Ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των προσφύγων, παρουσιάζεται από την εφημερίδα «The Age» ο ομογενής από τη Μελβούρνη, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, με ολοσέλιδο δημοσίευμα που έχει τίτλο “Στο αίμα του”.

Γράφει μεταξύ άλλων η αυστραλιανή εφημερίδα:

“Ο Κ. Καραπαναγιωτίδης είναι ιδρυτής του Κέντρου Υποστήριξης Αιτούντων Άσυλο (Asylum Seeker Resource Centre). Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πρόσφυγες είναι οι άσημοι ήρωες της κοινωνίας και κατακρίνει την πολιτική στοχοποίησης των προσφύγων, εκ μέρους των δύο μεγάλων αυστραλιανών πολιτικών κομμάτων.

Ο Κ. Καραπαναγιωτίδης ανησυχεί ότι η Αυστραλία έχει χάσει τον δρόμο της και έχει μετατραπεί σε διεθνή περίγελο στο θέμα της πολιτικής προστασίας των συνόρων της, τονίζει ότι οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης θυμίζουν την πολιτική του Τζον Χάουαρντ και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό προσφύγων που δέχεται η Αυστραλία, ως αναλογία του μεταναστευτικού της προγράμματος, είναι το χαμηλότερο των τελευταίων χρόνων”.

 

Επισημαίνεται ότι συχνά στο δημόσιο διάλογο οι πρόσφυγες αποκαλούνται “λαθρομετανάστες” και τονίζεται ότι “οι πολιτικοί ηγέτες θα έπρεπε να βοηθήσουν την κοινή γνώμη να δει το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις και όχι να υποδαυλίζουν τις προκαταλήψεις και τους φόβους”.

“Η συμπάθεια του Κ. Καραπαναγιωτίδη για τους πρόσφυγες προέρχεται από την προσωπική οικογενειακή του εμπειρία. ‘Οι πρώτες μου μνήμες ως παιδί είναι ότι δεν ένιωθα ευπρόσδεκτος ή επιθυμητός σε αυτή τη χώρα. Ξέρεις, άντε … και γύρνα πίσω στη χώρα σου’, αναφέρει ο ίδιος. Θυμάται, επίσης, ιστορίες που του έλεγε η μητέρα του για Έλληνες που έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού στους δρόμους, στη δεκαετία του 1960, αν μιλούσαν ανοιχτά τη γλώσσα τους, και που 40 χρόνια αργότερα παραδέχονταν ότι δεν ένιωθαν πως εδώ είναι η χώρα τους. Σημειώνει επίσης ότι οι παππούδες του έφυγαν από την Ελλάδα ως πρόσφυγες. ‘Κάθε φορά που βλέπω πρόσφυγες, σκέφτομαι ότι αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μου, η οικογένειά μου”‘, λέει ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

πηγή