Σημαντικές συναντήσεις είχαν ο Δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης και ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου (ΣΕΣ) Απόστολος Δημόπουλος στις 3 Αύγουστου στην Αθήνα, στην προσπάθεια που κάνει το νησί της Σίφνου για σταδιακή ενεργειακή αυτονομία.

 
Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχε και ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης, ο οποίος έχει εκπονήσει για λογαριασμό της ΣΕΣ τη μελέτη δημιουργίας ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο και ένα αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό σταθμό που θα λειτουργεί με θαλασσινό νερό. Το έργο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σταδιακά όλες τις ανάγκες της Σίφνου σε ενέργεια, χρησιμοποιώντας μόνο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι εγκαταστάσεις θα γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος του νησιού, το οποίο αναμένεται να αυξήσουν. 
 
Η πρώτη συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με τον Πρόεδρο της κ. Μπουλαξή και τους συνεργάτες του. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο όραμα και στην πίστη που έχει η Δημοτική αρχή, το νησί της Σίφνου να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία. Τόνισε την εξαιρετική συνεργασία του Δήμου με τη ΣΕΣ για αυτό το σκοπό (υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ) καθώς και τα σημαντικότατα οφέλη για την τοπική κοινωνία από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Ο Πρόεδρος της ΣΕΣ αναφέρθηκε στο όραμα του Συνεταιρισμού που είναι να γίνει η Σίφνος ενεργειακά αυτόνομη μέσα από συνεργατικά σχήματα πολιτών-κάτοικων του νησιού μας, αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες ΑΠΕ που διαθέτει, θωρακίζοντας την κοινωνία και την οικονομία της Σίφνου και στην πίστη και πεποίθηση που έχει ο συνεταιρισμός ότι το συγκεκριμένο έργο είναι η βέλτιστη λύση για το νησί, μετά από διετή ερεύνα των διαθέσιμων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Ενημέρωσε τον κ. Μπουλαξή, ότι η πρόταση που θα παρουσιάσει ο καθηγητής κ. Κατσαπρακάκης προκρίθηκε, μετά από ανοιχτή διαβούλευση, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΣ τον Μάρτιο του 2016. Στη συνέχεια ο καθηγητής και μελετητής του έργου κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης προχώρησε στην τεχνική ανάλυση της πρότασης.
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην ύπαρξη του ενεργειακού συνεταιρισμού στο νησί, τόνισε ότι τον έλκει το συνεταιριστικό μοντέλο, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία Δήμου και ΣΕΣ και υποσχέθηκε την αμέριστη αρωγή και υποστήριξη της ΡΑΕ για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Τέλος, επισήμανε ότι τυχόν παρατηρήσεις, βελτιώσεις ή διευκρινίσεις επί της μελέτης θα δοθούν όταν κατατεθεί η πρόταση και λάβουν πλήρη γνώση του φακέλου, βλέποντας και τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου.
 
Η δεύτερη συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ με τον Πρόεδρο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) κ. Χατζηαργυρίου και τους συνεργάτες του. Μετά τη σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της ΣΕΣ και τον καθηγητή κ. Κατσαπρακάκη σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ ανέλυσε τεχνικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τα υβριδικά πάρκα και τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη η επιτυχία και η εύρυθμη λειτουργία του υβριδικού σταθμού, προκειμένου η Σίφνος να μπορέσει σταδιακά να φτάσει στο 100% ενεργειακής αυτονομίας. Ακολούθησε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κατέληξε στη δυνατότητα βοήθειας από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ σε τεχνικά θέματα, όταν η σχετική μελέτη κατατεθεί στη ΡΑΕ για την έκδοση της άδειας παραγωγής.
 
Εκτίμηση μας είναι πως αυτές οι δυο ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις μας έχουν φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας. Δήμος Σίφνου και ΣΕΣ συνεχίζουμε από κοινού να εργαζόμαστε μεθοδικά για αυτό το σκοπό.