Οι Έλληνες της Ουκρανίας βρίσκονται στη δίνη των πολεμικών συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από την Μαριούπολη και το Ντονιέσκ όπου κατοικούν ομογενείς, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν για να μην προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων. Οι Έλληνες της Ουκρανίας υπολογίζονται σε 150.000 και είναι οργανωμένοι σε συλλόγους και τα παιδιά τους διδάσκονται την ελληνική γλώσσα.

Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει όταν άρχισε η κρίση στην Ουκρανία να προστατευθεί ο ελληνικός πληθυσμός για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Γινόμαστε δέκτες αγωνιωδών εκκλήσεων ομογενών Ελλήνων της Ουκρανίας, προκειμένου να τους βοηθήσει η ελληνική πολιτεία για να διαφύγουν μιας και δίπλα τους σκοτώνονται καθημερινά άνθρωποι. Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι σε όσους θέλουν να φύγουν από τα πεδία των εμπόλεμων συγκρούσεων να οργανώσει ανθρωπιστική αποστολή απεγκλωβισμού τους, ιδιαίτερα τώρα που έχει και την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ να βοηθήσει και έμπρακτα εκείνους που για διάφορους λόγους θα προτιμήσουν να παραμείνουν.

Ο ελληνισμός της Ουκρανίας βάλλεται και βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και χρέος όλων μας είναι να τους βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είναι αδέλφια μας.