Οι σκιαμαχίες που σημειώνονται στα αποκαΐδια ασφαλώς δεν τιμούν κανέναν. 

Οι στείρες αντιπαραθέσεις, και μάλιστα την ώρα που μετατρέπονται σε στάχτη τεράστιες εκτάσεις πρασίνου στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, προσθέτουν μια πικρή γεύση και αυξάνουν την απογοήτευση για το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.

Η κοινή γνώμη έχει κάθε λόγο να ενοχλείται από αυτές τις εικόνες, ορισμένοι πρωταγωνιστές των οποίων μάλιστα, είτε πολιτικά στελέχη είτε παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταφέρνουν επιπροσθέτως να εκτίθενται και να προκαλούν μειδιάματα με τη στάση και τα λεγόμενά τους.

Ολοι οφείλουν να κατανοήσουν πόσο δύσκολες είναι οι ώρες. Η καταστροφή που συντελείται είναι ανεπανόρθωτη και η ζημιά που υφίσταται το περιβάλλον -και δη σε μια εποχή έντονων κλιματολογικών μεταβολών- ανυπολόγιστη.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης ανάσχεση των πύρινων μετώπων. Οι πυροσβέστες, οι χειριστές των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων και οι εθελοντές είναι οι πραγματικοί ήρωες, που χρειάζονται τη συνδρομή και τη στήριξη όλων στο τιτάνιο έργο τους.

Η ανάγκη για τερματισμό των ανούσιων συγκρούσεων δεν σημαίνει όμως και αφωνία για τα αίτια της μεγάλης καταστροφής. Οσο απαράδεκτο είναι το φαινόμενο των κομματικών διαξιφισμών, άλλο τόσο επιβεβλημένο είναι να μάθουμε τι φταίει. Απαιτείται εδώ και τώρα να αρχίσει έρευνα εις βάθος, να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις για τα πάντα και, φυσικά, να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου ανήκουν. Αλλωστε από το Σαββατοκύριακο ακούμε -από τα πλέον αρμόδια χείλη- διαπιστώσεις περί «οργανωμένου σχεδίου» ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις περί «εμπρησμών». Αυτές οι καταγγελίες είναι πάρα πολύ σοβαρές και αλίμονο αν προβάλλονται ως άλλοθι για να καλυφθούν ενδεχομένως ανεπάρκειες και καθυστερήσεις -τόσο συνηθισμένες διαχρονικά- στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.

Παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και αποπροσανατολισμών δεν επιτρέπεται από καμία πλευρά. Η χώρα βρίσκεται, ούτως ή αλλιώς, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο από κάθε άποψη λόγω της πολυετούς κρίσης που διέρχεται σε πολλά επίπεδα. Δεν υπάρχουν επομένως οι πολυτέλειες του παρελθόντος που επέτρεπαν να σπρώχνονται τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Ούτε τα σκουπίδια αλλά πλέον ούτε και οι στάχτες…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ