Λίγο πριν και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, τα μηνύματα από το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων είναι απολύτως ικανοποιητικά, παρά τις δυσκολίες και τα κενά σε έργα υποδομής. Κείμενο – φωτογραφία: Αφροδίτη Α. Καλομάρη 

Πληρότητα που αγγίζει το 100%

Ήδη από τα μέσα Μαΐου επιχειρηματίες και ξενοδόχοι, υπογραμμίζουν με νόημα ότι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας, διόλου δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις κρατήσεις και το ενδιαφέρον για το νησί . Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά ευοίωνες με πληρότητες που αγγίζουν το 100% για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε – ουσιαστικά ένας «νεκρός» μήνας για άλλες περιοχές – και με αύξηση των κρατήσεων περίπου κατά 15 με 30%. Για το επικείμενο δε τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τόσο τα ακριβά καταλύματα, όσο και τα πιο οικονομικά, είναι overbooked!

Το προφίλ των επισκεπτών

Σύμφωνα με δηλώσεις, κυρίως εκπροσώπων της μαζικής εστίασης, η Μύκονος συγκεντρώνει ίσως τους πιο «ετερόκλητους» επισκέπτες απ΄όλα τα μέρη στην ελλαδική επικράτεια, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και βαλαντίου. Παλαιότερα, η πλειοψηφία εστιάζονταν σε μικρότερα ηλικιακά targetgroupεξαιτίας της έντονης νυχτερινής ζωής και των ξέφρενων πάρτι στις παραλίες. Καταλύτης ακόμη, υπήρξε, και η τάση που ήδη από την δεκαετία του ’70 είχε καλλιεργηθεί, ότι επρόκειτο για ένα gayfriendlyisland.   

Την τελευταία 7ετία όμως, αυτό διαφοροποιήθηκε σταδιακά, όπως και το τουριστικό προϊόν αυτό καθ΄αυτό. Πρακτικά, οι κρουαζιέρες έφεραν στο νησί εθνικότητες «άγνωστες», ζευγάρια ηλικιωμένων, αλλά και οικογένειες με παιδιά. Ταυτόχρονα, οι απ΄ευθείας πτήσεις από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, μέσω των low cost αεροπορικών εταιριών, ενίσχυσαν την επισκεψιμότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παροχές υπηρεσιών που μπορούν να ικανοποιήσουν πλέον όλες αυτές τις κατηγορίες επισκεπτών, τόσο σε επίπεδο διαμονής, όσο και σε επίπεδο δραστηριοτήτων (π.χ. θαλάσσια σπορ, πεζοπορία).

Τα παράπονα και ο Δήμος

Ο τεράστιος όγκος επισκεπτών αναπόφευκτα φέρνει στην επιφάνια τις σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών.

Το κακό οδικό δίκτυο και η ελλιπέστατη σήμανση στο νησί δεν βοηθά καθόλου τις μετακινήσεις των χιλιάδων αυτοκινήτων που διακινούνται καθημερινά πάνω σε αυτό.

Εξαιτίας της αναγκαίας «νέας οικοδόμησης», τόνοι μπαζών εναποθέτονται ατάκτως σε λιγότερο δημοφιλή σημεία, αλλοιώνοντας την εικόνα του ευρύτερου τοπίου.

Επιπλέον, προβλήματα υπάρχουν και στο αποχετευτικό δίκτυο, αλλά και στην αποκομιδή των σκουπιδιών από τους κάδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Δημοτική Αρχή, οι εργασίες για τα έργα οδοποιίας κανονικά θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο οι διαρκείς βροχοπτώσεις δεν το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επεμβάσεις.

Αντιστοίχως, υπάρχουν μελέτες και για την διευρυμένη ανακύκλωση, η οποία καθυστερεί εξαιτίας ειδικών διαγωνισμών που σε άλλες περιπτώσεις έχουν προκηρυχθεί και σε άλλες όχι.