Της Δέσποινα Συριοπούλου

Και αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με πηγές σε ένα μεγάλο μέρος της πιστώνεται στις πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα, όπως ελέχθη πια και δημοσίως, και έτσι το πρώτο 15ημερο του Νοεμβρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκταμιεύεται η περιβόητη 6η δόση. Το IMF αρχικά δηλώνει ικανοποιημένο για την πολιτική εξέλιξη και την επίτευξη συμφωνίας στην Ευρωζώνη αλλά και πάλι επισημαίνεται σε όλους τους τόνους η πολιτική ασυνεννοησία, ενώ αρκετοί πλέον παρατηρούν την πολιτική ισχύ της Γερμανίας στην Ε.Ε. και την αδυναμία των άλλων χωρών να παρέμβουν στις εξελίξεις με το Παρίσι να έχει καταστεί ουραγός των εξελίξεων. Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα ισχύει και πάλι δήλωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχος του ταμείου στo GreekAmericanNewsAgency.

Η δήλωση που είχαμε καταγράψει ανέφερε ότι «Τεχνοκρατικά και με οικονομικούς όρους της διεθνούς οικονομίας των αγορών το ελληνικό δημόσιο εξωτερικό χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο με το ανάλογο κούρεμα» είχε αναφέρει στo Greek American News Agency ανώτερο στέλεχος του IMF, «ειδικά τώρα» και είχε συμπληρώσει με νόημα όμως ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα προσεχή 24ωρα στην Αθήνα, λόγω όχι μόνον της πολιτικής ρευστότητας, -η χώρα μπορεί από στιγμή σε στιγμή να οδηγηθεί σε εκλογές-, αλλά κυρίως λόγω των πιθανών κοινωνικών εντάσεων και εκρήξεων». Ωστόσο το ερώτημα και η αγωνία όλων στην Washington εξακολουθεί να είναι «ποιο αποτέλεσμα θα επιφέρουν στην χώρα και την σχέση της με τους δανειστές και τις υποχρεώσεις της με βάση την συνθήκη που έχει υπογράψει». «Σίγουρα η νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει και νέα μέτρα και αυτά είναι αυτονόητα» έλεγε στέλεχος του ταμείου αλλά αυτά που έγιναν για την Ελλάδα είναι το περισσότερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί σε αυτή την φάση». Εννοείται ότι τα στόματα στο ταμείο εξακολουθούν επισήμως να είναι ερμητικά κλειστά και για να πάρεις μια φράση έστω και off the record πρέπει να «υπογράψεις όρκο σιωπής» και με την δέσμευση- διευκρίνιση «είναι μόνο για δική σας προσωπική χρήση».
Συμπέρασμα; Μπορεί τον Νοέμβριο (μέσα στο πρώτο 15ημερο) να εκταμιευθεί η περιβόητη 6η δόση και να κρατηθεί η Ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον για τα πλέον ευπαθή οικονομικά στρώματα (συνταξιούχοι, επιδόματα ανεργίας κτλ) αλλά ουδείς μπορεί πια να είναι βέβαιος, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην έδρα του ταμείου, αλλά ούτε και στις Βρυξέλλες, μετά τα όσα είδε και έζησε η χώρα τα προηγούμενα 24ωρα, για την έβδομη δόση που η Ελλάδα θα αναμένει να λάβει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στην Ουάσιγκτον αναμένουν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις και σίγουρα θα παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα επακολουθήσουν, όταν η νέα σύμβαση θα έρθει στην Βουλή και θα κληθούν να την ψηφίσουν τα μέλη του κυβερνητικού block στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων. Στο ΔΝΤ δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις επόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα, εφόσον η νέα δανειακή σύμβαση συνοδεύεται με επί πλέον –εισπρακτικά μέτρα – γεγονός που σίγουρα θα επιφέρει νέες κοινωνικές εντάσεις.
Το ερώτημα που τίθεται και θα πρέπει να δούμε είναι στις λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης, διότι ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στα ψιλά γράμματα. Δηλαδή για παράδειγμα όπως έλεγε στο Greek American News Agency κορυφαίος οικονομολόγος το ζήτημα δεν είναι το κούρεμα του 50% που επετεύχθη αλλά Ποιο θα είναι το επιτόκιο για το υπόλοιπο 50%; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα κατ’ αρχήν και δευτερευόντως αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι ποιο θα είναι το ποσοστό θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για τα νέα χρεόγραφα που θα εκδοθούν για την διαχείριση των σημερινών και των μελλοντικών ελλειμμάτων.