ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητά Μέλη της Ομοσπονδίας και Αγαπητή Ομογένεια,

Με μεγάλη ηθική ικανοποίηση επιθυμούμε να πληροφορήσουμε τα μέλη μας και την Ομογένεια, ότι οι κατηγορίες που προσήψε εναντίον του προέδρου, των μελών του Διοικ. Συμβουλίου και της «Ένωσης», και έφερε μεγάλη αναστάτωση, σύγχυση και διχόνοια στον Ελληνισμό και στην Ομογένεια, η πρώην ταμίας κ. Βέρρου, αποδείχθηκαν αβάσιμες, αναληθείς και κακόβουλες, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελεία του Ιλλινόις.

Η «Ένωση» τέλος επιθυμεί να πληροφορήσει τα μέλη της και την Ομογένεια ότι δεν πτοείται από αψυχολόγητες και κακόγουστες συμπεριφορές, αλλά πρόκειται να συνεχίσει το εθνικό της έργο, με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και θάρρος, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων του Ιλλινόις, με στόχο την ενότητα, αγαστή συνεργασία και αποτελεσματική εκπροσώπηση και προβολή του Ελληνισμού και της Ομογένειας.

Αγαπητοί Συμπατριώτες

Όπως όλοι γνωρίζετε, η Γενική Εισαγελέας του Ιλλινόις, η οποία διαχειρίζεται τις υποθέσεις φιλανθρωπικών οργανισμών όπως η “ΕΝΩΣΗ,” άρχισε έρευνα των οικονομικών υποθέσεων της Ομοσπονδίας τον Ιούνιο του 2011, όταν έλαβε μία καταγγελία από την π. ταμία κ. Αγγελική Βέρρου, η οποία ισχυριζόταν πως κάποιος, απέσυρε παράνομα ποσά από την “ΕΝΩΣΗ.” Η κ. Βέρρου μετέδωσε ραδιοφωνικώς και δημοσίευσε εις τον τύπο τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες της, οι οποίες διεδόθηκαν σε όλη την Ελληνική παροικία.

Η “ΕΝΩΣΗ,” με την βοήθεια των δικηγόρων της, έχει παρουσιάσει όλα τα οικονομικά της στοιχεία και έγγραφα και έχει αποδειχθεί πως οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν και είναι τελείως αβάσιμοι και αναληθείς.

Η “ΕΝΩΣΗ” έχει προμηθεύσει με έγγραφα και πληροφορίες, τα οποία της ζητήθηκαν, από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως για να της δοθεί η δυνατότητα διεκπεραίωσης της απαιτούμενης εξέτασης και συνεργάστηκε απόλυτα με τις αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η Ομοσπονδία προσέλαβε την κ. Μαρία Λεμπέση, δικηγόρο, η οποία αναθεώρησε και συμπλήρωσε τους εσωτερικούς κανονισμούς του οργανισμού καθώς και την συγκροτημένη διοίκησή του. Επίσης, προσάρμοσε σχετικές παραγράφους, από τους νόμους του Ιλλινόις που διέπουν τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Πολιτείας, και ακόμη αναθεώρησε την κατάσταση της φορολογικής απαλλαγής της “ΕΝΩΣΗΣ” με την Εσωτερική Υπηρεσία Εισοδήματος (Internal Revenue Service) και βοήθησε την Ομοσπονδία προμηθεύοντας τη Γενική Εισαγγελέα με απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες από τον Οκτώβριο του 2011, έως το Μάρτιο του 2012.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, η “ΕΝΩΣΗ” προσέλαβε τον δικηγορικό οίκο των DiMonte και Lizak LLC, (A. Brustein) διά να βοηθήσει την κ. Λεμπέση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της, με την Γενική Εισαγγελέα και να αγωνισθεί εναντίον της αυξανόμενης επιθετικής συμπεριφοράς της κ. Βέρρου, η οποία εμπόδιζε την Ομοσπονδία να εκτελέσει ορθά τα καθήκοντά της, τις εκδηλώσεις, τα προγράμματά της και να διεκπεραιώσει τους σκοπούς της.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η κ. Βέρρου υπέβαλλε μήνυση εναντίον του Προέδρου και της γυναίκας του, για δήθεν παρενόχληση και ζήτησε να τεθούν περιοριστικοί όροι. Το δικαστήριο απέρριψε τους περιοριστικούς όρους για τη γυναίκα του και όταν έγινε αυτό, η κ. Βέρρου ζήτησε από το δικαστήριο αναβολή της δίκης. Συχγρόνως, υπέβαλλε δεύτερη μήνυση εναντίον του, διά εγκληματικές ενέργειες και απειλές.

Το δικαστήριο απέρριψε την πρώτη μήνυση διότι δεν προσήλθε για να τις υποστηρίξει, και η δεύτερη εκδικάστηκε στις 23 Μαίου, 2012. Προτού την έναρξη της δίκης, η κ. Βέρρου ζήτησε συμβιβασμό τον οποίον αρνήθηκε ο Πρόεδρος της “ΕΝΩΣΗΣ” και τα παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διότι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες ήταν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας της. Στη συνέχεια, ενώπιον του δικαστηρίου και πριν αρχίσει η διαδικασία, η κ. Βέρρου απέσυρε τις καταγγελίες της και η υπόθεση τελείωσε (αποπέμφει-dismiss). Και είναι κατανοητό και πασιφανές το γιατί!
2
Σε μία απ’ ευθείας απειλή προς την Ομοσπονδία, η κ. Βέρρου έχει δολίως σαμποτάρει την ιστοσελίδα  της  “ΕΝΩΣΗΣ”  εμποδίζοντας  κάθε  δυνατή  σύνδεση  με  το  διαδίκτυο, αρνούμενη  να επιστρέψει τους κωδικούς και τις απαραίτητες πληροφορίες διά να διορθωθεί η ζημία που έχει προκαλέσει. Επίσης, παρακρατούσε παράνομα και αδικαιολόγητα, επί μακρό χρονικό διάστημα, τα περουσιακά και οικονομικά στοιχεία της Ομοσπονδίας.

Η κ. Βέρρου υπέβαλλε μία νέα μήνυση εις το Circuit Court of Cook County τον Μάρτιο του 2012, βασισμένη στις ίδιες αβάσιμες καταγγελίες τις οποίες είχε υποβάλλει στη Γενική Εισαγγελέα του Ιλλινόις, τον προηγούμενο Ιούνιο και οι οποίες δεν στέκουν αφού η Γεν. Εισαγγελέας δεν βρήκε κάτι παράτυπο, που να ασκήσει δίωξη ή να επιβάλλει ποινή. Σε αυτήν την μήνυση, χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, ισχυρίζεται πως ενεργούσε εκ μέρους της “ΕΝΩΣΗΣ” και έκανε αγωγή εναντίον του προέδρου, για υποτιθέμενες ζημίες που επροκάλεσε;;;

Οι δικηγόροι μας έχουν υποβάλλει πρόταση να απορριφθεί αυτή η κατηγορία και προσήλθαν δύο φορές στο δικαστήριο, χωρίς να παρουσιαστεί η κ. Βέρρου. Έχουν επίσης υποβάλλει μίαν ανταπαίτηση, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, εναντίον της, επιδιώκοντας να αποκατασταθούν οι χρηματικές απώλειες για τις ζημίες τις οποίες έχει προκαλέσει (η κ. Βέρρου) στην Ομοσπονδία.

Γιά να υπερασπίσουν τα δικαιώματα της “ΕΝΩΣΗΣ” οι δικηγόροι μας έχουν υποβάλλει αγωγή (μήνυση) εναντίον της κ. Βέρρου στις 18 Απριλίου 2012, στο U.S. (Federal) District Court, Northern District of Illinois επιδιώκοντας μία δικαστική απόφαση εναντίον της, με σκοπό να τιμωρηθεί για την ακατανόητη συμπεριφορά της και την ζημία που επέφερε στην Ομοσπονδία.

Στις 9 Μαίου 2012, το γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως εξέδωσε μίαν επιστολή για την “ΕΝΩΣΗ,” την οποίαν εσωκλείουμε, που αναφέρεται στην εξέταση των οικονομικών της  υποθέσεων.

Όπως θα διαπιστώσετε, η Γενική Εισαγγελέας δηλώνει πως, «η έρευνά μας δεν έχει ανακαλύψει στοιχεία εσφαλμένης διαχείρησης φιλανθρωπικών περουσιακών κεφαλαίων τα οποία θα καθιστούσαν αναγκαία την άσκηση επίσημης δράσης μας, εναντίον της “ΕΝΩΣΗΣ».

Η “ΕΝΩΣΗ” έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει την Γενική Εισαγγελέα με τον φορολογικό έλεγχο των λογαριασμών της, του 2012, και να υιοθετήσει σχετικές αρχές και μεθόδους με σκοπό να αποδείξει πως η εσωτερική της διαχείρηση ακολουθεί τους απαραίτητους κανονισμούς, κατάλληλους διά φιλανθρωπικούς αφιλοκερδείς οργανισμούς.

Η κ. Λεμπέση έχει παρουσιάσει αυτούς τους κανονισμούς εις το Διοικητικό Συμβούλιο της “ΕΝΩΣΗΣ” και έχουν εγκριθεί. Επίσης, έχει επικοινωνήσει με ορκωτούς λογιστές αρμόδιους να συμβουλεύσουν και ικανούς να πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους για αφιλοκερδείς οργανισμούς.

Με την έκδοση της επιστολής της 9ης Μαίου 2012, από την Γενική Εισαγγελέα, η Ομοσπονδία πιστεύει πως όλα τα μέλη της, και γενικά όλη η Ελληνική Παροικία δύνανται να πληροφορηθούν, ότι, όπως έχει βεβαιώσει η Γενική Εισαγγαλέας, δεν υπήρξε κακή διαχείρηση ή σφετερισμός χρημάτων εκ μέρους της ή των μελών της.

Πιστεύουμε πως η αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής είναι μια επίσημη και καθαρή απάντηση και θέτει τέλος στις αβάσιμες και αχαρακτήριστες καταγγελίες της κ. Βέρρου, οι οποίες τεχνιέντως διοχετεύτηκαν σε βάρος του προέδρου, των μελών και της Ομοσπονδίας, για τους λόγους που μόνο εκείνη γνωρίζει και οι «εγκέφαλοι» που την «παρότρυναν»!
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
FEDERATION OF HELLENIC-AMERICAN ORGANIZATIONS OF ILLINOIS «ENOSIS»