Ο Πρέσβης της Κύπρου και η Ευρωβουλευτής κα. Dominique Βλαστό 

 

Στα πλαίσια των επαφών με Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, καθώς και φίλους της Κύπρου, ο Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου μετέβη από τις 19 μέχρι τις 21 Ιουνίου στη νότιο Γαλλία. Κατά την παραμονή του στην περιοχή Μασσαλίας, ο Πρέσβης είχε μια πρώτη επαφή με τον Δήμο Μασσαλίας. Ο κ Κορνηλίου έγινε δεκτός από την Αντιδήμαρχο Μασσαλίας και Ευρωβουλευτή κα. Dominique Vlasto. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ της Πόλης της Μασσαλίας, η οποία είναι το δεύτερο πληθυσμιακό κέντρο της Γαλλίας μετά το Παρίσι με πληθυσμό πέραν του ενός εκατομμυρίου, και της Κύπρου. Σημειώθηκε ότι ήδη υπάρχουν ανταλλαγές και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα και τονίσθηκε η παρουσία στην ευρύτερη περιοχή ενεργών Συνδέσμων και Φορέων με ενδιαφέρον προς την Κύπρο. Τόσο ο Πρέσβης όσο και η Αντιδήμαρχος υπογράμμισαν την Μεσογειακή διάσταση που ενώνει τα δυο μέρη. Έγινε επίσης πιο συγκεκριμένα, αναφορά στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το νερό που θα γίνει στη Μασσαλία τον προσεχή Μάρτιο και τη συμμετοχή της Κύπρου, στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 και στη συμμετοχή της Κύπρου στις εκδηλώσεις Μασσαλία 2013 (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης).

 

 








 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο κ. Βοσκαρίδης, κα. Carlotti, κ. Πρέσβης και ο κ. Pezet 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Νομαρχία του Διαμερίσματος Bouches du Rhône, με την Αν. Πρόεδρο της Νομαρχίας και Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Marie –Arlette Carlotti και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Michel Pezet. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη πιθανότητα παρουσίασης έκθεσης κυπριακών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Arles, η οποία ανήκει στη Νομαρχία και βρίσκεται κοντά στη Μασσαλία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Νομαρχίας και της Κύπρου.Ακολούθως, ο Πρέσβης μετέβη στην πόλη Port-de-Bouc, όπου έγινε δεκτός στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου από τον Πρώτο Αντιδήμαρχο της πόλης κ. René Giorgetti εν τη απουσία της Δημάρχου κας Patricia Fernandez-Pédinielli. Παρόντες στην υποδοχή του Πρέσβη ήταν ο Βουλευτής της περιοχής Michel Vaxès, Δήμαρχοι ή εκπρόσωποί των, από τους πέντε μεγάλους δήμους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι φιλοξένησαν την έκθεση για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα, κατά την διάρκεια του Μήνα της Κύπρου (Οκτώβριος 2010), άλλοι εκπρόσωποι Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στην Περιοχή κ. Roland Joly, μέλη του Συνδέσμου και ο Πρόεδρος του λαογραφικού Φεστιβάλ της Μartigues που φιλοξενεί φέτος το κυπριακό συγκρότημα « Οι Αδούλωτοι » του Μίκη Σιακαλλή. Σε σύντομες ομιλίες τους, οι κκ. Giorgetti, Vaxès και Joly, αφού χαιρέτησαν την παρουσία του Πρέσβη στην περιοχή, αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στο πρόβλημα της Κύπρου και στον αγώνα τους στο πλευρό του κυπριακού λαού για την ελευθερία της Κύπρου.Ο Πρέσβης Κορνηλίου ευχαρίστησε τους παρόντες για τις προσπάθειές τους και για την συνεχή και δυναμική παρουσία τους στο πλευρό της χώρας μας. Υπογράμμισε ότι η ευρύτερη περιοχή Μασσαλίας και η Κύπρος έχουν πολλές ομοιότητες και κοινά στοιχεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην περεταίρω ανάπτυξη των δεσμών και της συνεργασίας. Σημείωσε επίσης ότι η παρουσία τέτοιων πιστών φίλων, μας δίνει δύναμη και κουράγιο για τις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Πρεσβεία θα είναι πάντοτε παρούσα στις ενέργειες και προσπάθειες που καταβάλλονται.Κατά την επίσκεψη του, ο Πρέσβης συνοδευόταν από τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στη Μασσαλία κ. Αλκη Βοσκαρίδη και τον Σύμβουλο Τύπου της Πρεσβείας Χαράλαμπο Πετεινό.

 

Δημαρχείο PORT DE BOUCΑπό αριστερά προς τα δεξιά: Ο κ. Βαξές Ευρωβουλευτής, κ. Πετεινός Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας, κ. Πρέσβης, κ. Giorgetti Πρώτος Αντιδήμαρχος, κα. Santoru Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Joly, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στην Περιοχή και ο κ. Βοσκαρίδης Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Μασσαλία 

πηγή