Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση που συγκλονίζει την ομογένεια της Αμερικής

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

*Κάθε αναφορά στο όνομα της ανήλικης 16χρονης Μυρτώς και της μητέρας της Μαρίας Κοτρώτσου συνοδεύεται από τον δέοντα σεβασμό. 

Όσοι παρακολούθησαν χτες 14 Ιανουαρίου (2014) το 5λεπτο ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 την συνέντευξη της μητέρας του άτυχου κοριτσιού της 16χρονης Μυρτώς(Παπαδομιχελάκη)  κ. Μαρίας  Κοτρότσιου, και ειδικά ομογενείς στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ (αλλά και από άλλες πολιτείες ή και χώρες που συνέδραμαν οικονομικά για να βοηθηθεί το παιδί) κυριολεκτικά έμειναν άφωνοι! Ειδικά όλοι εκείνοι, που στο κάλεσμα και την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων Νέας Αγγλίας προ μηνών να συνδράμουν οικονομικά  (πάντα εθελοντικά) την μεγάλη οικονομική πολύπλευρη και (πολύ)επίπεδη οικονομική εκστρατεία για την αντιμετώπιση των υπέρογκων ιατρικών εξόδων του παιδιού, ανταποκρίθηκαν! Άμεσα. Χωρίς να το σκεφτούν.

Με μεγαλοψυχία. Με καρδιά. Με πατρική και μητρική στοργή. Με γονεϊκή αγωνία. Με συμπόνια. Άλλος από το περίσσευμα και άλλος από το υστέρημα. Έδωσαν.  Και αυτοί οι τελευταίοι,  φαίνεται πως εκ των πραγμάτων ήταν οι περισσότεροι, έμειναν έκπληκτοι με όσα άκουγαν επί πέντε λεπτά.

Όλοι  πάντως προσέφεραν  από την καρδιά τους! Κυριολεκτικά όμως έμειναν άφωνοι με όσα άκουγαν την κυρία Κοτρότσου να λέει απευθύνοντας άκριτα μομφές και κατηγορίες…. Άναυδοι! Χάθηκαν μέσα στον κυκεώνα των απρόσμενων εξελίξεων. Των αλληλοσυγκρουόμενων καταγγελιών και των αδιάψευστων γεγονότων…  

 Δουλειά μας δεν είναι να απαντήσουμε εκ μέρους της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων Βοστώνης. Ήδη η νομική απάντηση της ομοσπονδίας στην 7σελιδη επιστολή με τις αιτιάσεις και –σε κάποιο βαθμό ανήκουστες και παράλογες απαιτήσεις – της κυρίας Κοτρότσιου, ετοιμάζονται με πολλή προσοχή από τους νομικούς συμβούλους της ομοσπονδίας και φυσικά θα κοινοποιηθούν και στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Βοστώνης.  

Πριν προχωρήσουμε όμως  στην ενδελεχή ανάλυση αλλά και στην παρουσίαση κάποιων πολύ σοβαρών νέων στοιχείων, που  εν τω μεταξύ έχουν προκύψει από το ρεπορτάζ, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι νομικοί κύκλοι στη Βοστώνη παρακολουθώντας την συνέντευξη και τις δηλώσεις της κυρίας Κοτρότσου, στάθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και αναλόγως σχολίαζαν -δεν μεταφέρουμε ούτε τι μας ειπώθηκε, ούτε σκέψεις, ούτε τα όσα μας ελέχθησαν off the record  ως πολύ όμως σοβαροί προβληματισμοί που βάζουν σε πολλές υποψίες και τις αμερικανικές / ομοσπονδιακές αρχές-, τις πολύ συγκεκριμένες αναφορές της  κ. Κοτρότσιου για τα checks που έχει λάβει η ομοσπονδία «σε ποιο όνομα ήταν…; πότε έφτασαν…; αν ήταν στο όνομα της ομοσπονδίας…;»…  Αυτό δε στο οποίο κυρίως στάθηκαν και αρχίσουν να διερευνούν και οι ομοσπονδιακές αρχές –ενώ έχει ενημερωθεί το γραφείο και του γενικού εισαγγελέα της Μασαχουσέτης – ήταν η πρόσκληση και το πρωτοφανές κάλεσμα της κυρίας Κοτρότσιου  προς  όσους έκαναν προσφορές να ζητήσουν τα χρήματα τους πίσω(!!!). 

Αυτή η δημόσια «έκκληση» της κυρίας Κοτρότσου έχει αρχίζει να συσχετίζεται με αυτή την περίεργη όσο και θολή εξέλιξη, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του FBI.  

Ας δούμε τώρα κάποια βασικά σημεία που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και παρουσίασης των γεγονότων.  Αναμφίβολα το γεγονός ότι ο ρεπόρτερ και ο σταθμός είχε αυτή την επιτυχία, δηλαδή της αποκλειστικότητας της συνέντευξης on camera και μάλιστα μέσα στο δωμάτιο του άτυχου κοριτσιού, είναι αναμφίβολα μια επιτυχία. Του σταθμού. Του δημοσιογράφου. Τώρα, γιατί στον συγκεκριμένο συνάδελφο και όχι, ενώ η υπόθεση και το θέμα έχει σκάσει εδώ και 12 ημέρες είναι ένα άλλο ρεπορτάζ… Που πάντως δεν είναι της ώρας. Ωστόσο έχει μεγάλη και πρόδηλη  σχέση, με όσα τεκταίνονται στο παρασκήνιο, και τα οποία ειλικρινά δεν έχουν καμία –μα καμία απολύτως –σχέση με το δράμα του άτυχου παιδιού… καμία απολύτως. Το γράψαμε και θα το ξανά γράψουμε. Η μητέρα έχει γίνει έρμαιο θολών, άδηλων και δυστυχώς ανήθικων και βρόμικων συμφερόντων….    

Ποια συμφέροντα είναι αυτά; (αρκεί μόνο μια ματιά στην διαδρομή κάποιων πολύ συγκεκριμένων  Link που με δόλο και σκοπιμότητα-επαναλαμβάνουμε  πολύ συγκεκριμένα-  ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία παρά την υπεύθυνη έγκυρη και θεσμική ενημέρωση που είχαν  «προσοχή το θέμα καίει δεν είναι όπως παρουσιάζεται μην το υιοθετείτε, ερευνήστε το…μην πέφτετε στην παγίδα… μην διακινείτε τέτοια «ρεπορτάζ» χωρίς δική σας έρευνα…» εν τούτοις άκριτα αναπαρήγαγαν την όλη υπόθεση χωρίς δικό τους ρεπορτάζ και χωρίς δική τους έρευνα    

Πολλά και συνδυαστικά σκοτεινά συμφέροντα, που κινούνται στο σκοτάδι, και όχι στο φως της δημοσιότητας, συμφέροντα που ήδη έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν και τα «βλέπουν» πολλοί που παρακολουθούν την υπόθεση και κυρίως οι Αμερικανικές ομοσπονδιακές αλλά και εισαγγελικές αρχές. Συμφέροντα που συνδυαστικά πάντα –και το έχουμε καταγγείλει δημόσια 10αδες φορές επώνυμα και ενυπόγραφα,  γίνονται πολύ επικίνδυνα.   Ενίοτε και επικίνδυνων πια για  την ίδια την ίδια τη μητέρα της Μυρτώς. Ας μη ξεχνά ότι βρίσκεται σε μια ξένη χώρα…  Ας μην εκτίθεται, δίνει δηλαδή βορά τον εαυτό της και μάλιστα με τόση άνεση,  και χωρίς νομική κάλυψη  σε κινδύνους που ελλοχεύουν με όλη αυτή την εμπλοκή που η ίδια δημιούργησε δυστυχώς ως «ενεργούμενο» και υπό την σκοτεινή και αδιαφανή καθοδήγηση άλλων και μάλιστα εκτεθειμένων στις Αμερικανικές και στις ομοσπονδιακές  αρχές εδώ και χρόνια λόγω του βαρύτατου ποινικού μητρώου που τους στιγματίζει και του ακόμα βαρύτερου ύποπτου και σκοτεινού παρελθόντος τους… 

Δυστυχώς η κ. Κοτρότσου, τώρα πια δεν έχει  το άλλοθι και το ελαφρυντικό «δεν γνώριζα…δεν ήξερα…» τώρα και ξέρει και γνωρίζει πολύ καλά και πρόσωπα και καταστάσεις…  Πάμε τώρα στην  γενική εικόνα που μένει στον τηλεθεατή μετά από μια δεύτερη ίσως και τρίτη θέαση της εμφάνισης της on camera –επαναλαμβάνω στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και έχει σημασία η επισήμανση  διότι για τον σταθμό είναι πράγματι επιτυχία αλλά για εμάς όλους, και δεν είμαστε λίγοι πια,  δείχνει και κάτι ακόμα αυτή η συγκεκριμένη επιλογή. Δείχνει  την διαδρομή του σκοτεινού παρασκηνίου που άθελα της γίνεται έρμαιο ο κ. Κοτρότσιου … 

Τι είδαμε σε αυτό το ρεπορτάζ;  Την κάμερα να μπαίνει δηλαδή να εισβάλει στο άβατο και ιερό χώρο του δωματίου του πόνου ενός κοριτσιού ανήμπορου που αν είχε την δυνατότητα, όπως όλοι κάνουν, θα μπορούσε και να αρνηθεί αυτή την εισβολή μέσα στο δωμάτιο του πόνου. Δεν είχε όμως αυτό το δικαίωμα της επιλογής, να συμφωνήσει ή να μην συμφωνήσει ότι θέλει μια κάμερα να εισβάλει στον ιερό ιδιωτικό του χώρο…

Επαναλαμβάνω για τον σταθμό με τα δεδομένα, δεν παύει να θεωρείται –για κάποιους δεν είναι – επιτυχία.  Για μένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση από την στιγμή που το άτομο, το οποίο φιλοξενείται μέσα σε αυτό το δωμάτιο, είναι ανήμπορο να εκφράσει την άποψη του αν θέλει ή δεν θέλει την κάμερα μέσα στο δωμάτιο του. Δηλαδή για να σας το πω ξεκάθαρα, Αγαπητή κυρία Κοτρότσιου, κάνατε εμπορεύσιμο είδος το παιδί σας.  Αυτό βγαίνει από την εικόνα. Κάνατε αναλώσιμο ένα απροστάτευτο πλάσμα για να εξυπηρετήσετε τι; Γνωρίζετε;  δεν ευθύνεται ο δημοσιογράφος. Εκείνος να πουλήσει το θέμα του ήθελε και το κατάφερε. Για  εκείνον -να το πω ωμά- ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών ακόμα ήταν το ρεπορτάζ μέσα από το δωμάτιο του παιδιού σας. Τίποτε άλλο. Τίποτε περισσότερο. Τίποτε λιγότερο.

Ο σταθμός βεβαίως και πολύ καλά έκανε και το προέβαλε. Κατέγραψε την άποψη σας μετά από πολυήμερη σιωπή.  Θα μπορούσε δηλαδή η κάμερα και γενικά το παιδί σας, η άτυχη Μυρτώ, στο δωμάτιο της οποίας εισέβαλε η κάμερα να μείνει εκτός.  Όπως μέχρι σήμερα, εσείς η ίδια απαγορεύατε και πολύ καλά κάνατε την είσοδο φωτογράφων και φωτορεπόρτερ.  Μπράβο στον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 που σας έπεισε. Κυριολεκτικά μπράβο. Είναι μεγάλη δημοσιογραφική του επιτυχία. Το ζήτημα όμως είναι τι εικόνα δώσατε εσείς η ίδια στην κοινή γνώμη σε κάθε ελληνικό σπίτι που εκπέμπει ο ΑΝΤ1.  Πέρα από την όλη ηθική διάσταση του ζητήματος της απόφασης σας να δεχθείτε να εισβάλει η κάμερα στο δωμάτιο του παιδιού σας, χωρίς να έχετε την λελογισμένη και συνειδητοποιημένη υπεύθυνη απάντηση της ίδιας της Μυρτώς. Και γνωρίζετε πολύ καλά τι λέω… Στην περίπτωση αυτού του παιδιού, που χρειάζεται ειδικό μηχάνημα για να αποκωδικοποιεί τις θελήσεις του -σε πολύ πρώιμο στάδιο- για την επικοινωνία με το περιβάλλον του είναι μείζον το ηθικό αλλά ενδεχομένως και ποινικό, αφού η Μυρτώ εξακολουθεί και με την ελληνική αλλά και την Αμερικάνικη νομοθεσία να είναι ανήλικη!  Δηλαδή με απλά λόγια και ξεκάθαρες κουβέντες στην Αμερική αυτό που συνέβη απαγορεύεται! Τελεία και παύλα! Το ίδιο και στην Ελλάδα. Ο ιδιωτικός χώρος και μάλιστα ανήλικου παιδιού προστατεύεται από διεθνείς κανονισμούς και νομοθεσίες.  Γιατί το κάνατε; Τι θέλατε να πετύχετε;  Βγήκε ξεκάθαρα.  Ήταν προφανές. Ολοφάνερο. Η κοινωνία θα σας κρίνει έτσι και αλλιώς. Σας έκρινε ήδη. Και δεν θα αργήσετε να το αντιληφθείτε.  Πάμε τώρα στο ρεπορτάζ που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και το ρεπορτάζ του συναδέλφου στον ΑΝΤ1. Να συσχετίσουμε γεγονότα και όσα ειπώθηκαν και από εσάς και από τον συντάκτη –ρεπόρτερ και ανταποκριτή του σταθμού στις ΗΠΑ.     

Το πρώτο. Ήδη, όπως γράψαμε το πρωί της 9ης Ιανουαρίου –πριν εκπνεύσει δηλαδή η διορία που είχε εγγράφως με επιστολή της παραδώσει η κ. Κοτρότσιου προς το Δ.Σ της ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της κοινής μαραθώνιας –πέραν των πέντε ωρών ολοκληρώθηκε δηλαδή λίγο μετά της 23:30 τ.ω.  ξημερώματα δηλαδή ώρα Ελλάδος-  συνεδρίασης  διοικητικού συμβουλίου και γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας, στις 8 Ιανουαρίου 2014- το Δ.Σ της ομοσπονδίας κατευθύνθηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Μασαχουσέτης και είχε μακρά συζήτηση και ενημέρωση για την όντως, μετά και την παρέμβαση του FBI, της υπόθεσης αλλά και των αιτιάσεων και απαιτήσεων της κ. Κοτρότσιου, πολύ σοβαρής υπόθεσης σας. Εξετάστηκαν όλες οι απαιτήσεις αλλά και οι αιτιάσεις σας έγιναν γνωστές στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα.  Η απάντηση θα σας δοθεί επισήμως και λίαν συντόμως δεν είναι δική μας δουλειά να υποκαθιστούμε το έργο πάσης αρχής και εξουσίας, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ελλάδα, είτε από αλλού μάς διαβάζουν και μας παρακολουθούν.  

Ωστόσο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το γραφείο του Γενικού εισαγγελέα της Μασαχουσέτης παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη της υπόθεσης step by step  και μάλιστα – το νέο στοιχείο που σήμερα δημοσιοποιείται για πρώτη φορά  είναι ότι αυτή η διακριτική παρακολούθηση της περίεργης, όσο και θολής υπόθεσης γίνεται – σε απόλυτη συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές (FBI) αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ν. Αγγλίας.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που κάτι σηματοδοτεί. Κάτι λέει και για κάποια γεγονότα –που έρχονται – προετοιμάζει και προλειαίνει το έδαφος. Φευ και μακριά από εσάς να μην είναι αρνητικά και δυσάρεστα. Για κανέναν. Πάνω και πέρα από όλα, θα πρέπει –αν πρυτανεύσει η λογική – να υπερέχει η Μυρτώ. Και μόνον αυτή εξ ου και η πολύ σωστή εμμονή, σταθερή  και επιμονή  αρχική στην απόφαση της ομοσπονδίας τα χρήματα  να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.  Και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις  που περιγράφονται αναλυτικά  στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ της ομοσπονδίας,  όταν ελήφθη η απόφαση να στηριχτεί οικονομικά με κάθε νόμιμο και δυνατό μέσο μετά την πρωτοβουλία η κόρη σας Μυρτώ.

Πρωτοβουλία που με όσα είπατε υποβιβάσατε πολύ και είναι κρίμα για αυτά όλα τα παιδιά  που είχαν, σχεδόν στην πλειοψηφία τους  συνομήλικα με την κόρη σας  Μυρτώ. Κορίτσια  και αγόρια –τα οποία με όσα είπατε στην συνέντευξη σας δεν προσβάλλατε απλά, αλλά υποτιμήσατε σε τέτοιο  βαθμό που μόνο αν ήταν η Μυρτώ ήταν στην δική τους θέση, στην θέση δηλαδή όλων αυτών  των παιδιών που γεμάτα ενθουσιασμό εργάστηκαν για τον καλό αγώνα στηρίζοντας ουσιαστικά  και  έμπρακτα το παιδί σας,   θα μπορούσατε να καταλάβετε τι συναισθήματα τους γεννήσατε με όσα  υπαινικτικά, προσβλητικά  και υποτιμητικά είπατε εις βάρος τους. Εμμέσως πλην σαφώς!  Κρίμα. Πολύ κρίμα και είστε και εσείς μητέρα και μάλιστα πονεμένου παιδιού.       

Τώρα, από τα όσα ανέφεραν οι άνθρωποι που μίλησαν με τον αρμόδιο στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα –είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – ότι μάλλον οι νομικές και εισαγγελικές απόψεις δεν συνηγορούν με τις θέσεις αιτιάσεις και απαιτήσεις της κ. Κοτρότσιου…

Αυτό που δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής όσων παρακολουθούν με το ίδιο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση είναι ότι, και αυτό είναι απολύτως  βέβαιον,  ότι στον Γενικό Εισαγγελέα προσέφυγε, με προφορική και κατ ιδίαν συνάντηση στην Πέμπτη 9 Ιανουαρίου –και η επικοινωνία συνεχίζεται υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας –  με τον αρμόδιο εντεταλμένο υπάλληλο που συνάντησε τους αξιωματούχους του οργανισμού,  πρώτα το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ν. Αγγλίας! Αυτή ήταν και η ουσιαστική απόφαση της πράγματι θυελλώδους  συνεδρίασης το βράδυ  της Τετάρτης της  8ης Ιανουαρίου (14) στο Μαλιοπούλειο  πολιτιστικό κέντρο.

Το αν εν συνεχεία «προσέφυγε» επίσημα (εγγράφως δηλαδή με όλη την προβλεπόμενη διαδικασία)  η μητέρα της άτυχης πράγματι Μυρτώς αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν διασταυρώνεται με κάποιο official έγγραφο.  Υπάρχει μόνον η προφορική δήλωση της στον ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 14.01.14.

Το δεύτερο και ουσιώδες. Είναι η δημοσιοποίηση της είδησης της παρέμβασης του FBI για την οποία μάλιστα οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι της ομοσπονδίας Βοστώνης αμέσως μετά την προβολή του (χθεσινού 14 01 14) σχετικού ρεπορτάζ, ήδη έχουν ενημερώσει τα στελέχη του ΑΝΤ1, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε παρακολουθεί στενότατα τις εξελίξεις της υπόθεσης  για πάρα πολλούς λόγους… Το δημοσιογραφικό επιτελείο του σταθμού και από την Ελλάδα,  πέρα  δηλαδή από τις ανταποκρίσεις και εισηγήσεις του ανταποκριτή τους εκεί, έχει κάθε λόγο, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το ίδιο μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Υπόθεση που μετά τις απίστευτες εξελίξεις που έχουν  προηγηθεί  και μάλιστα, με απίστευτες κοινωνικές διαστάσεις ζήτημα, έχει πολλούς λόγους να παρακολουθεί  την υπόθεση αυτή  σε όλες της, τις διαστάσεις και σε κάθε της  πτυχή.

Αυτή τουλάχιστον την διαβεβαίωση μας έδωσαν υπεύθυνα καθώς, όπως εκείνοι, έτσι και εμείς παρακολουθούμε  και καταγράφουμε τις εξελίξεις –εννοείται με γεγονότα υπαρκτά, στοιχεία αποδείξεις και ντοκουμέντα official – με το ίδιο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση οι διαστάσεις της οποίας προσλαμβάνουν σοβαρότατες κοινωνικές διαστάσεις. Θα δούμε πιο κάτω, αλλά έχουμε ήδη  επισημάνει εγκαίρως σε ανοιχτή επιστολή προς την μητέρα της Μυρτώς όλους τους  κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της.  Στάση και θέσεις που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν θολές και ανεξιχνίαστες ως φήμες και ως ψίθυροι και εν συνεχεία άρχισαν να γίνονται πιο ορατές, με τις γραπτές  «απαιτήσεις»  που ξεκαθάρισαν με την 7σελιδη επιστολή της που αναγνώστηκε στην συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου. Το τοπίο πια ξεκαθάρισε εντελώς  και οριστικά φάνηκαν προθέσεις και διαθέσεις αλλά –αυτό που ίσως δεν κατενόησε η κ. Κοτρότσου- είναι ότι προδόθηκαν με όσα είπε on camera που είναι και ο αδιάψευστος και αδυσώπητος πλέον μάρτυρας  των όσων στα αλήθεια κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση… και δεν είναι λίγοι καθώς είναι πολλά τα συμφέροντα που όλοι –ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους – εμπλεκόμενοι. Ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο…      

Φυσικά σε ότι αφορά το ρεπορτάζ (voice over-  speakage–stand up) αλλά και συνεπικουρικά οι δηλώσεις –statement- της μητέρας on camera  περιείχαν κάποιες αναφορές που ελέγχονται ως ανακρίβειες αλλά και επίσης σοβαρότατες παραλείψεις, που ήδη οι καλοί συνάδελφοι –και όπως απέδειξαν σοβαρότατοι  και πάνω από όλα υπεύθυνοι επαγγελματίες – του ΑΝΤ1 πράγματι τις ερευνούν. Όλες! Μια προς μία! Κάνει δηλαδή έρευνα σε βάθος. Και πολύ καλά κάνει. Αυτό σημαίνει επαγγελματισμός. Έτσι πρέπει.  

Αυτό τουλάχιστον είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσαμε μετά από επικοινωνία που είχαν-και έχουν διαρκώς – εκπρόσωποι της ομοσπονδίας με ρεπόρτερ και στελέχη του τμήματος ειδήσεων του στην Ελλάδα.  Πράγματι και το υπογράφω υπεύθυνα τονίζοντας το με έμφαση, φέροντας και την ευθύνη της υπογραφής μου, και πέρα και πάνω από όλα,   γνωρίζοντας επί 20ετια και πλέον 10αδες συναδέλφους  του   έγκυρου και με 10αδες δημοσιογραφικές επιτυχίες  στην υπέρ 20ετή πορεία  του  ΑΝΤ1 και των καλών και φίλων συναδέλφων δημοσιογράφων.

Ωστόσο ο σταθμός παύει να φέρει την άμεση  νομική ευθύνη –και ξέρω πολύ καλά τι λέω και τι υπογράφω- από την στιγμή που το ρεπορτάζ το υπογράφει επώνυμα ο συντάκτης του.

Οι όποιες όμως, τυχόν, ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον εκείνον αν υπήρξε, όπως τόνιζαν χτες αξιωματούχοι της ομοσπονδίας, προσπάθεια παραπληροφόρησης ή ακόμα χειρότερα διασποράς ψευδών ειδήσεων…

Δηλαδή ενώ η είδηση που έτρεχε από τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου(14) είναι η σοβαρότατη εξέλιξη με την ανάμειξη στην υπόθεση  των ομοσπονδιακών αρχών αυτή ούτε καν  μεταδόθηκε.      

Ας δούμε τώρα κάποια σημεία από τις αιτιάσεις και κυρίως από τις απαιτήσεις της κ. Κοτρότσου.

Το τελικό ποσό που αποταμιεύτηκε στον  ειδικό λογαριασμό “mirtos fund” αυτή την στιγμή φτάνει στις 131.000.000$.  Όσοι άναυδοι άκουγαν την κ. Κοτρότσιου να καλεί τους ομογενείς και όσους έδωσαν χρήματα να τα πάρουν πίσω αφήνοντας σκαιότατους υπαινιγμούς για την ομοσπονδία ελληνικών συλλόγων της Νέας Αγγλίας δεν ήξεραν τι να πουν. Άλλοι τα έχασαν. Άλλοι που γνώριζαν και γνωρίζουν εξελίξεις που διαδραματίζονται στο παρασκήνιο ακούγοντας προσεχτικά σημείο προς σημείο όλες τις αναφορές της  κατάλαβαν πολλά. Πάρα πολλά… Τόσα πολλά που όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ήδη απομαγνητοφωνήθηκε ολόκληρο το ρεπορτάζ –και όσα είπε η κ. Κοτρότσιου και όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος– και  θα παραδοθεί στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές(συμπεριλαμβανομένου και του FBI) που παρακολουθούν επισταμένως  την υπόθεση  για να ερευνηθούν όλες οι «καταγγελίες» και κάθε αναφορά που έγινε. Τι αληθεύει και τι όχι… τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τι είναι υπερβολή ή ακόμα χειρότερα διασπορά ψευδών ειδήσεων…  

Άλλοι, μετά την προβολή του σχετικού ρεπορτάζ,  κατέκλυσαν το τηλεφωνικό κέντρο του ΑΝΤ1 με 10αδες τηλέφωνα διαμαρτυρίας. Άλλοι απευθύνθηκαν στην Ομοσπονδία η οποία πάλι χτες 14.01.2014 είχε και νέα έκτακτη συνεδρίαση έχοντας στην ατζέντα τους και το ζήτημα που έχει προκύψει ως μη όφειλε ειδικά και μετά τις ξεκάθαρες απαιτήσεις της Μητέρας του κοριτσιού κ. Μαρίας Κοτρότσιου.  Τα όσα είπε είναι η άποψη της.  Από πού αντλεί τα στοιχεία και τα όσα –εάν λέμε εάν – αληθεύουν υπάρχει σοβαρό θέμα. Αν…

Από το ρεπορτάζ μας όμως ωστόσο, όπως από την πρώτη στιγμή (στις 03 Ιανουαρίου 14) επισημάναμε, πέρα από τις official δηλώσεις που λάβαμε, με τις απόψεις της ομοσπονδίας αλλά και την καθ' ολοκληρία δημοσιογραφική έρευνα που είναι σε πλήρη εξέλιξη, όχι απλά δεν στέκουν οι  βαριές  -βαρύτατες-  κατηγορίες  και οι  μομφές που απευθύνει εναντίον του οργανισμού η κ. Κοτρότσιου, αλλά πλέον θεωρούνται ψεύδη! Ανυπόστατες αιτιάσεις που απέχουν πέρα από τα γεγονότα και την πραγματικότητα.  Συκοφαντίες. λάσπη που συμπλέει απόλυτα με τον εγκέφαλο και εμπνευστή της όλης λασπολογίας  και κατασυκοφάντησης της Ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων Ν. Αγγλίας. Συκοφαντίες που επισύρουν και τις ανάλογες ποινικές και αστικές κυρώσεις και στην Βοστώνη αλλά και στην Ελλάδα αφού προβλήθηκαν σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό…

Δηλαδή βαριές  κατηγορίες  εναντίον όλων αυτών των απλών ανθρώπων που με αγαθές προθέσεις 100αδες άνθρωποι, έτρεξαν να βοηθήσουν, ο κάθε ένας  αυτό που είχε,  το πονεμένο και βαριά πληγωμένο  παιδί της Μαρίας Κοτρότσιου.    

Εμείς θα συνεχίζουμε να επιμένουμε. Η μητέρα κ. Μαρία Κοτρότσου έχει πέσει θύμα στοχευμένης και προσχεδιασμένης  παραπληροφόρησης. Για αυτό και παρά τον ορυμαγδό πληροφοριών –που όμως όλες μια προς μια –ελέγχονται και διασταυρώνονται  κατά  πόσον ανταποκρίνονται σε πραγματικά και αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα παραμονής της στην πόλη της Βοστώνης στο νοσοκομείο,  δεν θα σταθούμε σε αυτές.

Είτε αληθεύουν είτε είναι υπερβολές. Είτε πολύ περισσότερο είναι παραπληροφόρηση -που όπως έχει πει –και αυτό είναι θλιβερό να διαδίδει και να δηλώνει επισήμως στην κάμερα ότι – την κατηγορούν μέλη της Ομοσπονδίας, άνθρωποι δηλαδή που δούλεψαν εθελοντικά επί ημέρες για το παιδί της.  Άφησαν τις δουλειές τους.  Τα γραφεία τους. Τα παιδιά τα διαβάσματα και την μελέτη τους για τρέξουν να βοηθήσουν και εμμέσως,  αλλά δυστυχώς με χυδαίο και απαξιωτικό τρόπο,  να τα υποτιμά λέγοντας ότι το έκαναν για να πάρουν μια διαβεβαίωση για τις σχολές και τα πανεπιστήμια τους.

Αν και αυτή την «λεπτομέρεια», ότι δηλαδή το έκαναν για να πάρουν απλά μια διαβεβαίωση και τίποτα άλλο ( φτάνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να υπαινιχθεί ξεκάθαρα ότι ήταν και υποχρέωση άρα «μη μας το πουλάτε»)  είναι αδύνατον να την γνωρίζει ένα άτομο με την ψυχολογία μιας μητέρας που το παιδί της πονά.  Είναι μάλλον  από αδιανόητο  έως απίθανο μια μάνα  που είναι η ψυχή της είναι βαριά  πονεμένη -δηλαδή το μυαλό και η καρδιά και κυρίως το μυαλό και νους – είναι ψυχολογικά βεβαρυμμένο για να κάτσει να κάνει τέτοιου είδους έρευνα για το κίνητρο των  10αδων μαθητών και φοιτητών, που κυριολεκτικά  με αυταπάρνηση προσέφεραν εκτός από το υστέρημα, ή το περίσσευμα, το χρόνο τους. Έβαλαν γιατί το ήθελαν και δεν τους το ζήτησε κανένας απολύτως πέρα από το καρδιοχτύπι του για το άτυχο κορίτσι,  την προσωπική τους δουλειά! Δουλειά εθελοντική  για να φτιάξουν δώρα και άλλα που πουλήθηκαν σε «δημοπρασίες» στο πλαίσιο της πετυχημένης εκδήλωσης της 7ης Δεκεμβρίου 2013 προκειμένου και μέσω αυτού του τρόπου να μαζευτούν ακόμα περισσότερα πέρα από εκείνα που θα μάζευαν μέσω διαδικτύου με την γνωστή σελίδα που άνοιξαν «οι φίλοι της Μυρτώς». Μια τέτοια προσέγγιση είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Και δεν ταιριάζει σε μια μάνα που πονά. Δεν ταιριάζει σε μια μητέρα που αγωνίζεται για το παιδί της. δεν μπορεί να υποτιμάς και εν τέλει να βρίζεις και να χυδαιολογείς εναντίον 10αδων ανθρώπων που έτρεξαν να σε βοηθήσουν. Να σε συνδράμουν. Να σε στηρίξουν. Να σου σφίξουν το χέρι. Να είναι δίπλα σου. Δεν μπορεί με τόσο κυνισμό να τους αποκαλείς κλέφτες και απατεώνες! Δεν γίνεται. Δεν στέκει. Δεν αντέχει σε καμία ηθική.   Σε καμία λογική κριτική. 

Εν ολίγοις,  τι λέει η μητέρα, κ. Μαρία Κοτρότσου,   αμέσως   μόλις συνειδητοποίησε ότι υπάρχει χρήμα(131.000.000$) που συγκέντρωσε η ομοσπονδία με όλους τους δυνατούς και νόμιμους τρόπους. 

1.       «Θέλω τα λεφτά εγώ! Θέλω την διαχείριση του λογαριασμού γιατί θα φύγω θα πάω Ελλάδα»  Έτσι είπε πρώτα αρχικά στην  συνεδρίαση της 11ης  Δεκεμβρίου 2013 όταν μαζεύτηκαν όλοι μαζί από κοινού Μητέρα και Δ.Σ. ομοσπονδίας για να κάνουν αυτό που λέμε «ταμείο». Να δουν ποια είναι τα τελικά  έσοδα από την οικονομική εκστρατεία ξεχωριστά από κάθε δραστηριότητα. Δηλαδή τι συγκεντρώθηκε από το διαδίκτυο. Ποιο ακριβές ποσό. Τι συγκεντρώθηκε από την εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου 2013 την οποία οργάνωσαν όλα τα νέα παιδιά μαζί με την Ομοσπονδία πάλι για τον ίδιο σκοπό. Την κάλυψη των ιατρικών αναγκών αποκλειστικά και μόνον της Μυρτώς. Να δούνε ποια είναι τα ποσά από τα check που εστάλησαν στην ομοσπονδία ως προσφορά και δωρεά πάλι για τον ίδιο αποκλειστικά σκοπό.

2.       Η ομοσπονδία φυσικά ομόφωνα ενώπιον του συνηγόρου της, της εξήγησε ότι αυτό είναι αδύνατον. Είναι παράνομο. Ούτε οι ίδιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό αυτό. Φέρε όλα τα invoice(αποδείξεις) να πληρώνει η ομοσπονδία όπως δεσμεύτηκε με τις αποφάσεις των οργάνων της. Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση.  Αυτό της το εξήγησαν οι αρμόδιοι και προφορικά  όταν αντελήφθησαν τι ακριβώς ζητά και γραπτώς με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ιωαννίδης.

3.       Ζητούσε η κ. Κοτρότσου έκτακτη γενική σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου με σκοπό την άμεση  επακριβή ενημέρωση της  για τα  συνολικά έσοδα από αυτή την προσπάθεια. Η συνεδρίαση αυτή έγινε στις 8 Ιανουαρίου  και δεν εμφανίστηκε. Έστειλε όμως 7σελιδη επιστολή  με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά τα εξής:  α) να μην πληρωθεί τίποτα απολύτως από τον λογαριασμό με τα 131.000.000$ β) τα έξοδα της εγχείρισης που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2013 να τα αναλάβει αποκλειστικά και μόνο η κ. Μπέση Πάππας που υπέγραψε ως εγγυητής, δηλαδή στην περίπτωση που δεν κατάφερνε  η ομοσπονδία να συγκεντρώσει όλο το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη των εξόδων εκείνων που δεν καλύπτει το ελληνικό δημόσιο (δηλαδή το ταμείο του ΟΤΕ) στο οποίο ανήκει η ίδια, τότε και μόνο τότε βαρύνεται και αναλαμβάνει να καλύψει το ποσό αυτός που έχει εγγυηθεί. Πάγια διεθνής πρακτική.  Αυτό όμως στην παρούσα φάση δεν ισχύει διότι τα χρήματα υπάρχουν από την οικονομική εκστρατεία που έκανε η Ομοσπονδία  και άρα θα πληρωθούν από εκεί. Φέρτε μας όλα τα invoice (αποδείξεις) εξακολουθεί να επιμένει δηλαδή η ομοσπονδία να τα πληρώσουμε. Για αυτό ανοίχτηκε αυτός ο λογαριασμός. Για κανένα άλλο σκοπό. Για κανένα άλλο λόγο.

4.       ΒΑΣΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Κ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ που κάποιοι (άλλοι σκόπιμα και άλλοι από πραγματική άγνοια της αμερικανικής και ομοσπονδιακής  νομοθεσίας)  κάνουν πως δεν την γνωρίζουν και την παραθεωρούν, αλλά εδώ είναι το κλειδί της υπόθεσης:  Στις ΗΠΑ όλοι οι non profit organizations που  έχουν λάβει άδεια με βάση τον νόμο 501 C3 είναι απολύτως δεσμευμένοι σε όλες του τις διατάξεις. Αυτός ο νόμος λοιπόν πολύ απλά είναι πολύ συγκεκριμένος και πολύ ξεκάθαρος για τέτοιου είδους δραστηριότητες και οικονομικές πρωτοβουλίες. Τα χρήματα δηλαδή από οποιοδήποτε fund πάνε μόνο για το σκοπό που έχει ανακοινωθεί και αποφασισθεί από τα θεσμικά όργανα του οργανισμού. Δηλαδή γενική συνέλευση και διοικητικό συμβούλιο. Αυτά όλα έγιναν και βάση αυτών των αποφάσεων που ελήφθησαν-αποφάσεις που γνωρίζει πολύ καλά η μητέρα ότι είναι δεσμευτικές –  αλλά το βασικό είναι ότι ο κόσμος, όταν μαζί με την καρδιά του άνοιξε και το πορτοφόλι του το έκανε λόγω  της εμπιστοσύνης προς τον ιστορικό θεσμό της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων Νέας Αγγλίας οι ομογενείς –που τώρα ωμά και χυδαία υβρίζονται ως κοινοί απατεώνες και κλέφτες (δηλαδή και προσέφεραν και κατηγορούνται   ως κλέφτες !!!).  ακριβώς όπως έχουμε ξανά γράψει.   

5.       Η κυρία Κοτρότσου τι λέει; «όχι τα χρήματα τα θέλω στο ακέραιο τους εγώ….την εγχείριση και όλα τα υπόλοιπα έξοδα να τα πληρώσει η κ. Μπέση Πάππας που υπέγραψε ως εγγυήτρια» εκ μέρους του  ιδρύματος  καρδιοπαθών παιδιών.  Δηλαδή και πήγε να βοηθήσει ως εγγυήτρια με το κύρος και την νομική υπόσταση του ιδρύματος αυτού που πάλι καλό κάνει σε κάποια άλλα παιδιά και σήμερα καλείται να πληρώσει την εγγύηση παρόλο που τα χρήματα υπάρχουν και η Ομοσπονδία Ν. Αγγλίας θέλει να τα διαθέσει για αυτό ακριβώς που ανοίχτηκε αυτός ο λογαριασμός και αυτό το ποσό η κ. Κοτρότσου δεν ενδιαφέρεται αν το στερήσει από άλλα παιδάκια που καλύπτονται οι ανάγκες τους από τις δραστηριότητες του ιδρύματος αυτού του οποίου προϊσταται η κ. Μπέση Πάππας. 

6.       ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ για να γίνει κατανοητό όλο το πλέγμα  συμφερόντων και ύποπτων ενεργειών -αλλά και των όχι πια και τόσο θολών απαιτήσεων της κ. Κοτρότσιου- η μητέρα της Μυρτώς μέσω διαρροών από τον «συνεργάτη» της Γιώργο Λυκομήτρο ισχυριζόταν ότι ήδη η εγχείριση έχει ήδη πληρωθεί. Εν συνεχεία όταν η κυρία Πάππας βγήκε και ενημέρωσε με επίσημες δηλώσεις της στον Εθνικό Κήρυκα ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η εγχείριση ποτέ δεν πληρώθηκε. Θα πληρωθεί από την ομοσπονδία ελληνικών συλλόγων. Εμείς υπογράψει  μόνο ως εγγυητές»  άδειασε και διέψευσε  δηλαδή και την μητέρα και τον Γιώργο Λυκομήτρο τότε αμέσως άρχισε η επίθεση λάσπης και ύβρεων από το άτομο αυτό. Το οποίο βαρύνεται με σειρά  ποινικών αδικημάτων. Με βαρύτατο ποινικό μητρώο και ακόμα βαρύτερο σκοτεινό παρελθόν. Άτομο που και μόνο  η ταύτιση μαζί του ζημιώνει την ίδια την κυρία Κοτρότσου και μακροπρόθεσμα την ίδια την υπόθεση της. Μη τα επαναλάβουμε τα έχουμε αναλύσει όλα αυτά στην ανοιχτή επιστολή που της στείλαμε στις 7 Ιανουαρίου 2014.

7.       Κοντολογίς: δηλαδή αυτό που  «λέει»  μέσω των απαιτήσεων της η κ. Κοτρότσου προς την ομοσπονδία (όλα τα άλλα περί αναλυτικής ενημέρωσης των δωρεών έχουν γίνει και μπορεί να ξανά γίνουν ) είναι: παρανομήστε εσείς, αρκεί να πάρω εγώ όλα τα λεφτά! Μπείτε φυλακή εσείς αρκεί να πάρω εγώ τον έλεγχο και την διαχείριση των χρημάτων αυτών που αποκτήθηκαν στο όνομα του παιδιού μου»

8.       Κανένας εισαγγελέας –εκτός αν το ζητήσει με νέα διαδικασία ο  ίδιος ο οργανισμός δηλαδή  με απόφαση και εντολή της Γενικής Συνέλευσης προς το Διοικητικό συμβούλιο  – μπορούν τα χρήματα να περιέλθουν στην  αποκλειστική διαχείριση και ευθύνη της μητέρας της Μυρτώς.

9.       Εδώ που φτάσανε όμως τα πράγματα μετά τους τόνους λάσπης, τον διασυρμό, τις χυδαίες επιθέσεις και ύβρεις, που εν τω μεταξύ άκριτα αναπαράχθηκαν στον βωμό άλλων σκοτεινών συμφερόντων,  που υπέστη με την συνδρομή και την ευθύνη της ίδιας της κυρίας Κοτρότσου, μια λύση υπάρχει!  Ο έλεγχος των χρημάτων να μεταφερθεί απευθείας στο ταμείο που ανήκει η μικρή Μυρτώ! Απλά και καθαρά πράγματα!  Να φύγει το βάρος  και η ευθύνη από  ένα θεσμό που αρκετά επλήγη και αρκετά πλήρωσε την καλή του θέληση.

10.   Αυτή η υπόθεση έχει απίστευτες κοινωνικές διαστάσεις που μακροπρόθεσμα κάνουν κακό. Πολύ μεγάλο κακό! Η συνέχεια αυτής της απίστευτης πρωτοφανούς για τα χρονικά  κόντρας-μεταξύ της κ. Κοτρότσιου και της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων Νέας Αγγλίας –  λειτουργεί αποτρεπτικά για  τους ομογενείς! Αυτή την πολύ σοβαρή –ΣΟΑΒΑΡΟΤΑΤΗ – πτυχή ας την μελετήσουν  εκείνοι όσοι –και εδικά όσοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται και ποια είναι η ουσία και ο καβγάς (εννοώ το χρήμα )   αλλά και όλοι εκείνοι που λόγο σκοπιμοτήτων και με άσχετα με την υπόθεση συμφέροντα συνεχίζουν να προβάλουν αυτή όλη την εικοτολογία και αναπαράγουν όλο αυτό το συνονθύλευμα απαιτήσεων χωρίς να κάνουν έρευνα. Εξονυχιστική και σε βάθος αν και μερικά πράγματα ποια είναι κάτι περισσότερο από προφανή…

11.    Ο ορατός πια κίνδυνος που παραμονεύει και απειλεί το μέλλον και όσα παιδιά ή άλλοι συνάνθρωποι μας θα έχουν ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης στο εξής πλέον οι ομογενείς, όταν θα καλούνται να βοηθήσουν αυτομάτως το μυαλό και οι εικόνες θα παραπέμπουν σε όλη αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση… και τι πιο απλό είτε να κάνουν πως δεν άκουσαν, δεν είδαν ή όταν περιφέρεται ο δίσκος και τα ψηφίσματα και καλέσματα για βοήθεια και αλληλεγγύη σε συνανθρώπους από την πατρίδα να γυρίζουν την πλάτη….  κρίμα. Γιατί η πατρίδα, και δυστυχώς πολλά από τα παιδιά της και στο άμεσο και στο απώτερο  μέλλον θα χρειαστούν βοήθεια και τότε δεν ξέρω αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι ΕΚΕΙ όπως ήταν όχι μόνο για την Μυρτώ Παπαδομιχελάκη αλλά και 100αδες άλλα παιδιά ή άλλες περιπτώσεις που έχρηζαν ή χρήζουν βοηθείας. Κρίμα…