Το σχέδιο του Μαξίμου για φθινοπωρινή αντεπίθεση ναυάγησε 

Του Κώστα Στούπα 

1) Μεταρρυθμιστές ή διαχειριστές της μιζέριας;

Το Καλοκαίρι του 2016 η κυβέρνηση σχεδίαζε την φθινοπωρινή αντεπίθεση. Βασικές παράμετροι της αντεπίθεσης ήταν ο έλεγχος του Τύπου μέσω του περιορισμού των τηλεοπτικών αδειών και ο προσπορισμός των οφελών της οικονομικής ανάκαμψης που προβλεπόταν ακμαία για το β’ εξάμηνο.

Αμφότερα τα σχέδια συνετρίβησαν. Το σκάνδαλο της Αττικής μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες διαπλοκής στον Τύπο επικρέμμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω της. Με λίγα λόγια σ’ αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση “πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη” καθώς στον Τύπο που έχει κάποια επιρροή δημιούργησε περισσότερους εχθρούς παρά φίλους.

Για την οικονομία επιβεβαιώθηκαν στο τέλος του 2016 όλες οι επιφυλάξεις μας.

Παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το καλό διεθνές κλίμα λόγω των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοζαν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες η ανάπτυξη κινήθηκε πέριξ του μηδενός.

Όπως ήταν φυσιολογικό η δημοσκοπική διαφορά των κατά μέσο όρο 5-8 μονάδων την Άνοιξη του 2016 εκτοξεύθηκε ένα χρόνο αργότερα μεταξύ 10-16%. Η διαφορά αυτή έγινε μη ανατρέψιμη και έτσι αναγκαστικά ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αφορά τα σενάρια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το δεύτερο κόμμα. Τουτέστιν όλα τα σχέδια στοχεύουν πως θα καταστήσουν την επόμενη κυβέρνηση παρένθεση…

Οι τομείς που πήγαν καλά το 2016 ήταν τα κρατικά έσοδα και η ελαφρά κάμψη της ανεργίας που δεν συνάδει όμως με την ανάπτυξη και κυρίως την πορεία των “κόκκινων” δανείων.

Φέτος

Το Καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοίμαζε την Φθινοπωρινή αντεπίθεση πάνω στον άξονα οικονομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων. Σε ένα ιδιαίτερα θετικό διεθνές περιβάλλον με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και άντλησε κεφάλαια με ικανοποιητικούς όρους.

Το επόμενο σχέδιο ήταν η επικοινωνία ενός φιλικού προς τις ιδιωτικές επενδύσεις προφίλ. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονταν επισκέψεις σε επιχειρήσεις και εγκαίνια ιδιωτικών δρόμων. Το σχέδιο αυτό ναυάγησε την επομένη της ΔΕΘ όταν η Eldorado ανακοίνωσε πως αν δεν τις δοθούν κάποιες άδειες που χρονίζουν στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Τα θετικά μονόστηλα στο διεθνή τύπο για την φιλοεπενδυτική μεταστροφή του κ. Τσίπρα έγιναν επιθετικά τρίστηλα για διωγμό των επιχειρήσεων από μια κυβέρνηση της “παλαβής” αριστεράς.

Δώσουν δεν δώσουν τις άδειες μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στην Eldorado, η ζημιά στις αγορές έχει γίνει. Ακόμη μεγαλύτερη ζημιά έχει κάνει η καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σε επενδύσεις σαν αυτήν της Eldorado, θα ήταν κατανοητό ευθύς εξ αρχής για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας να μην επιτρέπεται να προχωρούν. Από τη στιγμή όμως που ένα έργο εξόρυξης χρυσού ανατίθεται δεν υπάρχει δικαιολογία για τις καθυστερήσεις. Συνήθως οι καθυστερήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται σε αδιαφορία του γραφειοκρατικού μηχανισμού διεκπεραίωσης ή εκβίασης για διαπλοκή και διαφθορά.

Σε ό,τι από τα δύο και να οφείλεται τα μηνύματα προς τους δυνητικούς ξένους επενδυτές είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Τουτέστιν, το Φθινόπωρο ξεκινά με ναυάγιο της επίδειξης φιλικού προφίλ προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Επιπλέον, η διένεξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων – κυβέρνησης για την ανάγκη ή όχι νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απειλεί να βυθίσει το τρίτο μνημόνιο πολλούς μήνες νωρίτερα από την τυπική λήξη του σε ένα χρόνο περίπου.

Επίσης τα μηνύματα από τα έσοδα αρχίζουν να μην είναι καλά, καθώς εμφανίζονται σημάδια αδυναμίας και κόπωσης λόγω της υπερφορολόγησης.

 

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 την ήθελαν πάνω από 2,5%. Η στήλη την εκτιμούσε πέριξ του 1%, κάτι που αποτελεί ναυάγιο μετά από δέκα χρόνια σχεδόν ύφεσης με σωρευτική μείωση του ΑΕΠ πάνω από 25% σε ιδιαίτερα θετικό διεθνές περιβάλλον.

Για να προσεγγίσει το 1,8% η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους που εκτιμά τώρα η κυβέρνηση, με 0,4% και 0,8% στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να ξεπεράσουμε το 3%. Είναι απίθανο…

Δεν φαίνεται γιατί φέτος τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από πέρυσι…

Η βάρκα γέρνει…

Η κυβέρνηση περισσότερο όπως και η αντιπολίτευση λιγότερο, διαβάζουν λάθος την συγκυρία. Η χώρα μετά τη χρεοκοπία του 2010 χρειάζεται μεταρρυθμιστές και όχι διαχειριστές.

Διαχειριστές χρειάζονται οι χώρες που λειτουργούν θεσμικά και οικονομικά ικανοποιητικά και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η απουσία τραπεζικού συστήματος ή ένα ασφαλιστικό με 3 εκατ. συνταξιούχους και 2,5 εκατ. εργαζόμενους που εισφέρουν. Τα δεκάδες άλλα προβλήματα έπονται…

Τούτο μοιάζει σαν να βρισκόμαστε σε ένα καράβι που έχει ρήγμα και μπάζει νερά και οι καπετάνιοι που εναλλάσσονται στο τιμόνι ασχολούνται ανεπιτυχώς και εκεί με την καθαριότητα στις τουαλέτες και τα επιδόματα των καμαρότων.

Επίσης ένα άλλο σημείο που διαβάζει λάθος τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι πως δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ιδεολογική υπόσταση και λιγότερο στην ηθική. Για την ακρίβεια προσπαθούν να συγκαλύψουν ηθικές ξετσιπωσιές που αποστρέφουν την κοινή γνώμη από το πολιτικό σύστημα με ιδεολογικές φορτίσεις που παθιάζουν τους ηλίθιους και λειτουργούν σαν μανδύες συγκάλυψης.

2) Τα αγοραία

Η ελληνική αγορά δεν έχει ακολουθήσει τις τελευταίες μέρες το ράλι των διεθνών αγορών που οδήγησε τον S&P 500 σε ονομαστικό επίπεδο κοντά στα υψηλά έτους και τα ιστορικά υψηλά των 2.500 μονάδων.

Αν συνυπολογίσουμε την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου ο S&P βρίσκεται σε φάση διόρθωσης.

Αντιθέτως για ένα δολαριακό χαρτοφυλάκιο που έχει επενδύσει στην Ευρώπη ο DAX καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ…

Η συγκυρία αυτή στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σύντομα και την ελληνική αγορά σε υψηλά έτους, αν η κυβέρνηση αποφύγει νέες γκάφες όπως η εικόνα που δημιούργησε διεθνώς το ζήτημα της Eldorado…

Eldorado(EGO): Επειδή η αποζημίωση είναι τεράστια αν φύγει και το κόστος της φήμης της χώρας ακόμη μεγαλύτερο, πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Αν συμβεί αυτό η μετοχή που έχει υποστεί σημαντικές πιέσεις τον τελευταίο χρόνο θα αντιδράσει επιθετικά ανοδικά…

ΠΕΙΡ: Η πορεία της μετοχής μετά το Reverse Split δεν αποτελεί καλό οιωνό για παρόμοιες κινήσεις…

ΑΤΤ: Η κατάρρευση της μετοχής συνεχίστηκε και αυτό προβληματίζει για τα πιθανά αίτια…

capital.gr