Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 κατέπεσε στις 12.15 (Πέμπτη 12 Απριλίου) το μεσημέρι 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Το Mirage 200-5 ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αυτού του τύπου που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, και μετά την αναχαίτηση επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού όταν χάθηκε το στίγμα του.

 

Έως στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια της πτώσης, ή η υγεία του χειριστή, για τον εντοπισμό του οποίου διεξάγονται αυτή την ώρα έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα.  

H ανακοίνωση του ΓΕΑ

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. 

“Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

“Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
“Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ»

To Mirage 2000 χρησιμοποιείται για αναχαίτιση και αποστολές κρούσης. Τα φτερά έχουν το σχήμα χαμηλά τοποθετημένων Δέλτα με κομμένες άκρες και η άτρακτος έχει το σχήμα σωλήνα με οξεία μύτη και καλύπτρα θέσεως πιλότου σε μορφή φυσαλίδας. 

Το Mirage 2000, που εξειδικεύτηκε από την αρχή στις αναχαιτίσεις παντός καιρού, είναι ένα από τα πιο ικανά μαχητικά στον κόσμο με υψηλή ευελιξία στις αερομαχίες με εχθρικά αεροσκάφη. Στο δευτερεύοντα ρόλο του για προσβολές στόχων εδάφους, το Mirage 2000 φέρει πύραυλους, ρουκέτες και βλήματα κατευθυνόμενα από λέιζερ. Υπάρχει και το διθέσιο μοντέλο του αεροσκάφους, το 2000N (διείσδυσης), το οποίο διαθέτει δυνατότητα εκτοξεύσεως πυρηνικών όπλων μακράς άφεσης.

Τουρκία: Δεν πετούσε μαχητικό μας στην περιοχή

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή που κατέπεσε το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, δεν επιχειρούσε τουρκικό. 
 
Τουρκικά ΜΜΕ
 
Πρώτη είδηση είναι σε πολλά τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το θέμα της πτώσης του Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα η Χουριέτ γράφει οτι πρίν απο την πτώση στα ανοιχτά της Σκύρου προηγήθηκε αερομαχία.
 
Η Χουριέτ αναμεταδίδει τα όσα αναφέρουν τα ελληνικά μέσα, προσθέτει δε επικαλούμενη τα ελληνικά ΜΜΕ, ότι το ελληνικό αεροσκάφος, που κατέπεσε βορειανατολικά της Σκύρου, είχε εμπλακεί σε αναχαίτηση μαζί με ένα ακόμα ελληνικό αεροσκάφος τύπου Μιράζ, δύο τουρκικών μαχητικών στην περιοχή της Μυτιλήνης.
 
Η πτώση του Μιράζ έγινε λίγη ώρα αργότερα κι ενω το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στην βάση του, γράφει η Χουριέτ.
 
Η Μιλιέτ αναφέρει πάντως, οτι σύμφωνα με πληροφορίες απο το Τουρκικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην περιοχή που έγινε το συμβάν δεν υπήρχε κανένα τουρκικό αεροσκάφος.
 
skai.gr/iefimerida.gr