Τι δήλωσε η Η Δ/ντρια του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Νέας Υόρκης για το perouka-gate και το δημοσίευμα του ΑΠΕ

 

Η Δ/ντρια του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Νέας Υόρκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Δημήτρη Φιλιππίδη “Πρωινό στη Νέα Υόρκη” στον ραδιοφωνικό Σταθμό HellasFMστις 4/10/2016 (η οποία επαναλήφθηκε επίσης σήμερα).

Ο κ. Φιλιππίδης έκανε μία σύντομη εισαγωγή για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη και αφού διάβασε το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα της προηγούμενης εβδομάδας (βλέπε παραπομπές) τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει φορέσει ποτέ περούκα παρά μόνο στο Halloween.  Υπογράμμισε επίσης ότι το ρεπορτάζ δεν γίνεται με περούκα λέγοντας ότι ο καθένας, βέβαια, έχει τις δικές του αρχές. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο, αφού υπάρχει ένα δημοσίευμα, να υπάρχει και η άλλη πλευρά και να υπάρξει μία απάντηση.

Ο κ. Φιλιππίδης ρώτησε για το εάν υπήρξε υπαγόρευση της κυβέρνησης για την συγγραφή  ενός τέτοιου τηλεγραφήματος προς το ΑΠΕ με την εμπλοκή του Γραφείου Τύπου.

Η κα Παπατριανταφύλλου τόνισε ότι «είναι καλό να είμαστε από την αρχή σαφείς και ξεκάθαροι». Επεσήμανε ότι το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Νέας Υόρκης έχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο που περιλαμβάνει την ενημέρωση των εδώ ελληνικών αρχών (της ΜΑ ΟΗΕ στην οποία υπάγεται αλλά και του Γενικού  Προξενείου και των Υπηρεσιών του) καθώς επίσης και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας. Υπογράμμισε ότι το ΓΤΕ Νέας Υόρκης δεν υποκαθιστά ούτε αντικαθιστά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ούτε στέλνει ενημέρωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόνισε επίσης ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας προτού κάποιος προβεί σε ένα δημοσίευμα το οποίο αφήνει υπονοούμενα και έχει προεκτάσεις οφείλει να ακούει και την άλλη πλευρά.  Υπογράμμισε ότι δεν ρωτήθηκε το γραφείο τύπου ή κάποια άλλη εδώ αρχή πριν την συγγραφή του. Ήταν, όπως τόνισε, ένα δημοσίευμα το οποίο γράφτηκε, άγνωστο για ποιο λόγο, και συνυπογράφηκε από τον εκδότη της ε/φ «Εθνικός Κήρυκας».

Διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία πίεση προς το Γραφείο Τύπου και ότι σίγουρα δεν υπήρξε καμία στιγμή η ανάγκη να πει κάποιος ένα μεγάλο «ναι» ή ένα μεγάλο «όχι» γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε κανένα τέτοιο θέμα.

Ο κ. Φιλιππίδης ρώτησε επίσης αναφορικά με την έκφραση «κομματικοποιημένο γραφείο τύπου στη Νέα Υόρκη».

Η κα Παπατριανταφύλλου ανέφερε ότι καταρχήν το Γραφείο Τύπου απαρτίζεται από δημόσιους λειτουργούς, δύο άτομα, τα οποία έχουν μπει ύστερα από εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα στο Τμήμα Ακολούθων Τύπου οι οποίοι διαθέτουν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και είναι δημόσιοι υπάλληλοι καριέρας. Τόνισε ότι ο ρόλος των στελεχών των Γραφείων Τύπου είναι να διευκολύνουν την επικοινωνία με τη Μητέρα Πατρίδα όσο και εδώ στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον τόνισε ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο το Γραφείο Τύπου ενημερώνει όλους τους δημοσιογράφους που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΓΤΕ Νέας Υόρκης αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κήρυκα και άλλων) που κάλυψαν τις δραστηριότητες της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον Π/Θ της χώρας κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι το Γραφείο Τύπου είναι τμήμα της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο επιτελεί συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο όπως και άλλα τμήματα των εδώ αρχών, με αρμοδιότητα στην επικοινωνία, κατ’ αντιστοιχία με τους δημόσιους λειτουργούς άλλων υπηρεσιών, τονίζοντας έτσι, για μία ακόμα φορά το ανυπόστατο του ισχυρισμού.

Ο κ. Φιλιππίδης ρώτησε την κα Παπατριανταφύλλου για ποιο λόγο γράφηκε το δημοσίευμα και ποια είναι η άποψή της για τις πολιτικές σκοπιμότητες που έχει δημιουργήσει.

Η κα Παπατριανταφύλλου τόνισε ότι δεν θα προβεί σε δίκη προθέσεων και επεσήμανε ότι δεν ακολουθήθηκε μία ενδεδειγμένη δημοσιογραφική πρακτική και δεοντολογία και ότι το εν λόγω δημοσίευμα δεν συνεισέφερε καθόλου στην αποκάλυψη της αλήθειας. Επιπλέον επεσήμανε ένα γεγονός που διαφεύγει και αυτό σχετίζεται με την, από 24/9/2016, ανάρτηση του ΑΠΕ του οποίου η Διεύθυνση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ανταπόκριση του ΑΠΕ με βάση την αναφορά των αμερικανικών αρχών ασφαλείας που είχε την ευθύνη για την φύλαξη της ελληνικής αποστολής κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η κα Παπατριανταφύλλου τόνισε ότι αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν να μιλούν για ανάμειξη του ΓΤΕ Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια τόνισε για μία ακόμα φορά το ανυπόστατο του ισχυρισμού ο οποίος εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και αναγνώσεις για την οποίες επεσήμανε ότι δεν έχει αρμοδιότητα, ως δημόσιος λειτουργός, να εκφέρει κάποιο σχόλιο.

Στη συνέχεια ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι ο ίδιος δεν είναι δημόσιος λειτουργός και μπορεί να εκφέρει άποψη. Είπε ότι η περίπτωση αυτή ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε από την αντιπολίτευση για να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ήθελε να χειραγωγήσει το ΑΠΕ και να δημιουργηθεί η ιστορία σε βάρος των καναλιών. Στη συνέχεια επίσης αναφέρθηκε στις μεθόδους (περούκες) οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν με αφορμή το ρόλο που διαδραματίζει το ΓΤΕ Νέας Υόρκης στις εδώ διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων.

Η κα Παπατριανταφύλλου τόνισε ότι είναι κοινός τόπος και ότι κανείς δεν εγκρίνει μεθόδους περούκας ούτε για δημόσιους λειτουργούς ούτε για δημοσιογράφους καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο αυτού του είδους τις πρακτικές. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα ατόπημα και δεν έχει καμία σχέση με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και δεν χαρακτηρίζει τις πρακτικές του συνόλου των δημοσιογράφων της Νέας Υόρκης. Επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό να ταυτίζεται κανείς δημοσιογράφος της Νέας Υόρκης με αυτές τις πρακτικές. Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, ένα ατόπημα.

Ο κ. Φιλιππίδης ρώτησε, τονίζοντας ότι λειτουργεί ως συνήγορος του διαβόλου, γιατί δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ιδιαίτερα για το θέμα της πλαστογραφίας, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν κυνήγησε νομικά το ζήτημα.

Η κα Παπατριανταφύλλου τόνισε ότι η ίδια δεν νομιμοποιείται να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα τονίζοντας ότι υπήρξε μέλος της ελληνικής αποστολής, συνεργάτης του Υπουργού, ο οποίος έχει κάνει τις δικές του ενέργειες και για τις οποίες η ίδια δεν έχει αρμοδιότητα να μιλήσει και είναι σε εκκρεμότητα. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι οι κυβερνήσεις οι οποίες προβαίνουν σε ενέργειες αλλά τα πρόσωπα τα οποία προβαίνουν σε νόμιμες ενέργειες όταν πλήττονται από συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες προσβάλλουν την ακεραιότητα ή την αξιοπρέπειά τους.

Ο κ. Φιλιππίδης ευχαρίστησε την κα Παπατριανταφύλλου για την συμμετοχή της στην εκπομπή κάνοντας λόγο για δείγμα σεβασμού εκπροσώπου των θεσμών προς το ακροατήριο και την Ομογένεια ευρύτερα.

Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης ενημέρωσης  ανέγνωσε το δημοσίευμα της ε/φ GreekNews  για την ενημέρωση του ακροατηρίου και τόνισε ότι τόσο το σύνολο των συναδέλφων δημοσιογράφων  όσο και ο ίδιος καταδικάζει τις μεθόδους περούκας και ότι στο παρελθόν του έχουν ζητηθεί αντίστοιχες πρακτικές τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας παρατίθεται το δημοσίευμα της ε/φ Εθνικός Κήρυκας, το δημοσίευμα της ε/φ GreekNewsκαθώς επίσης και η ανακοίνωση της 24.9.2016 του ΑΠΕ καθώς επίσης και η ηλεκτρονική παραπομπή για όσους θέλουν να ακούσουν τη συνέντευξη ζωντανά από τον HellasFM.

 

Παραπομπές:

Ραδιοφωνική Συνέντευξη στο σταθμό HellasFM

Δημοσίευμα στην ε/φ  Εθνικός Κήρυκας

Δημοσίευμα στην ε/φ GreekNews

Ανακοίνωση του ΑΠΕ