Κολωνία, 7 Απριλίου 2012. Με αφορμή την επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις των ναζιστικών θυριοδειών στην Ελλάδα, τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις των Υπουργείων Εξωτερικών Γερμανίας και Ελλάδας σχετικά με τα παραπάνω, την πρόσφατη ανακοίνωση ίδρυσης νέου ελληνικού κόμματος με πρωταρχικό σκοπό την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και τέλος την εχθρική στάση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης αλλά και του κίτρινου τύπου έναντι της γερμανικής πολιτικής για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη των γερμανοελληνικών σχέσεων γενικά και των επιχειρηματικών σχέσεων ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί μετά την αναμόχλευση των παραπάνω θεμάτων. Ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW  εκπροσωπεί σήμερα πάνω από 30.000 επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μάνατζερ στην Γερμανία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναπόσπαστο μέρος των 405.000 και πλέον Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενεάς που έχουν ενσωματωθεί πλήρως και επιτυχημένα στην τοπική κοινωνία της Γερμανίας και έχουν αξιόλογη συμμετοχή στην διαμόρφωση των γερμανοελληνικών επιχειρηματικών σχέσεων.

Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά την λήξη του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι διανοητό φίλες και σύμμαχες χώρες να απειλούν αλλήλους με δικαστικές διαμάχες και τον διασυρμό τους σε εθνικά ή διεθνή δικαστήρια. Εφόσον υπάρχουν αξιώσεις πρέπει αυτές να τίθενται επί τάπητος την κατάλληλη ιστορικά, στρατηγικά και πολιτικά στιγμή. Πολλές τέτοιες ευκαιρίες χάθηκαν ανεπιστρεπτί και η πολιτική και η επιστημονική «ελίτ» της Ελλάδος γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Για τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο που γνωρίζει πώς σκέπτονται και χειρίζονται τέτοια θέματα οι αρμόδιοι της γερμανικής διοίκησης, η πολιτική ηγεσία και η επιστημονική διανόηση της Γερμανίας, λύση μπορεί να υπάρξει μόνον μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και των δύο χωρών. Αρκεί οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην άμεση ιστορική επανεκτίμηση των συμβάντων από κοινή επιστημονική ομάδα των δύο κρατών μέσα σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση του θέματος εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει στην πλήρη απομάκρυνση γερμανών επενδυτών, επιχειρηματιών, τουριστών, εθελοντών, φιλελλήνων κλπ. από την Ελλάδα και σε δραματική εξέλιξη των γερμανοελληνικών σχέσεων. Η Ελλάδα κινδυνεύει επίσης ανοίγοντας και άλλο ένα μέτωπο να απομονωθεί πλήρως ευρωπαϊκά με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη.

——————————————————————————————————————————————————-

DHW – Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος

  • Ο μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός DHW ιδρύθηκε το 1993 με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας.
  • Ο DHW είναι σήμερα η φωνή και η εκπροσώπηση του ομογενειακού και γερμανοελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Γερμανία (πάνω από 30.000 επιχειρήσεις).
  • Ο DHW συνεργάζεται με επιμελητήρια, οργανισμούς και υπουργεία Ελλάδος και Γερμανίας. Σαν φορέας κοινωνικών προγραμμάτων όπως το ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ή το ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ που συγχρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και την Ε.Ε. έχει πετύχει την ίδρυση πάνω από 200 νέων θέσεων εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής επαγγελματιών και επιχειρηματιών και έχει συνδράμει θετικά στην επαγγελματική εκπαίδευση εκατοντάδων Ελληνοπαίδων και την ομαλή τους ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.
  • Ο DHW έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τον σύνδεσμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων Γερμανίας BVMW (50.000 μέλη), τον DEHOGA (παγγερμανικό φορέα στον κλάδο εστίασης και ξενοδοχείων), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κολωνίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κολωνίας, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος ΣΕΠΕ και σαν πρώτη οργάνωση εκτός Ελλάδος με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).
  • Ο DHW είναι ο διοργανωτής των Ελληνο-Γερμανικών Επιχειρηματικών Φόρουμ και του Βραβείου Γερμανοελληνικής Επιχειρηματικότητας.
  • Βασικοί σκοποί του DHW είναι: η δικτύωση των εν Γερμανία επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και μάνατζερ ελληνικής καταγωγής και υπηκοότητας και η σύνδεσή τους μέσω του ΣΑΕ με το ομογενειακό επιχειρηματικό δυναμικό παγκοσμίως, η προώθηση των εμποροοικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης της επιχειρηματικότητας.
  • Ο DHW είναι διαπιστευμένος φορέας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τα ΥΠΕΞ Ελλάδος και Γερμανίας και μέλος του Εθνικού Συμφώνου Ενσωμάτωσης της Γερμανικής Κυβέρνησης.

 

——————————————————————————————————————————————————-

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον επί θεμάτων τύπου και δημοσίων σχέσεων αρμόδιο Αντιπρόεδρο του DHW, Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλο, τηλ. +49 (221) 3979776 ή info@codjambopoulo.de ή info@dhwv.de . Γενικές πληροφορίες για τον Σύνδεσμό μας θα βρείτε στο διαδίκτυο στην διεύθυνση http://www.dhwv.de .