Κολωνία, Απρίλιος 2012. «Τόσο η γερμανική πολιτική όσο και η γερμανική κοινωνία έχουν πλέον κατανοήσει σαφώς ότι η οικονομία χρειάζεται νέους εξειδικευμένους και καταρτισμένους μετανάστες. Το μέγεθος αυτής της ανάγκης σύμφωνα με ανάλυση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ανέρχεται στις 200.000 μετανάστες ετησίως. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Γερμανία να αντισταθμίσει τη δημογραφική πτώση της και να στηρίξει την ανάπτυξή της. Ο DHW λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα δραστηριοποιείται και πάλι ενεργά δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε όσοι Έλληνες αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτό το κάλεσμα να βρουν την κατάλληλη βοήθεια και συμβουλή», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Φαίδων Κοτσαμπόπουλος στον τύπο.

Έτσι για τους Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, την Ευαγγελική Διακονία Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε και άλλους φορείς της ομογένειας και της Γερμανίας προχώρησε στην έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού, με τίτλο «Διαμονή και εργασία στην Γερμανία».

Ο πολυσέλιδος δίγλωσσος οδηγός παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή, την εκμάθηση της γλώσσας, την αναζήτηση εργασίας και κατοικίας, σχολικά και επαγγελματικά θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνικά δίκτυα κλπ.

Εκτυπωμένα έντυπα του οδηγού διατίθενται από τον Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW, www.dhwv.de), την Διακονία Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε καθώς και τις τοπικές Κοινωνικές Υπηρεσίες της Διακονίας. Επίσης μπορούν να αναζητηθούν σε μορφή PDF στους ιστότοπους των παραπάνω φορέων.

Όσον αφορά πληροφορίες νομικής μορφής αυτές προσφέρονται από την κεντρική νομική υπηρεσία του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που συντονίζεται από τον δικηγόρο στο Ντίσελντορφ Δημήτρη Κούρο, Γενικό Γραμματέα του DHW.