Γράφει ο Στέλιος Παπαθεμελής

Η Ελλάδα πληγώνεται αυτή την περίοδο από την ιδιαζόντως ανησυχαστική διαρροή εγκεφάλων. 

Τα καλύτερα μυαλά της χώρας, αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν. Αδυνατούν να βρουν εργασία στην πατρίδα τους και παίρνουν των ομματιών τους για τους δρόμους της εξορίας.

Από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης προκύπτει ότι 250000 επιστήμονές μας εργάζονται στο εξωτερικό, με ή  χωρίς πρόθεση παλιννόστησης αδιάφορο, το σίγουρο χωρίς προοπτική, αφού το 35% των ανέργων μας είναι πτυχιούχοι. Τα Α.Ε.Ι. μας χορηγούν 2000 διδακτορικά το χρόνο, τελικώς αζήτητα στην προβληματική οικονομία μας.

Παράγουμε γνώση και δασκάλους της γνώσης. Αποδεικνυόμαστε ωστόσο τελείως ακατάλληλοι να «πουλήσουμε» αυτήν μας την παραγωγή. Το κάνουν πολλές χώρες και πολλαπλασιάζουν το εθνικό τους εισόδημα. Περιφρονούμε την προσέλκυση ξένων να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Δεν επιχειρήσαμε καν να αναδείξουμε την Ελλάδα χώρα του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ως κορυφαίο Κέντρο Κλασσικών Σπουδών. Και εξίσου Πατερικών Ερευνών με τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας “κατά – δικούς” μας. Τα παιδιά μας για να ειδικευτούν στις κλασσικές σπουδές πάνε Οξφόρδη, Σορβόνη, Χάρβαντ. Και για τα Πατερικά μάλλον …Βατικανό!

Είναι σημαντικές οι επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών και ως προς την ποσότητα των δημοσιεύσεών τους και τον αντίκτυπό τους (ετεροαναφορές) συγκριτικά με τους συναδέλφους τους των χωρών Ε.Ε. και ΟΟΣΑ. Υψηλή είναι και η συμμετοχή Ελλήνων σε ανταγωνιστικά προγράμματα.

Παρά ταύτα η φυγή, φυγή, δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια. Μεγάλο εξάλλου το πρόβλημα της ετεροαπασχόλησης και υποαπασχόλησης. Κρίσιμο οι Έλληνες επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία τής εδώ παραγόμενης γνώσης για πρόσκτηση, ή διατήρηση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος.

Οι αρχαίοι έλεγαν «εις ουδέν η μάθησις αν μη νους παρή» σε τίποτε δεν ωφελούν οι γνώσεις, αν δεν υπάρχει γνώση. Ο λαός αυτόν που έχει γνώσεις, τον λέει πολύξερο. Αλλά αυτόν που έχει γνώση γνωστικό, νοήμονα, μυαλωμένο, σοφό!

Οι πράγματι καλές ελληνοιταλικές σχέσεις δεν δικαιολογούν τη συνεχή αναβλητικότητα των Ιταλών για την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ. Η κυβέρνηση της καλής γείτονος και οι συμπαθείς ψαράδες της πρέπει να αποδεχθούν ότι μόνο οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Προς αυτούς: «ο ποιείς, ποίησον τάχιον» (Ιω. 13, 27), προς τους ημετέρους: να  γίνουν επιτακτικότεροι.

Ο ζάπλουτος λόγω παραγωγής ινδικής κάνναβης και εμπορίας ηρωίνης (τουρκ)αλβανός, φερέφωνο του «σουλτάνου» έγινε το χαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Εντελώς άκριτα η Στρατιωτική Επιτροπή της Συμμαχίας συνήλθε πρόσφατα στα Τίρανα, όπου επιδότησε με κύρος και εωσφορικόν εγωϊσμό τον Ράμα, που κόμπαζε με ιδιαίτερο στόμφο ότι «μόνο με την Ελλάδα έχει πρόβλημα»!

Η αλβανική μαφία αλωνίζει στην Ελλάδα. Εμπορεύεται και διακινεί την αυτόχθονη παραγωγή της κάνναβης και την ηρωίνη από Τουρκία και Αφγανιστάν, ενώ συνδέεται ήδη και με το καρτέλ της κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής. Σωρεία και ποικιλία εγκλημάτων: κλοπές οχημάτων, trafficking γυναικών, ένοπλες ληστείες. Σε 5,5 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ο τζίρος των αλβανών μαφιόζων, εξ ων τα 2 δισ. πάνε σε δωροδοκίες Αλβανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων σε Βρυξέλλες και Αλβανία.

Την ίδια ώρα το καθεστώς ενεργοποιεί σχέδιο εθνοκάθαρσης των Ελλήνων της Χειμάρρας. Εποικίζει μεθοδικά τις παραλίες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, βορείους και Κοσσοβάρους, για να νοθεύσει τον δημογραφικό χάρτη της Β. Ηπείρου (σχέδιο Τουρκίας + Σαουδικής Αραβίας). Δημεύει Ορθόδοξες εκκλησιαστικές περιουσίες. Δεν δίστασε να κατεδαφίσει τον Άγιο Αθανάσιο Δρυμάδων.

Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον των πρέσβεων ΗΠΑ – ΕΕ. Θα φανεί τις επόμενες μέρες κατά πόσον το διάβημά τους προς Ράμα να μη προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις ελληνικών ιδιοκτησιών έπιασε τόπο.

Μιας και ο λόγος περί διαφθοράς, η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Brookings μας ενημέρωσε προχθές ότι ο ετήσιος όγκος των δωροδοκιών ανέρχεται σε 2 τρισ. δολ. και επεσήμανε ότι «η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια». Στο τέλος όμως διαβεβαίωσε τους διεφθαρμένους του κόσμου ότι «δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, διότι η διαφθορά είναι κρυφή και οποιαδήποτε πολιτική θα χρειασθεί χρόνια για να αποδώσει» (sic!)

Απεσύρθη (προς το παρόν τουλάχιστον) ύπουλη τροπολογία – κερκόπορτα με την οποία ανατρέπονταν αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που απέρριπταν αίτημα της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» να αναγνωρισθεί ως σωματείο. Ο Άρειος Πάγος έχει ορθότατα αποφανθεί ότι κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία υπερισχύει ρυθμίσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην Ελληνική Θράκη δεν υπάρχει τουρκική εθνική, αλλά θρησκευτικές μουσουλμανικές μειονότητες. Απεφάνθη επίσης ότι με την απαγόρευση δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κρίνοντας θεμιτή την διάλυση του τουρκοσωματείου «για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης».

Τελεία και παύλα!