Το άγαλμα της Νίκης κοσμεί πλέον το κέντρο του Βανκούβερ. Το άγαλμα αποτέλεσε δώρo της πόλης της Ολυμπίας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και σηματοδοτεί την είσοδο του Βανκούβερ στις Ολυμπιακές Πόλεις. 

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη γωνία των δρόμων Thurlow και Cordova για τα επίσημα αποκαλυπτήρια. Το άγαλμα που σύμφωνα με εφημερίδες του Καναδά, αξίζει περίπου 500 χιλιάδες δολάρια, έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό Έλληνα γλύπτη Παύλο Άγγελο Κουγιομτζή. Το ύψος του είναι 3,8 μέτρα και ζυγίζει 900 κιλά. Η Ολυμπία δίνει ανάλογα αγάλματα σε Ολυμπιακές πόλεις από το 1996.

Ο Ηλίας Κρεμμύδας, ο γενικός Πρόξενος του Καναδά, δήλωσε πως το άγαλμα αντιπροσωπεύει μια τριπλή νίκη. «Είναι μια νίκη για την πόλη του Βανκούβερ, η οποία έγινε Ολυμπιακή πόλη πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης, είναι μια νίκη για την Ελλάδα, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς της με τον Καναδά και ειδικότερα με το Βανκούβερ. Το άγαλμα είναι μια τεράστια νίκη για το σύνδεσμο μεταξύ του Βανκούβερ και της Ελλάδας». Ο Δήμαρχος του Βανκούβερ Gregor Robertson, δήλωσε πως κύριος λόγος για την καθυστέρηση, καθώς το άγαλμα βρίσκεται 4 χρόνια στον Καναδά, είναι ότι η διάθεσή τους να το τοποθετήσουν δίπλα στο Jack Poole Plaza. 

πηγη