Στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ο Δήμος Θήρας αναλαμβάνει πρωτοβουλία και διοργανώνει, Ημερίδα με θέμα “Σαντορίνη: Προορισμός όλο το χρόνο” την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουνίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Νομικός. Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη  

 
Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του κόσμου, η Σαντορίνη, θα μπορούσε – βάσει και των υποδομών που διαθέτει – να φιλοξενεί επισκέπτες όλον τον χρόνο. Κάτι που τα τελευταία χρόνια απασχολεί ολοένα και περισσότερο, τόσο το αντίστοιχο Υπουργείο, όσο και τους τοπικούς φορείς σε ολόκληρη της ελλαδική επικράτεια. Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού και δη εκείνης της Σαντορίνης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας, Νικόλαου Ζώρζου παίρνει πρωτοβουλία. 
 
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, μετά από σχετική εισήγηση της Τουριστικής Επιτροπής, αποφάσισε να είναι η Σαντορίνη τουριστικός προορισμός σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους”, δηλώνει ο Δήμαρχος και συνεχίσει, “το ζήτημα της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου και η δωδεκάμηνη “λειτουργία” των τουριστικών προορισμών έχει επανειλημμένα συζητηθεί τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο χωρίς όμως μέχρι σήμερα να βρεθεί σε φάση υλοποίησης. Οι λόγοι είναι πολλοί, οι περισσότεροι αντικειμενικοί, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν άμεση σχέση με το μοντέλο που ακολουθείται, εδώ και πολλές δεκαετίες, για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Η Σαντορίνη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους και επιπλέον την ομόθυμη διάθεση όλων να επεκταθεί άμεσα η τουριστική περίοδος”.
 
Αύξηση καταλυμάτων και αεροπορικών συνδέσεων 
 
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των καταλυμάτων που λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συνακόλουθη επίπτωση σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης κλπ.
Καθώς το μέσο μέγεθος, σε κλίνες, των καταλυμάτων στη Σαντορίνη είναι μικρό και η εκτός θερινής περιόδου λειτουργία τους δεν εμπεριέχει ιδιαίτερα αυξημένους επιχειρηματικούς κινδύνους, αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερες τουριστικές μονάδες θα είναι ανοικτές και στη χειμερινή περίοδο.
Στο παραπάνω συνδράμει ουσιαστικά το γεγονός ότι οι αεροπορικές συνδέσεις της Σαντορίνης με την Αθήνα, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα είναι τουλάχιστον με τέσσερα μεγάλα αεροπλάνα καθημερινά (2 Aegean, 2 Ryanair), γεγονός που εξασφαλίζει την μεταφορά όσων επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί.
Επιπλέον η Σαντορίνη συνδέεται καθημερινά με το Πειραιά, με πλοίο της Blue Star Ferries, που δίνει τη δυνατότητα της απρόσκοπτης μετάβασης στο νησί και εκείνων που θέλουν να διαθέσουν λιγότερα χρήματα για το ταξίδι τους.
 
Όχι μόνον “ήλιο και θάλασσα” 
 
Η Σαντορίνη, “γέννημα και θρέμμα του ηφαιστείου της”, είχε την τύχη να μην βασίσει τον τουρισμό της στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί, ιδιαίτερα αυτός του Ακρωτηρίου, οι μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί και η απίστευτη θέα της καλντέρας, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακοί οικισμοί, το διάσημο στην υφήλιο κρασί και η γαστρονομία αποτελούν τους πόλους έλξης των επισκεπτών του νησιού.
Οι “θησαυροί” αυτοί του νησιού, είναι εδώ όλο το χρόνο και απευθύνονται στον επισκέπτη που έχει ευρύτερα ενδιαφέροντα από τον “ήλιο και τη θάλασσα”. Πρόθεση του Δήμου Θήρας, είναι οι επισκέπτες να έρχονται στη Σαντορίνη όλο το χρόνο. Τα οφέλη θα είναι πολλά σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε: στη συνολική αύξηση των “ποιοτικών” επισκεπτών, στη βελτίωση των υποδομών και τουριστικών υπηρεσιών, στη σταθερή λειτουργία των επιχειρήσεων όλο το χρόνο, στη σμίκρυνση της εποχιακής ανεργίας, στην αύξηση του συνολικού εισοδήματος των κατοίκων του νησιού κ.ά.
 
Η Ημερίδα 
 
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Δήμος Θήρας διοργανώνει την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουνίου, σχετική Ημερίδα με θέμα “Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο” η οποία  θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στο Φηροστεφάνι.