Οι πολίτες στο σκοτάδι & την απόγνωση

Ακόμη δεν έχουν επιστρέψει οι τελευταίοι παραθεριστές και τα αληθινά μακροβούτια στη ζωή τους άρχισαν. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να οραματίζεται την ανάπτυξη και το τέλος των Μνημονίων, αλλά οι πολίτες παραμένουν στο σκοτάδι και στην απόγνωση. Από χθες τούς ήρθε το νέο μπουγιουρντί, και μάλιστα εσπευσμένα, για να το χωνέψουν προτού πάει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Ξέρετε ποιο; Αυτό του ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούσατε, γιατί ήταν (και παραμένει) άδικος φόρος. Αντί γι’ αυτό όμως, στείλατε άλλη μία χρονιά σοκ και δέος σε εκατομμύρια συμπολίτες σας, και μάλιστα σε πέντε δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι για να τα βγάλουν πέρα. Και αυτό γιατί μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, συν όλα τα άλλα που έχουν σε εκκρεμότητα.

Πραγματική απόγνωση για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν γίνει πλέον συνέταιροι με την Εφορία. Ή, για να ακριβολογούμε, δουλεύουμε πλέον για να πληρώνουμε υποχρεώσεις που μας δημιούργησε το Μνημόνιο και εφαρμόζουν όλοι όσοι κυβέρνησαν τον τόπο από το 2010 και έπειτα. Είτε αριστερό είναι το πρόσημο της εξουσίας είτε δεξιό, ο λογαριασμός στέλνεται στον λαό, που δεν έχει οδό διαφυγής. Αυτή είναι η αλήθεια, χωρίς φτιασίδια και ωραιοποιήσεις, όσο και αν κάποιοι θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Καλό θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να αναλώνεται σε χαρτοπόλεμους ιδεολογικών μαχών, που στην πράξη τις έχει εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες, να ασχοληθεί με συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Να φύγουν, επιτέλους, από τον ξύλινο ρόλο μιας κλασικής ελληνικής αντιπολίτευσης και να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα περάσουν στους πολίτες, ώστε να ελπίσουν και να πιστέψουν ξανά σε κάτι. Να ανακαλύψουν ξανά το Ελληνικό Σύνταγμα και τις προτεραιότητες που βάζει για ισονομία, για εργασία, για σεβασμό στον άνθρωπο, και να καταθέσουν θέσεις που θα βάζουν τους ανθρώπους μπροστά από τους αριθμούς.

Οσο γρηγορότερα το κάνουν τόσο πιο γρήγορα θα πείσουν τους πολλούς. Αν επιμείνουν σε πολιτικές που εκφράζουν τους λίγους και συγκεκριμένα συμφέροντα, αν ποντάρουν μόνο στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εάν κερδίσουν προσωρινά, θα μετατραπούν σε διάλειμμα. Και ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια για νέες περιπέτειες.

**Κύριο άρθρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ