"Έφυγε" σήμερα (20 Φεβρουαρίου 2013) λίγο πριν ή μετά της 21:00 το βράδυ στην Νέα Υόρκη στο σπίτι του ένας αληθινά μεγάλος άνδρας που η ζωή και η δράση του λάμπρυνε την Ελληνική κοινότητα της ΝΥ. Έφυγε πρόωρα και αναπάντεχα ο αγωνιστής και γνήσιος καθαρός Πατριώτης Ομογενής Έλληνας  Δημήτρης Δημητρίου. 

Ο Δημήτρης Δημητρίου γεννημένος στις 20 Αυγούστου του 1954 καταγόμενος από την Χαλκιδική και λάτρης της ιστορίας της ελληνικής  γλώσσας για την οποία έδιδε μαχη για την επικράτηση της στην Ελληνική κοινότητα ενώ ήταν επίσης και άνθρωπος  των αρχαίων Ελληνικών. Επίσης πολύ ικανός ερευνητής αρχαίων ευρημάτων ενώ για περισσότερο από τέσσερις 10ετιες  υπήρξε μαχητικό και δραστήριο μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Του οργανισμού που οργανώνει την περίφημη παρέλαση στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Ως δύτης πολλές φορές ανέσυρε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα -κάποια εξ αυτών μεγάλης ιστορικής αξίας- τα οποία πάντα παρέδιδε με δέος στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες "…για να υπάρχουν στην πατρίδα και για τις επόμενες γενιές" όπως χαρακτηριστικά έλεγε με χαμόγελο και υπερηφάνια. Υπήρξε αγωνιστής και γνήσιος πατριώτης και το τελευταίο διάστημα αγωνιούσε για τα συμβαίνοντα στην πατρίδα. Δραστηριοποιήθηκε  έντονα και με πάθος αλλά και πλούσια δράση στον οργανισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης  από τα πρώτα χρόνια που βρέθηκε στις ΗΠΑ ως μετανάστης  στις αρχές της  10ετιας του 1970.  Το κενό που αφήνει  πίσω του μένει δυσαναπλήρωτο ειδικά στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης της οποίας υπήρξε έντονα δραστήριο μέλος με συνείδηση και πάθος.  

Υπήρξε επίσης  μαχητικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών την δεκαετία του 1970 και η "ψυχή" πολλών από τις δραστηριότητες που κάποτε παρουσιάζε ο συγκεκριμένος ελληνικός φοιτητικός σύλλογος ειδικά την 10ετια του 1970.   Σπούδασε μαθηματικά και  διοίκηση επιχειρήσεων στο Queens College ενώ το master του έκανε στο HOFSTRA.  

Υπηρέτησε πιστά και με πάθος  επί πολλά έτη, παρά τον ύπουλο και λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε αρχικά, την δεκαετία του 1980 που ήταν έντονα κομματικοποιημένος και ζωσμένος από ισχυρά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των αριστερών(τότε ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ)  γενικά τον οργανισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων  από πολλές θέσεις με τελευταία αυτή του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας το διάστημα 2010 -2012.

Ο Δημήτρης Δημητρίου προδόθηκε και πολεμήθηκε κυρίως από τον Απόστολο Ζουπανιώτη(Greek News) την δεκαετία του 1990 αλλά και εν συνεχεία πάντα τον πολεμούσε υπόγεια και λόγω ιδεολογικών και πολίτικών διαφορών(ο ένας δήθεν αριστερός και ο άλλος γνήσιος δεξιός) για αυτό και τον είχε καταγγείλει και στην ΠΡΩΙΝΗ όταν ο πρώτος εργαζόταν εκεί αλλά και στην ΕΣΗΕΑ  Τα τελευταία χρόνια ο JJ βρέθηκε "απέναντι" από τον Πέτρο Γαλάτουλα τον οποίο πολλές φορές είχε ευεργετήσει -και σε προσωπικό επίπεδο- αλλά  ακόμα και στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ τον Ιούνιο του 2012 δέχθηκε βρόμικο και ανήθικο πόλεμο από τον Π.Γαλάτουλα  με ύβρεις επιθέσεις και συκοφαντείες τις οποίες διέρρεαν προς τον γνωστό  εκβιαστή κατάδικο  και υπόδικο πληρωμένο για να πετά λάσπη και να συκοφαντεί.  

Το 2007  ο Δημήτρης Δημητρίου ως μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων από την θέση του Γενικού Γραμματέα υπήρξε από τους πρωτεργάτες εμπνευστές αλλά και έντονα δραστηριοποιημένος της διοργάνωσης του πρώτου ιστορικά αποδεκτού και πολύ καλά  οργανωμένου συνεδρίου για "το μέλλον του Ελληνισμού στις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα". Συνέδριο,  το οποίο όπως μαρτυρούν τα ανέκδοτα (ακόμα) ιστορικά αρχεία και αλληλογραφία της διοργάνωσης αυτής, έγινε αποδεκτή ως διοργάνωση καθολικά από την Ελληνική και Κυπριακή ηγεσία αλλά και από όλες τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες  οργανώσεις στις ΗΠΑ. Εν τούτοις  πολεμήθηκε λυσσαλέα και υπόγεια σε πολιτικό επίπεδο από την τότε Υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον αρμόδιο Υφ. Θεόδωρο Κασσίμη ενώ σε επίπεδο "οργανωμένης ομογένειας" πολεμήθηκε κυρίως  από την γνωστή ομάδα που πάντα αποτελούσε τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ομογένειας,  τους δοτούς και μη αποδεκτούς  σχεδόν από το σύνολο της Ομογένειας, κ.κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο(πρώην συντονιστή ΣΑΕ Αμερικής) και Μανόλη Βεληβασάκη(πρώην προέδρο Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου) και φυσικά από αυτή την λυσσαλέα διαμάχη μέχρι διχασμού δεν έλειψαν και μια μικρή μερίδα ανθρώπων που εδώ και 10ετιες νέμονται, κατασπαταλούν και εκδαπανούν τα πνευματικά κεφάλαια αλλά και τους οικονομικούς πόρους από την Ελλάδα από όπου και αν προέρχονται αυτοί(οι οικονομικοί πόροι).

Ένα συνέδριο και μια διοργάνωση  που υπήρξε για τον Δημήτρη Δημητρίου όραμα και δεν έπαψε ποτε να τον απασχολεί η τελική διοργάνωση της, αφού στόχος της συγκεκριμένης μεγάλης διοργάνωσης ήταν εκτός από την καταγραφή των απόψεων στα μεγάλα ζητήματα της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ στόχευε και στην συνένωση και η καταγραφή πνευματικών δυνάμεων στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν την Ελληνική κοινότητας στις ΗΠΑ. Ζητήματα όπως  οι μεικτοί γάμοι, η ελληνική παιδεία στα σχολεία, η ελληνική γλώσσα που χάνεται, τα μεγάλα εθνικά θέματα, η ψήφος των  ομογενών στις εθνικές εκλογές στην γενέτειρα, η πορεία της ελληνικής οργανωμένης  κοινότητας στις ΗΠΑ και η συνολική διάρθρωση και εκπροσώπησή της  τα προσεχή χρόνια στις ΗΠΑ, και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αποτελεί και ανοιχτή χαίνουσα πληγή  τα πλήρως ελεγχόμενα και εξαρτώμενα από ιδιωτικά και προσωποπαγή μικρά ενίοτε και μεγάλα (πολλές φορές "αόρατα" ) οικονομικά συμφέροντα στον τοπικό ομογενειακό Τύπο. Συνέδριο και διοργάνωση που πολεμήθηκε από  τα ίδια σκοτεινά κέντρα που πάντα μάχονταν με λύσσα, ένταση και αρρωστημένο πάθος κάθε αγνή και γνήσια πέρα από συμφέροντα και οικονομικές αρπαχτές, πρωτοβουλία που δεν μπορούσαν αν ελέγξουν ώστε να έχουν οικονομικά οφέλη όπως γίνεται επί τέσσερις και πλέον 10ετιες στην λεγόμενη οργανωμένη κοινότητα στις ΗΠΑ.   

Ο Δημήτρης Δημητρίου υπήρξε επίσης  έντονα δραστήριο μέλος της Ελληνικής κοινότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και για αρκετά χρόνια εκπρόσωπος της Ελληνικής κοινότητας της ΝΥ στα τοπικά διαμερισματικά συμβούλια της πολιτείας της ΝΥ.  Επί μακρό χρονικό διάστημα την 10ετια του 1990 υπήρξε μέλος των οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη και συγκαταλέγεται στα ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη της συντηριτικής  παράταξης. Το τελευταίο διάστημα αφανώς ήταν ο άνθρωπος μαζί με τους επίσης δραστήριους ομογενείς Γιώργο Αλμυρούδη, Γιώργο Γεωργόπουλο, Βασίλειο Σταθάκο και τον Κώστα Μάστορα που βοήθησε στην εσωτερική κάθαρση των οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.  

Τον γνωστό J.J. και πολύ αγαπητό  σε όλους στην Ομογένεια και την κοινότητα της Νέας Υόρκης βρήκε αργά το  βράδυ (της Τετάρτης 20.02.13) καθώς γύρισε από το πανεπιστήμιο που διδάσκει, να έχει εκπνεύσει στο σπίτι τους η αγαπημένη του σύζυγος Αθηνά.

Ο Δημήτρης Δημητρίου ήταν παντρεμένος και ακόμα ερωτευμένος με την σύζηγο και σύντροφο της  Ζωής του Αθηνά το γένος Λαζαρίδη.  Είχε μια κόρη την Ελισάβετ 25 ετών σήμερα. Τα αίτια του ξαφνικού θανάτου θα ερευνηθούν τα προσεχή 24ωρα ενώ εικάζεται ότι έφυγε μάλλον  από καθολική  καρδιακή ανακοπή.  

Κύριο χαρακτηριστικό του Δημήτρη Δημητρίου και αυτό που τον έκανε ακόμα πιο αγαπητό και προσητό ήταν το πλούσιο χαμόγελο του ενώ για κάθε περίσταση όπου και με όποιον και αν βρισκόταν πάντα είχε για κάθε περίσταση να πει και από ένα ανέκδοτο.  Τα ανέκδοτα ήταν το "όπλο" πολλές φορές για να σπάει την αμηχανία ή να προσφέρει κέφι στην παρέα.

Προσωπικότητα ογκώδης και εφάμιλη της ιδιοσυστασίας και της έντονης προσωπικότητας του πάντα πήγαινε μπροστά σε κάθε ζήτημα λάμβανε τον λόγο και με δυνατή στεντόρια φωνή χωρίς να σκέφεται αν θα πληγεί ο ίδιος ή δικά του προσωπικά συμφέροντα, έθετε τα ζητήματα αλλά και τις λύσεις που εκείνος πίστευε ότι μπορούσαν να προκριθούν. Εργαζόταν πολλές φορές αθόρυβα σε πολλά ζητήματα χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτοπροβολή.   

Προσέφερε πολλά στην Ελληνική  κοινότητα της Νέας Υόρκης και ειδικά στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε. Το έργο του και η προσφορά του θα καταδειχθεί  καθώς και η αισθητή απουσία του θα φανεί άμεσα στο προσεχές διάστημα εντός και εκτός οργανισμού.   

Ήταν άνθρωπος των ήπιων και χαμηλών τόνων ενώ επέλεγε ακόμα και όταν είχε δίκιο σε κάθε εσωτερική προστριβή, είτε στα ομογενειακά δρώμενα, είτε σε άλλα ζητήματα της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ την οδό της ισσοροπίας και της καταλλαγής.  

Ήταν από τους πρώτους αγωνιστές και μαχητές του Κυπριακού αγώνα ενώ ήταν πρώτος αυτός που έδινε το αγωνιστικό παρών σε διαδηλώσεις για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Ήταν ο άνθρωπος που το 1992 μαζί με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη πρωτοστάτησαν ως μέλη και οι δυο του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ΝΥ στα μεγάλα συλλαλητήρια για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και κατά της υφαρπαγής του ονόματος της Μακεδονίας. Μακεδόνας ο ίδιος δεν έλειπε ποτέ από καμία πρωτοβουλία που αφορούσε την έκβαση του ζητήματος των Σκοπίων όχι μόνο τότε που ανέκυψε το ζήτημα το 1992  αλλά και πολλά χρόνια νωρίτερα.

Ως μέλος της Ομοσπονδίας δέχθηκε πολλές επιθέσεις και ύπουλο υπόγειο πόλεμο με χτυπήματα ύβρεις και συκοφαντείες  κάτω από την μέση. Πάντα έδινε τόπο στην οργή, όπως λέει και λαός μας και πίστευε στην ενότητα. Ήταν επίσης εκ των αφανών  πρωταγωνιστών όταν Ομογενείς το 1996 μετά την "απόβαση" τούρκων στα  Ίμια ως μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας έλαβε και προέτρεψε  στην ιστορική απόφαση μαζί με τα υπόλοιπα  τότε μέλη του ΔΣ του οργανισμού όπου αποφασίστηκε να μεταβούν  ΕλληνοΑμερικανοί στα Ίμια και να υψώσουν ταυτόχρονα την Αμερικάνικη και την Ελληνική σημαία. 

 Άνθρωπος βαθύτατα συναισθηματικός πολλές φορές δάκρυσε για την πατρίδα. Ήπιος χαρακτήρας από την φύση του και δεν έσπευδε να πάρει αποφάσεις, αν δεν άκουγε όλες τις απόψεις.  Δεισδυτικός και βαθύς γνώστης των προβλημάτων της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα  σε συνάντηση του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο (2012), την οποία ουδέποτε θέλησε να δημοσιοποιήσει  αφού γενικά ήταν άνθρωπος που εργαζόταν αθόρυβα και άοκνα προς όφελος της Πατρίδας αλλά και ειδικότερα της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, μετέφερε την αγωνία της Ελληνικής κοινότητας των ΉΠΑ  για την πορεία της πατρίδας, αλλά και ενημέρωσε για τα δρώμενα στο εσωτερικό της Ομογένειας  τον φίλο και συναγωνιστή του επί πολλά έτη στην ΝΥ και ισχυρό άνθρωπο της κυβέρνησης  κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, εκ των στενών συνεργατών του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.  

Η οικογένεια του θα συνεδριάσει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου για να αποφασίσει τα της εξόδιου ακολουθίας καθώς και τα ζητήματα της ταφής του. Είχε έναν αδελφό ενώ αγαπούσε πολύ την μητέρα του που ζει  και στεκόταν κοντά της μέχρι τα βαθιά γεράματα της. Εδώ και αρκετές 10ετιες επιχειρηματικά δραστηριοποιούνταν στο χώρο των κατασκευών με μικρές ή μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που άλλες προόδευσαν και από άλλες αποχώρησε.  

Ακούστε τον Δημήτρη Δημητρίου στις τελευταίες προγραμματικές δηλώσεις του κατά την διαδικασία των τελευταίων εκλογών στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης.  Δηλώσεις και στιγμές που έγραψαν ιστορία στον θεσμό αφού ο ίδιος παραχώρησε την θέση του από την υποψηφιότητα του ως προέδρου του συνδυασμού του για τον αξιώμα του προέδρου της Ομοσπονδίας στον μέχρι πρότινος αντίπαλο του Κωνσταντή Λαμπράκη. Στιγμές ανεπανάληπτες  που δείχνουν όμως το ήθος και την αξιοπρέπεια του ανδρός.  

 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2012 ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ.

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ. ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ" ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ  ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΛΛΆ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΆ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗς ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.  

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ  ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΕΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΙΦΙΝΔΙΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ… 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…

Περισσότερα για την ζωή την δράση και το έργο του Δημήτρη Δημητρίου στο ειδικό αφιέρωμα που θα ακολουθήσει σε προσεχείς αναρτήσεις