

Η κατοχή των εποίκων και τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο δεν θα αποχωρήσουν με ευχές.

Ούτε με διαπραγματεύσεις όπως αυτές που εξελίσσονται στην Ελβετία.

Η τοποθέτηση τον Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, όπως και όλων των προκατόχων του, υπήρξε σαφής.

Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να συμφωνήσει στην απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τη Βόρεια Κύπρο ή στην άρση του καθεστώτος εγγυήσεων, που ενδεχομένως, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Τσαβούσογλου ομολόγησε, μπορεί να της επιτρέψει έναν Αττίλα 3.

Έχει περάσει μισός αιώνας από το 1974 και τα αποτελέσματα της εισβολής έχουν παγιωθεί.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει τακτική η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις είναι Λευκωσία και Αθήνα να της δώσουν το προνόμιο της ομοσπονδιοποίησης ολόκληρου του νησιού κατά 50%.

Ο Αττίλας 3 και 4 δηλαδή θα έχει χαρακτήρα Σχεδίου Ανάν 1 και 2.

Όλα αυτά τελικά έχουν δευτερεύουσα σημασία.

Η Ιστορία γράφεται επί του πεδίου και σε αυτό η Άγκυρα δεν έχει ευνοϊκούς συσχετισμούς.

Η Τουρκία ηττάται στη θάλασσα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τον φετινό Ιούλιο δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το casus belli απέναντι στα γαλλικά γεωτρύπανα της Total.

Την προηγούμενη, περίπου προ πενταετίας, δεν τόλμησε να το επιχειρήσει απέναντι στις αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες Noble και Delek που προστατεύονταν από τις αμερικανικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Τότε μάλιστα δύο ισραηλινά πολεμικά F-15 είχαν σπάσει το φράγμα του ήχου πάνω από τα Κατεχόμενα, ως έμπρακτο μήνυμα των διαθέσεων της Ιερουσαλήμ.

Τώρα με ακόμη πιο σαφή και απόλυτο τρόπο το Ισραήλ ανακοίνωσε τη δέσμευση του εναέριου χώρου από τον Νότο της Κρήτης (FIR Αθηνών) μέχρι ανατολικά το FIR Λευκωσίας για αεροπορικές ασκήσεις το επίμαχο διάστημα 4-14 Ιουλίου (ΝΟΤΑΜ 1607/17).

Η ισραηλινή αεροπορία θα πετάει δίπλα – δίπλα με την ελληνική και η Τουρκία σε τέτοιες συνθήκες είναι μάλλον απαγορευτικό να δοκιμάσει Αττίλα 3.

Η Κύπρος εισέρχεται σε νέα φάση της ιστορίας της. Και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα. Η στρατιωτική ήττα του 1974, με τον Αττίλα 1 και 2, υπήρξε συντριπτική ως προς τα αποτελέσματα της. Η κατοχή των εποίκων και τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο δεν θα αποχωρήσουν με ευχές. Ούτε με διαπραγματεύσεις όπως αυτές που εξελίσσονται στην Ελβετία. Η τοποθέτηση τον Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, όπως και όλων των προκατόχων του, υπήρξε σαφής. Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να συμφωνήσει στην απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τη Βόρεια Κύπρο ή στην άρση του καθεστώτος εγγυήσεων, που ενδεχομένως, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Τσαβούσογλου ομολόγησε, μπορεί να της επιτρέψει έναν Αττίλα 3.

Έχει περάσει μισός αιώνας από το 1974 και τα αποτελέσματα της εισβολής έχουν παγιωθεί. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει τακτική η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις είναι Λευκωσία και Αθήνα να της δώσουν το προνόμιο της ομοσπονδιοποίησης ολόκληρου του νησιού κατά 50%. Ο Αττίλας 3 και 4 δηλαδή θα έχει χαρακτήρα Σχεδίου Ανάν 1 και 2. Όλα αυτά τελικά έχουν δευτερεύουσα σημασία. Η Ιστορία γράφεται επί του πεδίου και σε αυτό η Άγκυρα δεν έχει ευνοϊκούς συσχετισμούς. Η Τουρκία ηττάται στη θάλασσα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τον φετινό Ιούλιο δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το casus belli απέναντι στα γαλλικά γεωτρύπανα της Total. Την προηγούμενη, περίπου προ πενταετίας, δεν τόλμησε να το επιχειρήσει απέναντι στις αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες Noble και Delek που προστατεύονταν από τις αμερικανικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Τότε μάλιστα δύο ισραηλινά πολεμικά F-15 είχαν σπάσει το φράγμα του ήχου πάνω από τα Κατεχόμενα, ως έμπρακτο μήνυμα των διαθέσεων της Ιερουσαλήμ. Τώρα με ακόμη πιο σαφή και απόλυτο τρόπο το Ισραήλ ανακοίνωσε τη δέσμευση του εναέριου χώρου από τον Νότο της Κρήτης (FIR Αθηνών) μέχρι ανατολικά το FIR Λευκωσίας για αεροπορικές ασκήσεις το επίμαχο διάστημα 4-14 Ιουλίου (ΝΟΤΑΜ 1607/17). Η ισραηλινή αεροπορία θα πετάει δίπλα – δίπλα με την ελληνική και η Τουρκία σε τέτοιες συνθήκες είναι μάλλον απαγορευτικό να δοκιμάσει Αττίλα 3.

Δημοσιεύθηκε στην Ελευθερία του Τύπου