Εκτύπωση

O ελληνοαμερικανός καθηγητής Βαν Κουφουδάκης στην Αυστραλία

on . Δημοσιεύθηκε στο Αυστραλια

Van-Coufoudakis-photo-1Ο γνωστός ελληνοαμερικανός καθηγητής Ευάγγελος Κουφουδάκης βρίσκεται στην Αυστραλία ως προσκεκλημένος στο συνέδριο που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα. Παράλληλα, κατά την διάρκεια της παραμονής του περιοδεύει στις κυριότερες πολιτείες της χώρας για σειρά διαλέξεων και επαφών. Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Οι διαλέξεις του εκλεκτού προσκεκλημένου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα άκρως ενδιαφερόντων θεμάτων όπως:

-         «Κύπρος: Μια Δημοκρατία 50 Χρόνων Κινδυνεύει;» όπου μεταξύ άλλων εστιάζει στις επιτυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από 50 χρόνια ανεξαρτησίας, εξετάζεται η παρούσα φάση του Κυπριακού στα πλαίσια των συνομιλιών που βρίσκονται υπό την αιγίδα των Η.Ε. υπό την καθοδήγηση του αυστραλού Αλεξάντερ Ντάουνερ και αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.


 

-         «Η συστηματική καταστροφή των ιστορικών μη μουσουλμανικών και μη τουρκικών κοινοτήτων/μειονοτήτων στην Τουρκία, διεθνές δίκαιο-διεθνής πολιτική και ανθρώπινα δικαιώματα» όπου αναφέρεται εκτός των άλλων στο ότι η άνοδος των νεοτούρκων (1908 ) έθεσε τα θεμέλια για τη βίαιη και συστηματική μετακίνηση, καταστροφή και εξαφάνιση των μη τουρκικών και μη μουσουλμανικών πληθυσμών πρώτα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ακολούθως από την «Τουρκική Δημοκρατία». Ιστορικά και διπλωματικά ντοκουμέντα τεκμηριώνουν την εξαφάνιση αυτών των από την αρχαιότητα γηγενών πληθυσμών και την καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και άλλες μη μουσουλμανικής προέλευσης μειονότητες υπήρξαν θύματα κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνεται επίσης η συστηματική, επαναλαμβανόμενη και έντονη φύση αυτών των παραβιάσεων καθώς και το πώς η Τουρκία επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτές της τις πράξεις στη διεθνή κοινότητα και τους λόγους που αυτές οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέρασαν και εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητες.

-         «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο» όπου εξετάζεται η τεκμηριωμένη καταστροφή της ελληνοκυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές που τελούν υπό την κατοχή της Τουρκίας. Διεθνείς έρευνες και δικαστικές υποθέσεις αποδεικνύουν τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες από το 1974 και εντεύθεν περιοχές. Αυτές οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέρασαν ατιμώρητες, ως αποτέλεσμα της υποταγής του διεθνούς δικαίου στη διεθνή πολιτική. Εξετάζεται ακόμα η έκταση αυτών των παραβιάσεων, τι έγινε, καθώς και τι μπορεί να γίνει προκειμένου να τεθεί τέρμα σε αυτές τα παραβιάσεις.

Οι σταθμοί της περιοδείας

Η περιοδεία του κυρίου Κουφουδάκη άρχισε την Δευτέρα, 20 Ιουνίου, από την Καμπέρα παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας, του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κύπριου Προξένου, εκπρόσωπου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Εθνικού Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας και άλλων και ολοκληρώθηκε την επομένη με επίσκεψη του έγκριτου καθηγητή στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή και τον Πρόξενο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Λέσχη και τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Κοινότητας.

Την Τρίτη, 21 Ιουνίου, ο καθηγητής Κουφουδάκης επισκέφθηκε το Σίδνεϋ προσκεκλημένος του Κέντρου Ελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης «Κωστής Παλαμάς» της ΑΧΕΠΑ που οργάνωσε εκδήλωση και δεξίωση προς τιμή του, σε συνεργασία με το τμήμα «Ανατολή», όπου ανέπτυξε το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του Διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας παρουσίασε την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, το θέμα ’’Κύπρος: Μια δημοκρατία 50 χρόνων κινδυνεύει; ‘’ και απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμή του και την επομένη είχε σειρά επαφών στο πολιτειακό Κοινοβούλιο, στη Δημαρχία της πόλης και με άλλους παράγοντες.

-         Ο καθηγητής Κουφουδάκης ήταν προσκεκλημένος της Liberty Victoria και της fortyfivedownstairs χθες Δευτέρα, 27 Ιουνίου στην Μελβούρνη όπου ανέπτυξε το πρώτο θέμα σε ένα πραγματικά εκλεκτό ακροατήριο με εμφανή παρουσία της νεολαίας καθώς και μη Ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και άλλων παραγόντων της ευρύτερης Αυστραλιανής κοινωνίας, και απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων.

Ευρισκόμενος στην Μελβούρνη είχε επίσης σειρά επαφών με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους καθώς και με οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμού.

Πέραν των όσων πραγματοποιήθηκαν ήδη, ακολουθούν τις επόμενες μέρες του Ιουνίου και Ιουλίου οι εξής ενδιαφέρουσες διοργανώσεις: 

- Σήμερα Τρίτη, 28 Ιουνίου, μεταβαίνει στην Αδελαΐδα προκειμένου πάρει μέρος στο συνέδριο που διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο Flinders υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μιχάλη Τσιανίκα και θα έχει τρεις δημόσιες διαλέξεις, αρχής γενομένης από την Κυπριακή Κοινότητα της πόλης απόψε στις 6.00 μμ στις 28 Ιουνίου (στα ελληνικά), αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 6.00 μμ στην AIIA BARY SMITH LIBRARY, στο πανεπιστήμιο του Adelaide (στα αγγλικά ) και, τέλος, στο πανεπιστήμιο Flinders στις 3.30 της Κυριακής, 3 Ιουλίου.

Ο Καθηγητής Κουφουδάκης θα επιστρέψει στην Μελβούρνη μετά το πέρας που συνεδρίου προκειμένου να ολοκληρώσει σειρά επαφών και θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις 7 Ιουλίου όπου θα λάβει μέρος σε ενημερωτικές συναντήσεις στην Αμερικανική γερουσία.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σύνδεση