Η «Ηγεσία των 100» στηρίζει έμπρακτα το πλούσιο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

 

Χορηγίες ύψους $2,6 εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε να δώσει η Οργάνωση της «Ηγεσίας των 100» για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ή διακονιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο πλαίσιο του 26ου συνεδρίου της, που έγινε στο ξενοδοχείο «Eau Palm Beach Resort & Spa» στην πόλη Manalapan της Φλόριδας.

Το ολικό ποσό των χορηγιών που έχει δώσει η Οργάνωση από το έτος 1984 που συστήθηκε ανέρχεται στα $48.571.961.

Τα χρήματα που δίνει η «Ηγεσία των 100» για τα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής είναι πάνω και πέρα από τα ποσά που δίνονται για τα ίδια προγράμματα από τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό της, ο οποίος έχει φτάσει τα $30,0 (τριάντα) εκατομμύρια.

Επί πλέον κι άλλα χρήματα δίνει ο έτερος Οργανισμός γνωστός ως «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία». Το ποσό του $1.411.400 είχε εγκριθεί σε προηγούμενες υποσχέσεις, ενώ στις καινούργιες χορηγίες αντιστοιχεί το ποσό του $1.157.120, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν της Οργάνωσης για τις χορηγίες.

Η «Ηγεσία των 100» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός – Κληροδότημα, ο οποίος ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου το έτος 1984. Η βασική ιδέα ήταν να βρεθούν εκατό Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι να πεισθούν να δώσουν εκατό χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Το ποσό θα μπορούσαν να το δώσουν είτε συνολικά σε μία δόση, είτε σε δέκα χρόνια επί δέκα χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, οπότε έτσι προέκυψε και η αρχική του ονομασία, «Ηγεσία των 100», ενώ αργότερα αφιερώθηκε επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Το σκεπτικό ήταν το Κληροδότημα αυτό να χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα της Εκκλησίας, ενώ από το Καταστατικό του απαγορεύεται να δίνει χρήματα για να καλύπτονται λειτουργικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής ή να αποπληρώνονται χρέη ή δανεισμοί.

Διά μέσου των ετών, η «Ηγεσία των 100» αυξήθηκε σε αριθμό μελών και έχει φτάσει σήμερα να αποτελείται από 1.022 μέλη εκ των οποίων τα 589 έχουν καταβάλλει στο ακέραιο τη συνεισφορά τους.

Στα ταμεία της Οργάνωσης υπάρχουν $91,1 εκατομμύρια. Πρόεδρος της Οργάνωσης είναι ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος -ο οποίος, μάλιστα, διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο-, και παράλληλα αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, σε διαδοχή του αειμνήστου Μάικλ Τζαχάρη. Εκτελεστική διευθύντρια της Οργάνωσης είναι η κ. Πωλέτ Πούλου.

Ανάμεσα στις χορηγίες που δόθηκαν ήταν και οι εξής: Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή $1.000.000 για υποτροφίες. Το ποσό αυτό δίνεται κάθε χρόνο κατά τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει εγκριθεί από πρότερες συνεδριάσεις.

Τονίζεται ότι ο ετήσιος οικονομικός προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής ανέρχεται στα $12 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός φοιτητών σε αμφότερα τα σχολεία παραμένει ο ίδιος κατά βάση ανερχόμενος σε περίπου 180.

Στο Τμήμα Νεολαίας και Διακονιών Ενήλικων Νέων το ποσό των $270.000 για τα κατασκηνωτικά προγράμματα των Μητροπόλεων. Στην Επιτροπή Οικονομικών το ποσό των $144.300 για την πρωτοβουλία δημιουργίας λογισμικού.

Στο Τμήμα Ελληνικής Παιδείας το ποσό των $106.300 για την παραγωγή νέου βιβλίου γλώσσας Ελληνικής Ιστορίας, Μνημείων και Πολιτισμού.

Για το Τμήμα Διορθόδοξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων το ποσό των $100.000, $90.000 για τη διοργάνωση του Συνεδρίου Θρησκευτικής Ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής ενός βίντεο το οποίο υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους.

Στο Τμήμα των Ελληνορθόδοξων Τηλεπικοινωνιών (GO Telecom) το ποσό των $90.690 για την παραγωγή 26 βίντεο με τίτλο «Μιλώντας στον Θεό».

Στο Τμήμα Νεολαίας ποσό $62.000 για την παραγωγή 20 βίντεο «Εισαγωγή στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό».

Στο Τμήμα οικονομικής συνεισφοράς και Ευαγγελισμού το ποσό των $61.200 προκειμένου να δίνεται συμπλήρωμα μισθού σε ολικής απασχόλησης ιερείς που έχουν διορισθεί σε εφτά ιεραποστολικές κοινότητες έως ότου οι κοινότητες καταστούν αυτοσυντήρητες.

Στο Κέντρο Οικογενειακής Φροντίδας το ποσό των $47.000 για την Προσωπικότητα και τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση.

Στο Τμήμα Νεολαίας κι άλλη χορηγία ποσού $45.000 για την προστασία των νέων. Επίσης για το Τμήμα Νεολαίας το ποσό των $37.700 για την επέκταση του προγράμματος OFC των κολεγίων.

Στο τμήμα Κατηχητικής Παιδείας το ποσό των $15.930 για τη δωρεάν διανομή της Αγίας Γραφής σε στρατιώτες, σε κατηχητικά σχολεία και σε κατασκηνώσεις.

Στο Κέντρο Οικογενειακής Φροντίδας το ποσό των $12.000 προκειμένου πέντε ιερείς και πρεσβυτέρες να πάνε για θεραπεία στο πρόγραμμα «Kairos» προς εκτόνωση των μεγάλων πιέσεών τους στο ειδικό Κέντρο στην πόλη Columbus της Τζόρτζια.

Στη Διακονία Οικογενειακής Ζωής της Μητρόπολης Ατλάντας το ποσό των $100.000. Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το ποσό των $50.000 για το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ποιμαντικής Φροντίδας στη Ρόδο.

Στο Τμήμα Διορθόδοξων, Οικουμενικών και Διαθρησκειακών Σχέσεων το ποσό των $215.000. Βοήθεια μικρών κοινοτήτων $155.000. Συνταξιούχοι ιερείς $5.400