Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Γιάννης Ράμμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, σε ηλικία 63 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, την σύζυγό του Ελένη, τα κορίτσια του, την Βασιλική και την Πόπη, την Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας και τη σύνολη Ομογένεια, η οποία τον γνώριζε και τον αγαπούσε πολύ από την πολυετή και πολύτιμη υπηρεσία και προσφορά του στα κοινά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, ο αείμνηστος Γιάννης Ράμμος αναχώρησε γύρω στις 10 η ώρα το βράδυ της Κυριακής από την οικογενειακή τους επιχείρηση, το εστιατόριο «Patriot’s» στο Ροντ Αϊλαντ, για να επιστρέψει στην οικία του στο Dorchester της Βοστώνης. Καθ’ οδόν αισθάνθηκε αδιαθεσία, βγήκε στην άκρη του δρόμου και επιχείρησε να τηλεφωνήσει στην Υπηρεσία Εκτακτων Περιστατικών 911 αλλά δεν πρόλαβε και εξέπνευσε επί τόπου όπου και τον βρήκε η Αστυνομία, η οποία ειδοποίησε την οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται μάλλον σε ανακοπή καρδιάς.
Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου του 1951. Η μητέρα του καταγόταν από τη Μυτιλήνη κι ο πατέρας του από την Αθήνα. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Ο πόλεμος είχε αφήσει έντονα τα σημάδια του στον ελληνικό λαό. Ο θάνατος του πατέρα του έκανε την κατάσταση τρομακτική. Είχε δηλώσει στον «Εθνικό Κήρυκα» τον Ιούλιο του 2012 πως «η μητέρα μου δεν μπορούσε να με μεγαλώσει και πήγε και με άφησε στο Βρεφοκομείο Αθηνών στην πλατεία Κουμουνδούρου στις 12 Ιουλίου του 1951».
Την 1η Αυγούστου του 1951 βαφτίστηκε από την Ελένη Αδάμου στο ναό των Αγίων Αναργύρων στην πλατεία Κουμουνδούρου και του δόθηκε το όνομα Κωνσταντίνος. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1953 υιοθετήθηκε από το ζεύγος Χρήστου και Βασιλικής Ράμμου, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Καστανιάνη Δελβινακίου Ιωαννίνων. Είχε πει ακόμα, πως «αυτό το ζευγάρι γνώρισα ως γονείς μου τους οποίους αγάπησα και σεβάστηκα πάρα πολύ γι’ αυτό που έκαναν που με υιοθέτησαν, με ανάθρεψαν και με έβαλαν στο σωστό δρόμο της κοινωνίας» και συμπλήρωσε πως «την ημέρα της υιοθετήσεώς μου μου δόθηκε γραπτώς το όνομα Ιωάννης με το οποίο με γνωρίζουν πολλοί μέχρι σήμερα».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε με τους θετούς του γονείς στις 3 Οκτωβρίου του 1955. Αποφοίτησε από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και Λύκειο στη Βοστώνη και στη συνέχεια σπούδασε στο Boston State College Μαθηματικά. Πήρε επίσης πιστοποιητικό διδασκαλίας, ενώ έκανε υποειδικεύσεις στην Ιστορία και την Ψυχολογία. Εργάστηκε στον τομέα των Λογιστικών, αλλά δίδαξε και για κάποια χρόνια σε Λύκειο.
Σήμερα ασχολείται μαζί με την οικογένεια και τα παιδιά του στο εστιατόριό τους, «Πάτριοτ», στο Ροντ Αϊλαντ, το οποίο παραμένει ανοικτό επί εικοσιτετραώρου βάσεως.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο Βασίλης Καυκάς, Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και στενός φίλος και συνεργάτης του αείμνηστου Γιάννη Ράμμου, εμφανώς συντετριμμένος, είπε: «ο αιφνίδιος θάνατος του Γιάννη μας ξάφνιασε όλους και μας βύθισε στον πόνο και το πένθος. Τελευταία φορά που τον είδα ήταν το βράδυ του Σαββάτου και μιλήσαμε χτες Κυριακή το πρωί ευρισκόμενος καθ’ οδόν προς την εκκλησία».
Στην ερώτηση ποιες ήταν οι τελευταίες τους συζητήσεις, είπε: «το Σάββατο το βράδυ που καθόμαστε μαζί στην εκδήλωση των Μακεδόνων συζητήσαμε για τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ομοσπονδία και ότι δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό το θέμα έτσι, διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και λίγοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα και μπορώ να σας πω ότι είχε κι ένα άγχος με αυτό το θέμα. Επίσης, μιλήσαμε για την γενική συνέλευση που είχε οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα». Ο κ. Καυκάς είπε ακόμα, πως «ο Γιάννης μιλούσε για τα όνειρα που έκανε για την κόρη του την Καλλιόπη που επρόκειτο να παντρευτεί φέτος τον Αύγουστο και μάλιστα ο γάμος είχε προγραμματιστεί να γινόταν στην Ελλάδα».
Ανέφερε επίσης ότι σήμερα Τρίτη «θα συγκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου της Ομοσπονδίας». Δεν είχαν οριστεί ακόμα οι λεπτομέρειες για το κοινό προσκύνημα και την κηδεία τα οποία θα γίνουν στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης.
Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «λυπήθηκα με την είδηση ότι απεβίωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Γιάννης Ράμμος, ο οποίος ήταν καλός άνθρωπος, συνεργάσιμος. Ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο που ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας είχαμε καλή συνεργασία. Ηταν άνθρωπος ο οποίος ήθελε το καλό της Ομογένειας και ως πρόεδρος νομίζω ότι έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά, κι αυτό το έδειξε στο δείπνο και στην παρέλαση πρόσφατα στη Βοστώνη».
Από την πλευρά της, η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά είπε: «εκφράζω τη θλίψη μου για τον αιφνίδιο θάνατο του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Ιωάννη Ράμμου.
Ο Ιωάννης Ράμμος αφιέρωσε τη ζωή του στην οικογένειά του και την Ομογένεια. Υπηρέτησε με πάθος την Ομοσπονδία, πλήθος συλλόγων και κοινοτήτων για περισσότερα από 30 χρόνια από κάθε μετερίζι, εργαζόμενος ακατάπαυστα και αφιερώνοντας πολύτιμο προσωπικό χρόνο στα κοινά.
Δήλωνε υπερήφανος Ελληνας και πίστευε ακράδαντα ότι η ενότητα και η ομόνοια θα βοηθήσουν το έθνος, μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να ξεπεράσει την κρίση. Την ενότητα αυτή υπηρέτησε μέχρι τέλους. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
 
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ