15 νεκροί μέχρι στιγμής, αρκετοί οι τραυματίες-Κήρυξη Εθνικού πένθους από τον Αλέξη Τσίπρα 

Τραγωδία εξελίσσεται από το πρωί στις περιοχές Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμος της Δυτικής Αττικής όπου η κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε δεκατέσσερις ανθρώπους. Πηγές της Πολιτικής Προστασίας που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζουν φόβους και για άλλα θύματα, καθώς αρκετοί είναι οι εγκλωβισμένοι και οι αγνοούμενοι.

Δέκα τραυματίες από τις πλημμύρες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
 
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, η οποία ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 15:30.

Σε αυτήν συμμετέχουν οι: Π. Σκουρλέτης, Ν. Τόσκας, Δ. Βίτσας, ο γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γ. Δέδες, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα 

Ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση θα αναζητήσει με κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για τις πρωτοφανείς καταστροφές στη Δυτική Αττική.

Ο Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε μάλιστα εντολή να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εάν διαπιστωθεί πως έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Θα ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων αδικήματα που συνδέονται με πολεοδομικές παραβάσεις.

M. Μπαλαούρας: Φταίει η κλιματική αλλαγή

Στην κλιματική αλλαγή απέδωσε ο κ. Μάκης Μπαλαούρας τα όσα τραγικά συνέβησαν στην Μάνδρα εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, ενώ νωρίτερα από πλευράς ΚΚΕ ο κ. Χρ. Κατσιώτης έκανε λόγο για εγκληματικές και τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.

“Σήμερα υπάρχει κλιματική αλλαγή και ευθύνεται όχι μόνο για την Μάνδρα αλλά για όλο τον κόσμο. Είναι άδικο να λέει το ΚΚΕ ότι φταίμε εμείς”, είπε ο κ. Μπαλαούρας.

“Σήμερα πενθούμε δυστυχώς, τα συμπεράσματα θα βγουν στην πορεία” απάντησε η κ. Καφαντάρη προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεταξύ των θυμάτων είναι:

– Γυναίκα, ηλικίας 75-80 ετών που ανασύρθηκε από οικία επί της οδού Κοροπούλη στη Μάνδρα.

– Ηλικιωμένος άνδρας που εντοπίστηκε πνιγμένος στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, στην οδό Αγαμέμνονος.

– Άνδρας ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

-νεκρός είναι ένας άνδρας που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μία γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα.

– Άνδρας 50 ετών που εντοπίστηκε νεκρός στην Εθνική οδό Αθηνών – Θηβών σε αύλειο χώρο οικείας.

-Άνδρας ηλικίας 30-35 ετών, εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

-Oι σοροί δύο ατόμων, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκαν στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωινή νεροποντή στη Νέα Πέραμο.
 
Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

Την βαθιά του θλίψη για τα θύματα εξέφρασε ο πρωθυπουργός

Την βαθιά του θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα Αττικής εξέφρασε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως αναφέρει, έδωσε “εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να συντονίσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επιχειρήσεις για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή”.

Νωρίτερα, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων. 

Στον τόπο της τραγωδίας στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.

Μητσοτάκης: Ανείπωτη τραγωδία αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα

“Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία”, αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει:  

“Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν.
 
Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, συνοδευόμενος από τον Τομεάρχη Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Φ. Γεννηματά: Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες
   
Οδύνη για τη τραγωδία που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική εκφράζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
 
“Είναι μία τραγωδία. Εκφράζουμε την οδύνη μας & στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν” τονίζει η κ. Γεννηματά.

Κικίλιας: Tραγικά όσα συμβαίνουν 

“Είναι αδιανόητα τραγικά όσα συμβαίνουν στη Μάνδρα, τη Ν. Πέραμο, τα Μέγαρα”, έγραψε στο Twitter ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ, Βασίλης Κικίλιας. 

“Οι σκέψεις μας στις οικογένειες των νεκρών και η ευχή μας να μην υπάρξουν άλλοι.Είμαι σίγουρος πως οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής κάνουν τα πάντα για αυτό, με αυταπάρνηση”.

Αμερικανική Πρεσβεία: Συλλυπητήρια στις οικογένειες θυμάτων της θεομηνίας

Τη βαθύτατη λύπη της και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, εκφράζει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
 
«Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας και απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες στις πόλεις Μάνδρα, Νέα Πέραμος και Μέγαρα» αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ, με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter.
 
Ολοκληρωτική καταστροφή στη Μάνδρα – αποκλεισμένη η Δήμαρχος

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Η κ. Κριεκούκη ανέφερε ότι “κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα”.

“Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της” δήλωσε συντετριμμένη η δήμαρχος, που είναι και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα. 

Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια η Κύπρος

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει την όποια ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια ζητηθεί, εξέφρασε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τις συνέπειες των πλημμυρών, που πλήττουν την χώρα.
 
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό τα βαθιά συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωών, καθώς και την συμπαράσταση του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό.

Μέτρα ανακούφισης ζητά η ΕΣΕΕ

Την λήψη άμεσων μέτρων ζητάει η ΕΣΕΕ για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την θεομηνία στην Δυτική Αττική και στην Σύμη.

H Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης στην οποία υπογραμμίζει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν ήδη χάσει την εξοπλισμό τους και θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Παράλληλα, η αναμενόμενη καθίζηση της κίνησης των τοπικών αγορών, σε συνδυασμό με τις καταστροφές των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, θα θέσουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Μιλώντας επίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, είπε ότι “η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες τρεις μέρες και τα προβλήματα θα είναι έντονα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι”.

Αύριο αναμένονται βροχές και καταιγίδες στην Αττική και σε όλη την υπόλοιπη χώρα και τη Μακεδονία και τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν από την Κυριακή το πρωί και θα περιοριστούν στα νησιά. 

Φωτογραφία: Πρώτο Θέμα

Εντεκα νεκροί στη Δυτ. Αττική από την κακοκαιρία – Εγκλωβισμένοι οδηγοί, πλημμύρισαν Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος

Δραματική αύξηση των νεκρών από τη θεομηνία σε Μέγαρα και Μάνδρα

Πρωτοφανής τραγωδία στη Δυτική Αττική: Σε ποτάμι μετατράπηκε η εθνική – Βιβλική καταστροφή