Εκτύπωση

Με Ηπειρώτες της Ευρώπης η Γραμ. του ΣΑΕ, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

on . Δημοσιεύθηκε στο Ελληνισμός Διασποράς

Στο Β' Αντάμωμα Ευρώπης που διοργάνωσε στην Φρανκφούρτη η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης,

η κ. Σαραντοπούλου μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη και όλων των μελών του Προεδρείου.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας η Γραμματέας του ΣΑΕ επαίνεσε την προσφορά των Ηπειρωτών της Διασποράς στην διατήρηση της εθνικής συνείδησης, της γλώσσας μας, των εθίμων και παραδόσεων του τόπου καταγωγής των μελών της, όπως είπε. Και τόνισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το ΣΑΕ του οποίου είναι μέλος.

 

Η Δρ. Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι προτεραιότητα για το προεδρείου του ΣΑΕ αποτελούν τα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του Έλληνα του εξωτερικού, η προσέλκυση της νεολαίας στα «ελληνικά δρώμενα», η δικτύωση των γυναικών, των εκπροσώπων του πολιτισμού, των επιστημόνων των επιχειρηματιών ελληνικής καταγωγής. Ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης, που όπως είπε, αποτελούν τα επικοινωνιακά δίκτυα του Ελληνισμού. «Ο ρόλος τους ήταν και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και των παραδόσεων του Ελληνισμού» επεσήμανε.

Τόνισε ότι βασικό ζήτημα παραμένει και η διεκδίκηση και προώθηση των εθνικών μας δικαίων, όπως το ζήτημα που αφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Υποστήριξε ότι το ΣΑΕ θα πρέπει να στηρίξει, και σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία την υπάρχουσα ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας για την παραμονή της στις πατρογονικές εστίες. «Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προωθήσουμε την διμερή συνεργασία στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτικών και άλλων δικαιωμάτων όπως προβλέπουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υπογράψει και η ίδια η Αλβανία. Είναι κάτι που πρέπει να απαιτήσει η Ελληνική πολιτεία ως απαράβατο όρο και αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Ελλάδας στην είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» είπε η κ. Σαραντοπούλου.

Πρότεινε δε, ενόψει και του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ελληνική Πολιτεία εκπληρώνοντας το εθνικό χρέος προς τους ήρωες, να περισυλλέξει και να δημιουργήσει οργανωμένα και σύγχρονα κοιμητήρια, σε διμερή συνεννόηση με την αλβανική πλευρά, για τους 8.000 οπλίτες και αξιωματικούς που έπεσαν μαχόμενοι για την πατρίδα στο Πόγραδετς, την Κορυτσά, την Κλεισούρα και το Αργυρόκαστρο.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ, για μια ακόμη φορά επεσήμανε : «Με ενότητα και ομοψυχία και με την ενεργή συμμετοχή τον προβληματισμό και την συμβολή όλων στους κατά τόπους εθνικοτοπικούς συλλόγους, ομοσπονδίες ελληνικών κοινοτήτων και συνομοσπονδίες θα γίνει το ΣΑΕ εκείνο το όργανο που όλοι μας οραματιζόμαστε, ένα όργανο αυτόνομο, οικονομικά ανεξάρτητο, ένα αποτελεσματικό γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο προς την ελληνική πολιτεία για να την προτρέψουμε με την σειρά της και αυτή να πάρει τις καλύτερες πολιτικές αποφάσεις για τα εθνικά μας θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, τη Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Απανταχού Έλληνες».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σύνδεση