«Ωρολογιακή βόμβα»… σκάει για το «Noor 1»

Του Βασίλη Τζήμτσου

«Ωρολογιακή βόμβα»… σκάει από μέρα σε μέρα ως προς την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καθώς «ανοίγουν τα στόματα» εμπλεκομένων, εν αγνοία τους, χάρη στον υπερκοριό της ΕΥΠ.

Πρόκειται για 126 CD με καταγεγραμμένες συνομιλίες το 2012, αλλά τα… απόνερά τους φαίνεται ότι αγγίζουν την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η αξιολόγηση των 126 CD που περιλαμβάνουν συνομιλίες εμπλεκομένων στην υπόθεση «Noor 1». Οι διωκτικές Αρχές εξετάζουν κατά πόσο τελέσθηκαν προπαρασκευαστικές πράξεις πριν από τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Οι συνομιλίες καταγράφηκαν από τον υπερκοριό της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της διερεύνησης υποθέσεων βίαιων επιθέσεων και παράτυπων συνεννοήσεων στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στις συνομιλίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και αυτές του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό σε 10ετή κάθειρξη για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών, Αιμίλιου Κοτσώνη. Μεταξύ άλλων, ο Κοτσώνης φέρεται να μιλάει και με δύο δικαστικούς λειτουργούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δικαστικές Αρχές του Πειραιά έχουν ορισμένες από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες του Αιμίλιου Κοτσώνη, οι οποίες περιγράφουν συναλλαγές στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των ναυτιλιακών του δραστηριοτήτων. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας έχει στείλει εδώ και ενάμιση χρόνο στην Εισαγγελία Πειραιά τα 126 CD με τις συνομιλίες αυτές.

Όμως, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο κ. Κορέας έστειλε τα 126 CD, η «ωρολογιακή βόμβα» παραμένει ανενεργή. Η δικαστική έρευνα εξελίχθηκε σε… «γεφύρι της Άρτας». Εξηγούμαστε: Αρχικά τα στοιχεία εστάλησαν στη Γ ́τακτική ανακρίτρια που διενεργούσε τις ανακρίσεις για το «Noor 1». Όμως η απομαγνητοφώνηση και η αξιολόγηση των συνομιλιών αυτών δεν έγιναν. Η ανακρίτρια τα έστειλε για περαιτέρω διερεύνηση στην Εισαγγελία και έτσι η δικογραφία που έφτασε στο ακροατήριο για τους δύο τόνους ηρωίνης δεν περιελάμβανε σοβαρά στοιχεία, όπως οι προπαρασκευαστικές πράξεις που φέρεται να έκανε ο Κοτσώνης μέσω της εταιρείας του, Arab Wave Shipping FZE.

H εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, Μαρία Τρουπή, που έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, θεωρεί ότι η Arab Wave δημιουργήθηκε «ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα της εταιρείας, μέσω του οποίου θα προωθούνταν το τίμημα της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών στους προμηθευτές τους, καθόσον το τίμημα αγοραπωλησίας της διακινούμενης ποσότητας ηρωίνης των τουλάχιστον δύο τόνων και 100 κιλών ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια».

Ζητούν νέα έρευνα

Τη διερεύνηση του ρόλου της συγκεκριμένης εταιρείας ζητούν με την απόφασή τους και οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που καταδίκασαν συνολικά 13 κατηγορούμενους για τη μεταφορά των ναρκωτικών, αλλά δεν διαπίστωσαν κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία ποιος ήταν ο αποστολέας και ποιος ο παραλήπτης του φορτίου των δύο τόνων ηρωίνης. Μάλιστα, οι τρεις δικαστές ζητούν να γίνει νέα έρευνα κατά το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για να εξεταστεί ο ρόλος της συγκεκριμένης εταιρείας. Το αίτημα για περαιτέρω διερεύνηση έθεσε το μέλος του δικαστηρίου, εφέτης, Παναγιώτης Χουζούρης ο οποίος, συμπτωματικά, λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης είχε δεχθεί δέμα-βόμβα στο σπίτι του…

Η Εισαγγελική Αρχή Πειραιά έχει ενεργοποιήσει τις διωκτικές Αρχές για τον εντοπισμό του χρηματοδότη, του παραλήπτη και των υπόγειων διαδρομών του χρήματος που προορίζονταν για τα ναρκωτικά. Μέχρι στιγμής, έχει συναντήσει «τοίχο» και η δικογραφία πηγαινοέρχεται από υπηρεσία σε υπηρεσία, αλλά αποτέλεσμα κανένα…

Αρχικά δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ. Η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία, χωρίς να έχει βρεθεί κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο για τους εμπλεκομένους. Όμως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά επιμένει και στις 15/2/2016 δόθηκε νέα εντολή προκαταρκτικής εξέτασης, αυτήν τη φορά στο νέο ΣΔΟΕ (Υπηρεσία Έρευνας και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων –ΥΕΔΔΕ– με έδρα στο Γαλάτσι), προκειμένου να διακριβωθεί ποιος χρηματοδότησε τη μεταφορά των ναρκωτικών και τυχόν «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΥΕΔΔΕ.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή για δεύτερη δικαστική έρευνα. Πρόκειται για προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από την Ασφάλεια του Λιμενικού Σώματος και αφορά τυχόν διενέργεια λαθρεμπορίας πετρελαίου και άλλων αξιόποινων πράξεων από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση του «Noor 1».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μεταξύ άλλων διερευνώνται συναντήσεις που έγιναν με Τούρκους εμπλεκομένους στην υπόθεση μεταφοράς των ναρκωτικών, αλλά και ναυτιλιακές μπίζνες, με ραντεβού που έγιναν στην Ελλάδα σε ανύποπτο χρόνο, τα οποία κατά διαβολική σύμπτωση φαίνεται να καταγράφονται τυχαία από τον υπερκοριό της ΕΥΠ.

Πρόκειται για συναντήσεις Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών. Το αν αυτές οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών πράξεων για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος και τη μεταφορά της ηρωίνης, θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, που πρέπει να συνθέσουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να διαπιστώσουν αν πρέπει να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης…

 

Πηγή