Εκτύπωση

Ο ρόλος των αποδήµων

on . Δημοσιεύθηκε στο Καναδάς

Του Στέλιου Γεωργιάδη, ΟΝΤΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

 

Μέχρι σήµερα, οι απόδηµοι Ελληνες είχαν ως πρωταρχικό τους στόχοτη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στην ξενιτιά. Πιστεύω ότι αυτός ο στόχος, αν και σωστός, δεν είναι πλέον αρκετός. Σε µια δύσκολη για τον Ελληνισµό εποχή, οι απόδηµοιπρέπει να αναλάβουν µεγαλύτερη ευθύνη. Εύκολο είναι για µας να κατηγορούµε τους υπόλοιπους για την κατρακύλα του Ελληνισµού. Ηελληνικότητά µας όµως θα δοκιµαστεί όταν αποφασίσουµε να συµβάλουµε ουσιαστικά στην ανόρθωση ολοκλήρου του έθνους.

Κατά την προσωπική µου άποψη, τα προβλήµατα του Ελληνισµού δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά πλαίσια Ελλάδας και Κύπρου – υπάρχουν και εδώ στη ξενιτιά. Οσο πικρή κι ανείναι η αλήθεια, ο απόδηµος Ελληνισµός υπολειτουργεί – ή αν θέλετε δεν λειτουργεί – σύµφωνα µε τις προοπτικές του (αυτό δεν αποτελεί κατηγορία αλλά γεγονός – ας κάνει οκαθένας την αυτοκριτική του µε το χέρι στην καρδιά). 

Εφτασε η ώρα για ανασύνταξη και µακροχρόνιο, στρατηγικό προγραµµατισµό. Είναι ανώφελο (ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο) να περιµένουµε «ενίσχυση» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου (αυτό δεν αποτελεί κατηγορίααλλά γεγονός). Εµείς οι ίδιοι οι απόδηµοι πρέπει να στηρίξουµε και να ενδυναµώσουµε την παροικία µας –να γίνουµε τόσο δυνατοί και αποτελεσµατικοί έτσι ώστε όχι µόνο να διατηρήσουµε την ελληνική µας ταυτότητα, αλλά να ανασηκώσουµε και το µερτικό που µας αναλογεί από τη βαριά (λόγω Ιστορίας) ευθύνη που όλοι φέρουµε απέναντι στο ελληνικό έθνος.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σύνδεση